StoryEditorOCM
Nogomet'RUSKI RULET'

Goran Pauk, župan, bivši nogometaš, o svome viđenju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu: Imamo ekipu za 'vola ubit'

15. lipnja 2018. - 14:16

Goran Pauk funkciju šibensko-kninskog župana "zacementirao" je u posljednjih više od desetljeća. Kako je čvrst i "neprelazan" sada u politici, sličan je bio i dok se bavio nogometom. Sredinom osamdesetih prošlog stoljeća, jednako kao fotelju u Županiji, "Pajo" je bio zacementirao poziciju uz desnu aut liniju i u dresu Šibenika. Gotovo nezamjenjivog desnog braniča na Šubićevcu, zamijetili su i na Poljudu, pa je pokušao i u Hajduku u eri bugarskog trenera Ivana Vucova.

Međutim, Paukova igračka karijera u najvećoj mjeri vezana je za Šibenik, iako se prije nego što je objesio kopačke o klin okušao i u inozemstvu.

Ovaj uvod napisali smo kako bismo pojasnili zašto smo aktualnog župana i političara zamolili da proćakulamo o Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Eto, župan i političar, ali i bivši aktivni nogometaš i funkcioner (op.a. dugogodišnji predsjednik HNK Šibenika) o balunu. Top tema su "vatreni" i njihov nastup u Rusiji. Zato smo odmah krenuli u glavu...


Modrić, Kramarić...


- Koliko može Dalićeva Hrvatska na Svjetskom prvenstvu? Oni optimističniji vele kako je vrijeme da se ponovi Francuska '98, kada je Ćirina Hrvatska osvojila broncu...
- Svi se nadamo dobrom rezultatu i velikom uspjehu, pa tako i ja. Čujte, kada ste navijač kao što sam ja, onda je teško biti realan i gledati sve hladne glave. Činjenica je kako ima i dosta medijskog "pumpanja", što je i logično budući da je Svjetsko prvenstvo glavna tema. Zbog svega toga atmosfera se diže do usijanja. Inače, mi smo kao nacija uvijek skloni velikim očekivanjima, posebice kada je sport u pitanju. Da se ne lažemo, i moja očekivanja su vrlo velika kada se govori o nastupu naše reprezentacije - počeo je naš nogometni razgovor Goran Pauk.

- Na čemu temeljite svoj optimizam?
- Vrlo jednostavno, mi imamo ekipu za "vola ubiti". Nadalje, u momčadi imamo niz preiskusnih igrača koji nastupaju za najjače svjetske klubove. Uz to, siguran sam da su to sve odreda pravi profesionalci koji će maksimalno odraditi Svjetsko prvenstvo. Dakle, moje intimno razmišljanje je da bismo mogli napraviti čudo u Rusiji. Doduše, ove pripremne utakmice su otkrile neke selektorske dvojbe koje treba otkloniti u hodu. Primjerice, gdje će igrati Modrić, treba li Kramarić krenuti od početka i slično.


Maksimalno motivirani


- Možete li konkretnije kazati što bi moglo značiti to hrvatsko čudo u Rusiji?
- Ha, teško je sad točno prognozirati. Ali, kada već inzistirate nadam se da ćemo doći do četvrtfinala i onda pokušati odškrinuti vrata polufinala...

- Prije nokaut utakmica, moramo proći grupu. Prvi protivnik je Nigerija u subotu. Što očekujete od te utakmice?
- Svaka čast Nigerijcima, ali njih moramo dobiti. Svi govore kako je prva utakmica vrlo važna, jer trasira put za nastavak turnira. I ja se slažem s tim mišljenjima. Utakmica s Nigerijom znači nam puno, ali ja mislim da ne trebamo strahovati. Momci će ući maksimalno "našpanani" i motivirani. Kvaliteta je na našoj strani i zato sam uvjeren u pobjedu. Kažem, Afrikance moramo pobijediti, bez obzira na činjenicu što je nogomet "eksplodirao" u svim dijelovima svijeta. Kada bismo gledali našu grupu u cjelini, moja očekivanja su optimistična, uostalom kao što optimistično gledam na cijeli turnir kada je Hrvatska u pitanju. Potajno očekujem kako ćemo pobijediti Nigeriju i Island, te odigrati neriješeno s Argentinom.

- Rekli ste da imamo ekipu za "vola ubiti". Koji su to igrači po vašem guštu?
- Definitivno, Modrić je alfa i omega naše ekipe. Sada se vraćamo na onu tezu od maloprije da je pitanje na kojoj poziciji on može dati najviše. U svakom slučaju on je srce i duša naše momčadi i ostatak društva treba najbolje moguće uklopiti. No, ponavljam to su dvojbe za izbornika Dalića i ne sumnjam da će ih on znati riješiti na najbolji mogući način.


Ćorluka je faca


- Pripremne utakmice otvorile su još niz dvojbi za izbornika Dalića.
- Mislim da mogu pogoditi na koga ciljate. U javnosti se najviše spekulira oko Rebića i Kramarića. Osobno, silno vjerujem u Rebića. Taj momak mi se jako sviđa kao igrač. Silno je moćan i snažan i držim kako bi te njegove kvalitete trebalo znati iskoristiti. Što se Kramarića tiče, tu je odluka teška do zla boga. Nema dvojbe, da je taj Kramarić jako lukav lik i odličan napadač. U njegovom slučaju radi se o nijansama i tu trener treba mudro odlučiti, ovisno o ostatku ekipe, protivnicima, taktičkim varijantama u danom trenutku. Trener mora znati oćutiti bilo ekipe. Znate, nije nimalo lako od dva kvalitetna igrača izabrati jednoga i pri tome držati visoku razinu motivacije u ekipi. Ako nekoga izbaciš, lako se može narušiti stanje u ekipi, a to nikako ne bismo smjeli dopustiti. Dobra atmosfera je ključ. Ako nje nema, džaba vam sva kvaliteta. Igrači moraju disati kao jedan. No, opet kažem, svi oni su vrhunski profesionalci i nadam se da u tom segmentu ne bi trebali imati problema.

- Vi ste bili bek cijelu karijeru, a baš je na našu obranu i braniče istreseno dosta kritika u pripremnom razdoblju...
- To je već ulaženje u trenerski đir. A ja sam od onih bivših igrača koji nikada nije pretendirao da se bavi klasičnim trenerskim poslom i ulazi u taktičke varijante. Ja sam više poput običnog navijača koji želi gledati kvalitetan nogomet. Ali, kad već pitate meni je Ćorluka faca, a oko njega je najviše polemike u javnosti. Te, je li u formi, je li prespor... Pa, on je uvijek bio trom, i kada je bio puno mlađi. Međutim, nadoknađivao je to izuzetno pametnom glavom. Ja vjerujem u Ćorluku. Što se braniča tiče, imamo opcije sa Strinićem lijevo i Vrsaljkom desno. Može to biti i neka druga opcija. Uglavnom, to su radni, korektni igrači... U dublje analize ne bih ulazio.


Glavni favoriti


- Možete li izanalizirati tko su najveći favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva?
- Uf, nije to baš lak zadatak. Mislim da glavne favorite za naslov treba tražiti u trojci Njemačka, Brazil i Argentina. S time da Argentinci neće valjda preko nas tako lako prijeći...

- Spomenuli ste da je igračima prijeko potreban mir. Smatrate li da ga može narušiti presuda Zdravku Mamiću, u koju su izravno involvirani naši vitalni igrači Luka Modrić i Dejan Lovren?
- Mislim kako je to njima trenutačno u drugom planu. Ne vjerujem da oni sada razmišljaju o tome kako su svjedočili na sudu. Znate, ne može glava istovremeno biti u tri ili četiri teme. Uvjeren sam kako su Modrić i Lovren koncentrirani isključivo na Svjetsko prvenstvo i maksimalno motivirani.

- Putujete li i vi u Rusiju?
- Ne, obveze mi to ne dopuštaju. Sve utakmice ću pratiti iz Šibenika i zdušno navijati za "vatrene" - zaključio je Goran Pauk.

24. travanj 2024 19:53