StoryEditorOCM
NogometNa Šubićevcu trljaju ruke

Evo cijelog jednog godišnjeg proračuna: Šibeniku se smiješi 4 milijuna kuna od transfera Ćalete Cara i Baraća

17. srpnja 2018. - 18:51

Lijep novac smiješi se HNK Šibeniku. Praktički, preko noći bi na Šubićevac trebalo kapnuti oko četiri milijuna kuna. Ako se zna da se godišnji proračun šibenskog drugoligaša vrti na razini od 3,5 do 4 milijuna kuna, onda je sasvim jasno kakva se financijska injekcija sprema "narančastima". Injekcija koja omogućava godinu dana života.

Naravno, čitatelji će se s pravom upitati odakle sad toliki novac Šibeniku, a zadnjih se nekoliko godina stalno vrti priča o kroničnoj besparici na Šubićevcu. Naime, premda HNK Šibenik posljednjih sezona ne uspijeva samostalno raditi velike transfere, ovdje se radi o onim famoznim naknadama za razvoj igrača.

Dakle, riječ je o svojevrsnom ubiranju plodova za minuli rad. Ili, Šibenik bi se trebao osladiti od transfera svojih bivših igrača Duje Ćalete Cara i Matea Baraća. Što se sinjskog stopera tiče, blagajnici na Šubićevcu već mogu lagano brojati novac. Jer, Barać je potpisao trogodišnji ugovor za bečki Rapid. Austrijanci bi donedavnom Baraćevom klubu Osijeku trebali isplatiti oko 1,3 milijuna eura. Budući da je prigodom Baraćevog odlaska sa Šubićevca u ugovoru uglavljena klauzula o odšteti od 10 posto pri idućem transferu, lako je izračunati kako će Šibenik od tog posla zaraditi oko 130.000 eura. Prevedeno na domaću valutu – oko milijun kuna. Podsjetimo, još lani se činilo kako će Šibenik nešto zaraditi na Baraću, međutim Sinjaninu je propao prelazak u slavni Ajax. Sada iznenađenja više neće biti- Barać je i službeno postao igrač Rapida:

- Neka javnost ne shvati pogrešno da mi već raspolažemo tim novcem. Nije sporno da ćemo ga dobiti, ali on još nije na klupskom računu. Naime, postoji točna procedura dinamike isplate. Šibenik bi prvu ratu trebao dobiti 15 dana nakon što Rapid uplati novac Osijeku. Naravno, pitanje je u koliko rata je dogovorena isplata transfera. Mi se nadamo u što manje obroka. Primjerice, često slušamo kako Hajduk govori kako u slučaju Vlašićevog transfera u Everton treba sjesti jedna, pa druga rata itd...- govori Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenika.

Za razliku od Baraća, još uvijek nije jasna situacija za srebrnim "Vatrenim" Biličaninom Dujom Ćaletom Carom. Dugo se spominjalo kako su za njegove igračke usluge zainteresirani velikani poput Lazia i Seville. U slučaju španjolskog kluba spekuliralo se s cifrom između 13 i 15 milijuna eura. Toliko su naime Andalužani bili spremni isplatiti Red Bull Salzburgu aktualnom Ćaletinom klubu.

Međutim, u jeku Svjetskog prvenstva u Moskvi u igru se ubacio francuski Marseille. Oni su navodno na stol Austrijancima istresli "nemoralnu ponudu" od 20 milijuna eura za hrvatskog reprezentativca. Čini se kako je to ponuda kojoj nisu mogli odoljeti ni tvrdi pregovarači u Salzburgu, koji donedavno nisu htjeli niti čuti za prodaju stasitog Biličanina u Rusiju. Očito, bili su u pravu kad su čekali, jer su dočekali kudikamo izdašniju ponudu. Prelazak Ćalete Cara u Marseille još nije finaliziran. Zbog toga, na Šubićevcu još ne mogu trljati ruke. Prema grubim izračunima, realizira li se transfer našeg reprezentativca u klub iz mediteranske luke na Šubićevac bi trebalo "sletjeti" oko 2,5 milijuna kuna.

Znači li ta potencijalna financijska injekcija od oko četiri milijuna kuna da će porasti i rezultatske ambicije Šibenika? Naime, nedavno su čelnici kluba istaknuli kako "narančasti" nemaju financijsku moć za napad na 1.HNL. Dobije li Šibenik u dogledno vrijeme novac od Ćalete- Cara i Baraća sigurno će moći posegnuti za kvalitetnim igračima na tržištu koji bi im jamčili dominaciju u 2.HNL. No, to su za sada samo želje navijačkog puka. Službenih informacija o revidiranju ciljeva i napadu na 1.HNL sa Šubićevca još uvijek nema...

25. travanj 2024 02:42