StoryEditorOCM
NogometSpuštena brklja

"Narančasti" moraju na popravni! Otkrivamo zašto Šibenik nije dobio licenciju za 2.HNL

25. travnja 2018. - 14:25

Odjel za licenciranje HNS-a obznanio je prvostupanjsku odluku glede natjecateljskih certifikata za sezonu 2018./19. U toj odluci stoji kako HNK Šibenik u prvom krugu nije dobio licenciju za igranje ni u 2. HNL, a kamoli u toliko željenoj 1. HNL. Doduše, oko zelenog svjetla za elitni razred hrvatskog nogometa na Šubićevcu ne trebaju toliko razbijati glavu, budući da po trenutačnom plasmanu o tome ne mogu ni sanjati. Međutim, druga je priča što se tiče drugoligaške licencije...

Dežurni cinici odmah su skočili i reagirali kako bi prava vijest bila da je Šibenik dobio licenciju u prvom krugu. Odbijenica je nešto što se podrazumijeva na Šubićevcu minulih nekoliko sezona, barem u prvom krugu postupka licenciranja. Onda se u povuci- potegni žalbenom postupku opet nekako ishodi dozvola za igranje u željenom rangu. Istina, bilo je i drugačijih, nepovoljnijih scenarija za Šibenik. Mnogi se još sjećaju proljeća 2013. godine, kad je HNS-ova administracija trenirala strogoću na "narančastima" i uskratila im licenciju za 2. HNL. Zbog "osvete" Zdravka Mamića, jer se Šibenik opredijelio za Igora Štimca u borbi za čelnika HNS-a, "narančasti" su se dvije sezone morali gombati po travnjacima 3. HNL-jug.

Na Šubićevcu nitko ne vjeruje da će se i ove godine ponoviti nešto slično. Premda je HNS očito postrožio kriterije. Naime, u drugoligaškoj je konkurenciji dramatična situacija. Ondje je samo sedam klubova dobilo licenciju: Dinamo (2. momčad), Gorica, Hajduk (2. momčad), Inter, Lučko, Osijek (2. momčad) i Sesvete. Zahtjev za drugoligašku licenciju podnijelo je čak 26 klubova (odustao je samo Primorac iz Biograda na moru). Izvjesno je da Interu drugoligaška licencija neće biti potrebna (možda ni Gorici).

Inače, svi klubovi koji su sudjelovali u postupku dobili su odluku Odjela za licenciranje, kao i uputu o pravnom lijeku. U roku od osam dana mogu pokrenuti žalbeni postupak u kojemu mogu iznositi nove činjenice ili dokaze, kao i prijedloge novih dokaza. Konačnu odluku (u drugom stupnju) donosi Žalbeno tijelo za licenciranje HNS-a, zaključno s 20. svibnja 2018.

Prema trenutačnoj odluci Odjela za licenciranje, dogodine bi Druga liga imala samo – pet klubova!
No, navikli smo tijekom godina da HNS rigoroznost prvostupanjskog organa nadomješta benevolentnošću Žalbenog tijela u drugom stupnju postupka.
Uostalom, kad bi se u HNS-u slijepo držali pravila igre, teško bi se igrala ijedna liga u Hrvatskoj.



Ali, vratimo se mi na konkretan slučaj Šibenika. Što je to Odjel za licenciranje zamjerio "narančastima"?
– Ukratko, problem je u financijama. To je jedina zamjerka što se tiče našeg zahtjeva za drugoligašku licenciju. Što se tiče prvoligaške licencije, za nju bismo trebali ispuniti još niz drugih infrastrukturnih zahtjeva. Primjerice i brojače karata, koji su dosta skupi – kazao nam je Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik.

Financije su vrlo širok pojam?
– Najjednostavnije, Odjel za licenciranje traži jamstvo da će naši dugoročni prihodi biti dostatni za pokrivanje rashoda – govori
Zoričić.

U prijevodu, još se vuku repovi oko famoznog kredita od 5,8 milijuna kuna kojim je "pokriven" dug za neplaćene doprinose za drugi mirovinski stup. Jamac za taj kredit HNK-u Šibenik bili su Grad Šibenik uz pomoć komunalne tvrtke "Vodovod i odvodnja". Premda je taj kredit zatvoren prema banci koja ga je odobrila, u HNS-u pušu i na hladno. Pitaju se što će se dogoditi ovrši li Grad Šibenik nogometni klub kojemu je većinski vlasnik. U tom slučaju, klub bi Gradu morao vraćati zajam u mjesečnim ratama od po pola milijuna kuna, što je nemoguće. Ali, realno je nemoguć i scenarij da Grad ovrši "svoj" klub, odnosno da HNK-u Šibenik kredit dođe na naplatu.

Zbog istog problema i lani su HNK-u Šibenik uskratili licenciju u prvom krugu. Zbog svega navedenog, na Šubićevcu su uvjereni da će u drugom krugu dobiti zeleno svjetlo za igranje 2. HNL u sezoni 2018./2019.

18. travanj 2024 11:08