StoryEditorOCM
Nogometodjeci finala

Svjetski mediji ujedinjeni: 'Hrvatska je bila bolja, Francuska je imala sreću i suce na svojoj strani, ostaje gorak okus'

17. srpnja 2018. - 18:37

Usprkos porazu u finalu Svjetskog prvenstva, Hrvati su pobrali simpatije svjetskih medija.

- Hrvatska, ponosni finalist, nije mogla imati lošiju sreću – kaže španjolska Marca, dodavši kako su „Vatreni“ dominirali tijekom većeg dijela susreta.

Poznata je „ljubav“ Engleza i Francuza pa ne čude napisi i izjave medija i analitičara s Otoka. Alan Shearer je u studiju BBC-a na poluvremenu kritizirao suca Pitanu.

- Nema šanse da ovakve smiješne odluke mogu odlučiti finale. Nije u redu da se to dogodi nakon turnira kakav smo imali. Hrvatska je bila fantastična, a gubi zbog nepostojećeg slobodnog udarca i penala koji nije smio biti dosuđen.

S njim su se složili Rio Ferdinand i Jürgen Klinsmann, a BBC-ev portal na kraju utakmice bio je pun hvale za hrvatske reprezentativce.

- Hrvatska je bila hrabra i odvažna, ali ju je sreća napustila. Ostaje joj gorak okus nepravde nakon što je Francuska drugi put povela iz penala, nakon igranja rukom Perišića i podužih konzultacija s VAR-om. Hrvati su pokazali nesalomljiv duh i kući se vraćaju kao heroji, što je status koji u potpunosti zaslužuju nakon njihova doprinosa ovom spektakularnom finalu. Njihov pristup osvojio je srca neutralaca, zbog čega su zaradili ovacije svojih navijača nakon utakmice. Nisu pokazali znakove umora nakon tri uzastopna produžetka, a čak i kad je sve izgledalo riješeno, nisu potonuli, već su zaprijetili preokretom golom Mandžukića.

Francuski L'Equipe također smatra kako Hrvatska ima mnogo razloga za biti ponosna.

- Hrvati su podijeljeni između osjećaja ponosa i razočaranja. Kako je Dalić ponovio nekoliko puta prije finala, željeli su predstaviti zemlju na dostojanstven način, a ako ne pobijede, čestitat će suparniku. Igrači su ispoštovali njegovu želju. Većim dijelom utakmice bili su bolji i mogu biti ponosni na sebe. Hrvatska se pokazala puno težim protivnikom nego što su neki mislili i može otići uzdignutih glava.

Njemački Bild tvrdi kako je ovo „jedan od najpogrešnijih ishoda finala SP-a u povijesti“, Guardian također navodi kako su Hrvati ostavili odličan dojam, a Daily Mail je dodao:

- Čudna utakmica. Rezultat sugerira kako je to bio lagan posao, ali Francuska je povela pogotkom koji nije trebao biti priznat zbog potencijalnog zaleđa, zatim je zabila drugi gol iz nepostojećeg penala te još dva gola udarcima izvana. Hrvatska je provela puno više vremena pred francuskim kaznenim prostorom nego što je to itko mogao zamisliti. Luka Modrić i „združena braća“ na kraju nisu ostali bez snage, nego bez sreće.

Zanimljiva je i kolumna Carmen Ercegovich iz argentinskog Clarina. Pisala je o svojim hrvatskim korijenima pod naslovom „Da, da gospodo, ja sam Hrvatica“.

- Hrvatska nije uspjela osvojiti naslov svjetskog prvaka, ali je uspjela okrenuti svijet na svoju stranu. Biti Hrvatica za mene je bilo nešto privatno što me ispunjava ponosom i pruža mi tu intimnu emociju. Sve do danas. Ponekad je nogomet više od sporta i omogućuje ti da budeš viđen kako bi svi znali tko si i otkud si. Upravo zato hvala Modriću, Rakitiću, Perišiću i ostatku hrabre reprezentacije. Ja sam Ercegovich, ja sam Hrvatica.

23. travanj 2024 22:37