StoryEditorOCM
NogometNARANČASTA RAMPA

Biograjac Lovre Rogić i Sinjanin Nediljko Labrović brane Šibenčane, a protivnicima poručuju: Nema vam prolaza!

27. srpnja 2018. - 15:28

Uoči početka priprema za novu sezonu, drugoligaš sa Šubićevca našao se u nezavidnoj poziciji. Praktički preko noći "narančasti" su ostali bez oba vratara iz prošle sezone. Lanjski prvi čuvar mreže Osječanin Borna Žitnjak nije uspio naći zajednički jezik s upravom HNK Šibenika o nastavku suradnje. Nepremostiva prepreka bile su financije. Ili, Žitnjak je tražio puno više od onoga što mu je Šibenik mogao dati.

Također, kofere je spakirao i Paško Stanić, prošlosezonska Žitnjakova alternacija. Stanić je izgubio strpljenje, odnosno više nije mogao čekati pravu priliku na Šubićevcu, premda mu je sportski direktor Ivan Bulat jamčio pristojnu minutažu. Na koncu, Stanić je novu igračku destinaciju pronašao u trećeligašu Hrvacama.

Budući da su nekoliko dana prije prve prozivke trenera Borimira Perkovića ostali bez vratara, uprava Šibenika morala se dati u hitnu akciju. Nije trebalo ići daleko za novim rješenjima. Ivan Bulat i njegovi suradnici našli su nove vratare "narančastih" u susjedstvu. Točnije, u Biogradu i Sinju. Naime, na Šubićevac su iz Primorca iz Biograda stigli Lovre Rogić (23), odnosno iz sinjskog Junaka Nediljko Labrović (19). Oni bi trebali činiti vratarski tandem "narančastih" u nadolazećoj sezoni. Konkurencija bi im trebao biti i domaći momak Antonio Đaković, koji stiže iz juniorskog pogona.

Na prvu, čini se to kao vrlo hrabar potez čelnika Šibenika jer sva trojica vratara nemaju drugoligaškog iskustva. A zna se kako je za vratare iskustvo nemjerljivo. No, sa Šubićevca emitiraju poruke povjerenja u svoje čuvare mreže.

– Vjerujem da će nam Rogić i Labrović biti od koristi – bila je prva izjava trenera Borimira Perkovića.

Podrobnije mišljenje o novim ljudima među vratnicama Šibenika potražili smo kod njihova trenera Ivice Matasa.
– Rogića znam bolje budući da je bio Šibenikov kadet i junior. Potom je tri sezone branio u Primorcu iz Biograda. Po svim izvješćima, bio je ponajbolji vratar 3. HNL – jug. Što se Labrovića tiče, njega smo ja i Ivan Bulat išli nekoliko puta gledati dok je branio u sinjskom Junaku. Riječ je o mladom i perspektivnom vrataru. Velika je stvar što je kao mladac branio u 3. HNL – jug. Vjerujem da nam može biti i pojačanje i perspektiva. Inače, Rogić i Labrović imaju iste startne pozicije. Samo o njima dvojici ovisi tko će braniti. Imaju priliku dokazati se na treninzima i pripremnim utakmicama, pa tko bude bolji, taj će među vratnice. Uvodna dva tjedna priprema super su odradili, motiva na treninzima im ne manjka. Ali teško je nešto preciznije kazati bez utakmica – kazao nam je Matas.

Konačno, riječ smo dali i glavnim akterima ove priče – Lovri Rogiću i Nediljku Labroviću. Prednost smo dali nešto starijem i iskusnijem Rogiću.

– U Šibeniku sam proveo nekoliko godina u mlađim kategorijama, tako da na Šubićevcu sve znam i aklimatizacija mi nije bila nikakav problem. Dapače, dosta je igrača i igralo sa mnom dok sam bio u Šibeniku. Inače, momčad me je jako lijepo prihvatila, tako da mi se čini kako smo sve godine proveli skupa – počeo je naš razgovor Rogić.

Mnogi ističu kako ste odlično branili u 3. HNL – jug.
– Neću biti lažno skroman, pa ću reći da sam vrhunski odradio posao u Biogradu. Ovog ljeta sam imao nekih kombinacija za odlazak u inozemstvo, međutim, kad je došao poziv sa Šubićevca, nisam se dvoumio ni jedne sekunde. Prihvatio sam poziv, jer 2. HNL je ipak veći izazov. U tom su rangu bolji igrači, bolji su treninzi – govori Rogić o svojim motivima povratka na Šubićevac.

Kakve su vaše osobne ambicije u Šibeniku?
– Na prvom su mi mjestu kvalitetan trening i želja da ostanem zdrav. Naravno, i ako Bog dade da branim. Mlad sam, nisam došao u Šibenik kako bih sjedio na klupi. No, kad se govori o toj temi, nije sve na meni. Bit će onako kako trener kaže, njegova je zadnja i morat će se poštovati – veli Biograjac među vratnicama Šibenika.

Treneri govore kako su vaše i Labrovićeve šanse da odjenete narančastu "jedinicu" 50:50.
– Da, i nama su tako rekli. Labrovića znam iz 3. HNL – jug. Dobro je branio u Junaku i nametnuo se. Međutim, mi smo vam prava zdrava konkurencija. Zanimljivo, čak smo i cimeri u istom stanu. Dakle, nikako se ne gledamo "preko nišana". Baš smo kolege i mogli bismo se lijepo nadopunjavati – veli Rogić na temu konkurencije s Labrovićem.

Govorili smo o vašim osobnim ambicijama. No, što mislite o onim klupskima?
– Mislim da ovaj Šibenik može jako puno. Vrlo je važno što je gotovo cijela ekipa ostala na okupu od prošle sezone. Do sada se radilo odlično. Na svakom treningu ide se sto posto. Baš sam zadovoljan. Znam da čelnici kluba govore o stabilizaciji. Međutim, osobno mislim kako možemo biti pri vrhu, ili boriti se za prva dva ili tri mjesta na tablici – poručio je novi vratar "narančastih".

Premda se za vratare govori kako su poput vina – što stariji, to bolji – taj postulat teško se može primijeniti na novog čuvara mreže Šibenika Nediljka Labrovića. Taj Sinjanin, ili ako ćemo preciznije Glavičanin, rano je ušao "u vatru". Premda ima tek 19 godina, skupio je već sezonu i pol iskustva u trećeligašu sinjskom Junaku.

– Seniorski nogomet je ogromna razlika od juniorskog. Svjestan sam da je 2. HNL dosta različita od 3. HNL – jug, međutim, držim kako je to bilo vrhunsko iskustvo. Da nisam prošao tu ligu, teško bih se uklopio u drugoligaško društvo. Mislim kako je 3. HNL – jug vrhunska polazna pozicija za svakog mladog igrača, pa tako i za mene – vrlo zrelim razmišljanjem nas je "na prvu" dočekao mlađahni Labrović.

To nas ne čudi budući da smo doznali kako je Nediljko odličan učenik.
– Da budem iskren, ovog ljeta završio sam sinjsku Opću gimnaziju i maturirao sam s vrlo dobrim. Odlučio sam da fakultet malo pričeka kako bih se što više posvetio nogometu. Smatram kako se ne može biti vrhunski na dvije strane – objašnjava nam svoj put 19-godišnji čuvar mreže Šibenika.

Očito, vaši nogometni planovi u Šibeniku su vrlo ozbiljni.
– U Šibeniku očekujem vrlo kvalitetan rad. Znam da su treneri na Šubićevcu vrhunski. Prvi treninzi su super i s te sam strane jako zadovoljan. O tome hoću li braniti ne odlučujem ja, nego trener. Svjestan sam da će braniti bolji od nas dvojice, a na meni je da pokažem da zaslužujem startnu poziciju broj jedan. Između mene i Rogića nema nikakve zavisti, nego samo zdrave konkurencije – jasan je Labrović, koji je pet i pol godina proveo u splitskom Hajduku.

S nama je podijelio i prve dojmove sa Šubićevca.
– Momci su me odlično prihvatili. Zaista mi je gušt raditi. Budući da slabo poznajem svoje nove suigrače, njihov mi je stav još fascinantniji. Jer, momčad je prihvatila mene anonimca kao da sam godinama s njima – zadovoljno će Labrović.

Rogić je izjavio da mu je uzor Buffon. Imate li vi idola?
– Ne, ali naravno da pratim vrhunske svjetske vratare i od njih upijam znanje. Rekao bih da uzmem od svakog ponešto – veli mladi vratar Šibenika.

Već spomenuti Rogić dobro zna ambijent na Šubićevcu jer je tu boravio u omladinskom pogonu. Je li vama savjetima prije dolaska u Šibenik pomogao Mirko Labrović, čovjek koji je kao trener ostavio dobar dojam u Krešimirovu gradu?
– Ja i Mirko iz istog smo sela. Kad se vidimo, uvijek rado popričamo. On je dobar čovjek i stručnjak, koji može dati koristan savjet. Mirko zna reći prave stvari – zaključio je Nediljko Labrović.

19. travanj 2024 13:18