StoryEditorOCM
NogometNogomet

Što je pokazala prva pripremna utakmica Šibenika s Neretvancem (3:3): Otvorena pozicija vratara, u napadu se nameće Lokin

27. srpnja 2018. - 10:37

Nogometaši Šibenika odigrali su na Šubićevcu 3:3 (2:1) protiv trećeligaša Neretvanca iz Opuzena u prvoj pripremnoj utakmici za novu drugoligašku sezonu.

Strijelci za "narančaste" bili su Maleš, Prince i Banić. Ni rezultat, a što je još važnije ni igra momčadi Borimira Perkovića u toj utakmici ne mogu biti baš ohrabrujući za navijače Šibenika. No, olakotna je okolnost što su Šibenčani u najzahtjevnijoj fazi priprema, pa su noge "olovne", kako se to govori u žargonu. Previše zabrinut nije djelovao ni kormilar Šibenika.

– Sve što se događalo uobičajeno je za prvu pripremnu utakmicu. Činjenica je da smo u prvom poluvremenu imali dosta prilika i da smo mogli voditi i većim rezultatom od 2:1. Stoji i podatak da smo napravili niz individualnih pogrešaka iz kojih smo primili pogotke – kazivao nam je Perković.

Ruku na srce, i golovi koje je zabio Šibenik uglavnom su plod velikih pogrešaka igrača Neretvanca. Međutim, to je problem Opuzenaca. Glavobolje Šibenčanima može zadavati igra većeg dijela njihova zadnjeg reda u prvih 45 minuta. Silnu nesigurnost demonstrirali su bočni igrači Pecolaj i Musa, a priključio im se i stoper Vukorepa. Defenzivnu četvorku Šibenika u prvom poluvremenu s njima je činio novopridošli Boris Pandža. Evo kako je njegov učinak ocijenio trener Perković:

– Prvi je dojam da će nam Pandža donijeti prijeko potrebno iskustvo i agresiju koje lani nismo imali. On uvijek stoji blizu napadača, dobar je u defenzivnom skoku, baš onako kao što stoper treba biti. Također, svojom igrom i stavom trebao bi biti lider na terenu.


A i B postava


Inače, on je u prvom poluvremenu na teren poslao postavu: A. Đaković (od 30. Rogić), Pecolaj, Vukorepa, Pandža, Musa, Roca, Bulat, Maleš, Kukec, Okechukwu, Prince. U drugom poluvemenu istrčala je kompletno nova momčad. Rogić (od 61. Labrović), Blaić, Abramović, Šare, Imširović (od 81. Barišić), Celić, Stanić, Galešić, Bujas (od 66. I. Đaković), Banić, Lokin. Od igrača koji su trenutačno Perkoviću na raspolaganju izostao je samo Luka Fuštin zbog lakše ozljede.

Razvidno je kako je Perković podijelio momčad na dvije postave.
– Nema se tu puno što skrivati, dva, tri mjesta u prvoj postavi su pod upitnikom – otvoren je bio trener "narančastih".

Jedna od potpuno otvorenih pozicija je vratarska. Na utakmici s Neretvancem Perković je trojici čuvara mreže "narančastih" udijelio po 30 minuta. Umjesto ovoljetnih akvizicija Lovre Rogića i Nediljka Labrovića, trener Šibenika od prve je minute među vratnice poslao mladog Šibenčanina Antonija Đakovića.

– Jednostavno, Đakovića najbolje poznajem od sve trojice vratara. Na treninzima radi dobro, mlad je i kvalitetan. Eto, zato je krenuo otpočetka. Inače, kako ste i sami kazali, vratarska je pozicija apsolutno otvorena – veli Perković.

Otvorene su i bočne pozicije. Dolaskom Pandže i Zvonimira Blaića, i tu je Perković dobio širi manevarski prostor. Blaić gotovo jednako kvalitetno može "puniti" i desni i lijevi bok, dok sada i Šare može zaigrati na njemu "prirodnom" lijevom boku. Zanimao nas je Perkovićev prvi dojam o Blaiću, povratniku na Šubićevac.

– Iskreno, do sada nisam imao prilike s njim raditi, pa mogu kazati da ga ne poznajem dobro. Međutim, prvi dojam je odličan – ističe trener Šibenika.


Kombinacije formacija


Lani je Perković bio vjeran formaciji 4–2–3–1. No, protiv Neretvanca je isprobao i neke nove varijante poput "romba" ili postavke 4–4–2, pa čak i 4–3–3 u prvom poluvremenu kad su "trozubac" činili Maleš, Okechukwu i Prince.

– Sada imamo takav profil igrača da možemo igrati u više formacija. No, naša osnovna ostaje 4–2–3–1 – poručuje Perković.

U drugom poluvremenu zaigralo je niz mladih igrača od kojih su nekima to bile i prve seniorske minute.
– Priključilo nam se dosta mladih igrača kojima je ritam treninga vjerojatno dosta naporan. Od tog niza mladaca moram istaknuti napadača Pjera Lokina. Naravno, među te mlade više ne ubrajam Marka Bulata, koji je jedan od naših stožernih igrača – naglasio je Perković.

Eto, možda se u mladom Zadraninu Lokinu krije čovjek koji bi u šibenskom vrhu napada mogao skinuti barem malo tereta s leđa Ganca Princea, koji je i protiv Neretvanca pokazao kako je silno nezgodan za protivničke obrane.

Novu pripremnu utakmicu Šibenik igra u petak u 19 sati na turniru u Zmijavcima. Protivnik će im biti novi drugoligaš Zadar. Drugi par toga turnira čine domaćin Croatia i Hajduk 2. U nedjelju će Šibenik opet u Zmijavce, gdje će igrati za naslov, ili za treće mjesto.

20. travanj 2024 16:06