StoryEditorOCM
Nogometnarodu je potreban uspjeh

Ćiro Blažević: Reprezentacija se složila na način da ti pamet stane, ujedinili su gotovo razje.... Hrvatsku

10. srpnja 2018. - 10:39

Tek sad shvaćam misao, koju mi je prije dvadesetak godina kazao pokojni predsjednik Tuđman.
Prije Svjetskog prvenstva u Francuskoj rekao mi je „Hrvati su najjači bojišnici na svijetu. Kad misliš da ih je potpuno nagrizla nesloga, oni se ujedine, napadnu iz svih oružja“.
 To je na svoj, sportski način potvrdila hrvatska nogometna reprezentacija na ovom “mundijalu”. Na put za Rusiju ispratile su ih sumnje, loše priče i razjedinjenost nacije. Svim i svačim. A oni su se složili na način da ti pamet stane. Igrama i ponašanjem potpuno su ujedinili gotovo razje.... Hrvatsku – počeo je naš razgovor trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević.
Spomenuli ste Tuđmana. Govori se da vas je on savjetovao u kritičnim trenucima, sugerirao neka rješenja na travnjaku…
- To je, sine, predimenzionirano. Nemam razloga da ti lažem, kad je voljeni predsjednik mrtav. Tuđman je silno podržavao “vatrene“ kao simbol Hrvatske. Posebno je volio vratara Ladića. I to je sve.
Sad Vi, priča se, savjetujete Zlatka Dalića!?
- I to je daleko od istine. On je silno nadaren trener, puno je uložio u sebe. Zašto bih mu ja solio pamet!? No, zašto se ne bismo čuli prije ili poslije utakmice.
Jeste li mu vi savjetovali da protiv Rusije krene ofenzivno sa četiri napadača bez Brozovića?
- Ni slučajno. Znao sam na vrijeme kakva će postava biti, ali se nisam miješao. Vjerovao sam, međutim, da će još jednom promisliti, zapitati se je li to dobro. Vidio sam sebe kao mladog trenera u njegovoj poziciji, kad nisam volio da mi previše sugeriraju.
Dalić se korigirao već na poluvremenu…
- Tako je, sine. Pametan čovjek i stručnjak se na vrijeme korigira, a budala ponavlja pogreške.
Vaš je učenik, ali nije posegao za nekim posebnim rješenjima kao Vi, kad ste napadača-veznjaka Marija Stanića prebacili na beka!?
- On vjerojatno nije imao potrebe za takvim potezima, ali tko ti kaže da tako nešto neće uraditi s Perišićem, ako Vrsaljko ne bude spreman!?
Neće biti lako protiv Engleza?
- Nemaš pojma koliko žudim za pobjedom. Iz inih, ne samo nogometnih razloga. Vjerujem da ćemo ih pobijediti. Oni su silno poletna momčad, čista rastrčana mladost. Imaju najviše okomitih lopti od svih sudionika “mundijala”. Većina igrača imponira startnom brzinom i načinom, na koji se vraćaju iz ofenzive. No, sigurno ćemo ih pobijediti, ako im nametnemo svoj stil igre.
Ostajete, dakle, kod izjave, koju ste dali još odavno “da Hrvatska ima najveći koncentrat talenata“!?
- Imaju i drugi, ali njih više nema na prvenstvu. Ispali su Brazil, Argentina, Njemačka, Španjolska, Urugvaj… Talijani i Nizozemci se nisu ni kvalificirali za Rusiju.
Po vama, mi smo i favoriti za titulu?
- Zašto ne!? Zašto bih Englesku, Belgiju i Francusku smatrao boljim momčadima od Dalićeve momčadi!?
Je li aktualna reprezentacija već nadmašila onu iz Pariza?
- Nadmašit će je, ako budu barem treći. Kamo sreće da se to dogodi.
Hrvatska je, kao nikad, uz “vatrene”.
- Nisam sumnjao da će tako biti. Narodu je potreban uspjeh nogometaša kao kruh svagdašnji. I ne razumijem razne kolumniste i sociologe koji truju narod svojim sitničarenjem. Kao da iz njih progovara neki ne baš razumljivi jal. Ne smije se trovati mladost sitnim politikantskim pričanjima.
U emisiji HRT-a “Otvoreno“ skočili ste kao opareni na kolegu Ivicu Blažićka, kad je pokušao na neizravan način spomenuti Međugorje i vašeg kuma?
- Nije, vjeruj mi sine, vrijeme za to. Vrijeme je uživanja u uspjesima.
Iz vaših reakcija u toj emisiji bilo je očito da podržavate Marijana Kustića, novu snagu HNS-a…
- Trebamo ga svi podržati. Od juga do sjevera. U njemu vidim novog predsjednika HNS-a. Samo, kao što ti rekoh, sve u svoje vrijeme. Sad se samo moramo koncentrirati na Engleze.
Na kraju, gdje ćete gledati utakmicu, i zašto niste u Rusiji?
- Liječnik je tako odlučio. Bilo bi to previše za moje godine. Utakmice gledam sam kod kuće. Tako se manje nerviram. Nije lako ni slušati nestručne, pa i zlonamjerne komentare. 

25. travanj 2024 02:45