StoryEditorOCM
NogometNiski start

Šibensko nogometno proljeće počinje u Dugopolju: Trijumf u Podima, viza je za elitu

9. ožujka 2018. - 09:49

Na Šubićevcu su u niskom startu! Ostalo je još oko 48 sati do pucnja, pardon prvog sudačkog zvižduka u proljetnom dijelu 2. HNL. Šibenčani će ga čuti na stadionu Hrvatskih vitezova na Podima u Dugopolju, gdje se sastaju s istoimenim domaćinom. Ta utakmica uvelike bi mogla odrediti smjer Šibenikova proljeća. Naime, Dugopolje je uz Goricu i Varaždin najozbiljniji takmac "narančastima" u borbi za prva dva mjesta na tablici. Prvo koje jamči igranje u Prvoj ligi iduće sezone, a drugo koje vodi u dodatne kvalifikacije s pretposljednjim iz 1. HNL. Zašto je utakmica u Dugopolju gotovo kvalifikacijska za Šibenik jasno je i matematičaru pučkoškolcu. Eventualnim porazom, Šibenik bi imao devet bodova minusa za Dugopoljem, a to u 13 preostalih kola ne bi bilo nimalo jednostavno stići. Pobjedom momci trenera Borimira Perkovića stižu na samo tri boda zaostatka i eto ih u velikoj igri.

Inače, zimska stanka na Šubićevcu protekla je relativno mirno, bez potresa. Što je bila prava rijetkost minulih sezona. Čelnici kluba, braća Josip i Ivan Bulat mirno su vukli poteze. Financijska situacija je stabilizirana, pa se plaće igračima i radnoj zajednici isplaćuju redovito. A to je za uzoran rad koji je obilježio pripremni period silno važno.

I u prijelaznom roku nije bilo lutanja. Poslije puno godina, Šubićevac nije sličio na neki prometni kolodvor. U šibensku svlačionicu stigli su Toni Španja, Davor Kukec i Prince Obeng. Što kriti, da trojicom novaka nisu zadovoljene sve ambicije struke, a posebice navijača.

Naime, nakon odlazaka Roberta Ćosića i Tonija Glavaša, te neuspjehom angažiranja Rusa Kalaydzhiana, Šibenik je ostao bez potrebne širine u defanzivnom dijelu momčadi. Praktički, trener Perković će teško nalaziti pravu zamjenu za standardnu obrambenu četvorku Pecolaj, Vukorepa, Šare i Musa. Kada pogleda u svoju igračku ružu, kakve- takve mogućnosti u obrani mu pružaju polivalentni veznjaci Ivan Roca i Ivan Stanić.

Slična situacija je i u vrhu napada. Toliko željeni klasični golgeter nije pronađen u prijelaznom roku. Sudeći po prijateljskim utakmicama Perkovićev prvi "pick" u vrhu napada čini se Luka Celić, kojeg smo minulih sezona uobičavali gledati u nekim drugim ulogama. U tom kontekstu, izgleda kako će Marko Brekalo, čovjek koji je na poziciji centarfora izgurao veći dio jeseni, biti Celićeva alternacija.

Slatke muke Perković ima u manevru. Na poziciji zadnjih veznih stručnjak iz Livna optira za par Alispahić-Roca, naravno u odsutnosti Marka Bulata, čijih usluga će biti lišen u prva tri proljetna kola zbog njegovih obveza u U-17 reprezentaciji. Perkovićeve prve opcije za tri mjesta iza napadača, sudeći prema generalci s Varaždinom, su rekonvalescent Maleš, došljak Kukec i Nigerijac Okechukwu. Ni tu Šibenik ne bi trebao imati većih problema, budući će prigodu iz pričuve vrebati povratnik Španja i Ganac Prince, koji su po kvaliteti na razini udarnih 11.

Podsjetimo, u pripremnom periodu Šibenik je odigrao osam utakmica. Skor je dvije pobjede, jedan remi i pet poraza. Učinak je to koji nije oduševio navijače. No, osmijeh na lice navukle su im dvije posljednje utakmice. Ona u Međugorju gdje su "narančasti" s 2:0 svladali BiH Premijerligaša GOŠK iz Gabele, te "generalka" s Varaždinom u Škabrnji (0:0). Čini se kako su Šibenčani dobro tempirali formu. No, ni serija neugodnih poraza nije bila zabrinula čelnike kluba, niti trenera Perkovića. Oni kao da su imali jasan cilj kojim su kročili tijekom cijele zime. Perković je poručivao kako ga rezultat previše ne zanima, već da želi isprobati što više igrača i taktičkih varijanti. I na koncu priprema on emitira zadovoljstvo.

- Vjerujem da smo spremni za prvenstvo i utakmicu s Dugopoljem. U proteklih 6-7 tjedana odradili smo sve što smo osmislili. Igrači su pokazali veliku svijest i odgovornost prema svojim obvezama. Sve su odradili bez pogovora i rekao bih da su bili odlični. Međutim, sada nam dolaze službene utakmice i one će biti najbolji pokazatelj kako smo radili tijekom zime - kazao je Borimir Perković, trener Šibenika.

O klupskim ambicijama pitali smo Ivana Bulata, sportskog direktora Šibenika.
- Činjenica je kako se u prvi dio sezone ušlo pesimistično u pogledu budućnosti kluba. Glavni cilj je bio opstanak u 2. HNL. Mi smo išli korak po korak, donekle smo stabilizirali klub i složili momčad koja može bez puno stresa ostati u ligi. Dakle, realizirali smo taj kratkoročni cilj i dapače, ostvarili rezultat koji nam pruža šansu da već ove godine napadamo 1. HNL. Međutim, neće biti neuspjeh ne uđemo li već ove sezone u Prvu ligu. Ali, ja vidim veliku priliku za to već ovog proljeća. Vjerujem u našu ekipu i igrače, i ako uspijemo ući u 1. HNL sve zasluge idu njima - rekao je Bulat.

Prvi operativac Šubićevca još jednom je ponovio koliko bi Prva liga dobroga donijela Šibeniku.
- Igranje u 2. HNL znači golo preživaljavanje. Teško je naći sponzore, investitore... U 1. HNL sve bi nam bilo olakšano. Imali bismo samo veći trošak što se tiče igrača. No, mi trenutačno imamo jako dobar kadar i držim da bismo s jednim ili dvojicom pojačanja mogli igrati 1. HNL. Nadalje, Šibenik ima navijače iza sebe, ima grad iza sebe... Dakle, dužni smo pokušati izboriti plasman u viši rang natjecanja - veli sportski direktor "narančastih".

A što kažu glavni akteri- igrači? Riječ smo dali kapetanu Martinu Vukorepi.
- Jedva čekamo nastavak prvenstva! Nezahvalno je uspoređivati jesensku i proljetnu momčad. Ipak, mislim da ćemo biti bolji. Iz jednostavnog razloga što smo duže s trenerom Perkovićem i što smo bolje pohvatali njegove zamisli. Također, došli su nam Kukec, Španja i Prince. Vjerujem da ćemo s njima imati kvalitetu više. Također, oporavio nam se i Josip Maleš - govori stoper Šibenika.

Upravo bi krilni napadač Maleš trebao biti još jedno proljetno pojačanje Šibenika i to ono iz unutarnjih rezervi. Podsjetimo, Maleš je u prvih šest jesenskih kola bio ponajbolji igrač "narančastih". Onda je na utakmici sa Sesvetama doživio tešku ozljedu koljena. Koliko puta smo tijekom jeseni zavapili "eh, da nam je Maleš sa svojim osjećajem za prostor" kada nitko nije umio otključati bravu protivničkih obrana.

- Od 16. rujna nisam odigrao službenu utakmicu. Dakle, gotovo punih šest mjeseci. Imao sam najduže pripreme u životu i s guštom sam ih odradio. Rekao bih da sam potpuno zaboravio na ozljedu. Nemamo što kalkulirati, već svaku utakmicu ići na pobjedu. U ovih pola godine koliko nisam igrao primijetio sam da klub u svim segmentima napreduje. Mi igrači na svojoj koži najbolje osjećamo kako se klub stabilizirao i to nam daje vjeru u uspjeh - optimist je Maleš.

Najviše iskustva u momčadi Šibenika ima Mehmed Alispahić. Među ostalim, u njegovu CV-u su igranje u Dinamu i Rijeci. Dakle, njegova riječ ima težinu.
- Mogu reći sve najbolje o trenutačnom stanju u ekipi. Tijekom zime smo dobili tri jako kvalitetna pojačanja. Raduje nas i povratak Maleša. Imamo jako dobru momčad na papiru. Međutim, sve to malo znači dok se ne istrči na teren. Vjerujem da ćemo se na kraju proljeća svi zajedno veseliti. Ali, ako i ne uspijemo ove godine idemo dalje... I dalje će se igrati nogomet i opet ćemo se boriti za naše ciljeve - istaknuo je veznjak Šibenika.

Alispahić je progovorio riječ-dvije i o prvom ispitu u Dugopolju.
- Floskula je kako je prva sljedeća utakmica uvijek najvažnija. Ali, ovaj je put zaista tako, ona nam je najviše u mislima. Čeka nas težak protivnik, težak teren. No, mi smo spremni. Želimo se od prve minute postaviti muški i pokazati domaćinima da tražimo bodove - veli Alispahić.

Sportski direktor Bulat dometnuo je da ni neuspjeh u Dugopolju ne bi bio smak svijeta.
- Ne treba kriti da nam je dvoboj s Dugopoljcima jako bitan. No, bez obzira na rezultat te utakmice, mi ćemo gledati samo naprijed i boriti se do samog kraja - u borbenom duhu je završio Bulat.


A ŠTO ŠIBENČANIMA PORUČUJE TRENER DOMAĆINA
Miroslav Bojko: I ja želim pobjedu i Prvu ligu

U subotnji derbi, u kojem ugošćuju Šibenik, na otvaranju drugog dijela prvenstva (15 sati) Dugopolje ulazi s trećeg mjesta koje im otvara mogućnost plasmana u Prvu HNL. Međutim, od kraja jeseni klub je promijenio gotovo cijelu momčad što će treneru Miroslavu Bojku biti otegotna okolnost. Ponovno je morao slagati i uigravati momčad, kao i na početku sezone, pa i sezonu ranije.

Dugopolje je ostalo bez kapetana Jurića, Tomaševića, Varee, Tešije, Klepača, Špoljarića... Došli su Jandrek, Prtajin (obojica iz Hajduka na posudbu), Rogulj, M. L. Vojković, Tomaš, Brazilci Ailton i Dudu, Argentinac Baima...

- Ostali smo bez 11 igrača, bez gotovo cijele početne jedanaestorice, a toliko ih je i došlo. Rezultat je iznad očekivanja, jedan gol nas dijeli od direktnog plasmana u Prvu ligu. Složili smo konkurentnu momčad, ali veliki je put od toga do osvajanja bodova u kontinuitetu što treba da bi se ostalo u borbi za vrh. Ovolike promjene sigurno nisu način ako se želi u Prvu ligu. Međutim, kad smo tu napravit ćemo sve da je pokušamo izboriti. To su moje ambicije, a pitanje Prve lige je stvar uprave kluba - rekao nam je Bojko.

U odnosu na prvi međusobni susret u kojem je slavilo u Šibeniku 2:1, ostalo je Dugopolje bez oba strijelca Mihaljevića i Stojanovskog.
- Ostali smo bez strijelaca gotovo svih prvenstvenih golova - dodao je Bojko. Od strijelaca ukupno 21 gola u prvenstvu u klubu je ostao tek mladi Radovanović koji je zabio dva.

Kakvi su Ailton i Dudu, 25-godišnji Baima koji je svojevremeno bio član juniorske i druge momčadi Boca Juniorsa?
- Solidni su. Ailton je bio i u Hajduku II. Baima je igrao drugu argentinsku ligu. Ima dobar životopis, nije loš igrač, ali je kasnio na pripreme i još nije potpuno uhvatio korak za razliku od Ailtona. Veliki hendikep nam je ozljeda lista Rogulja koji je naša najzvučnija akvizicija i trebao je biti vođa mlade momčadi.

Šibenik?
- Od dolaska trenera Perkovića igrama i rezultatima su se digli. Pojačali su se u prvenstvenoj stanci. Pokušat će se priključiti vrhu, imaju ambiciju ulaska u Prvu ligu. Za razliku od nas, zadržali su okosnicu momčadi. Čeka nas jako teška utakmica. Želimo pobjedom ući u nastavak prvenstva, iako bi sve osim poraza s psihološkog aspekta bio pozitivan rezultat - kazao je Bojko.
Frane Vulas

25. travanj 2024 00:32