StoryEditorOCM
NogometŠef nogometnih sudaca

Ante Kulušić: Već ovoga proljeća prilagođena video tehnologija i na našim travnjacima

Piše Robert Šola/SN
19. veljače 2018. - 18:06

Sjedili smo u srpnju prošle godine, nekoliko dana prije početka HNL sezone. Šef Sudačke komisije Ante Kulušić nije skrivao zadovoljstvo nakon što su suci sjajno odradili proljetni dio sezone, ali to ga nije omelo da javno poruči:

- Za godinu dana suci u Prvoj HNL moraju imati pomoć tehnologije, ona je doista postala nužda u nogometu i neću biti miran dok je ne uvedemo. Čak razmišljam o tome da već u ovoj sezoni nekoliko puta probamo eksperimentalno "projicirati" VAR na utakmicama, ali s nešto skromnijom tehnologijom.

Nakon nedjeljnog derbija i cijele niske previda suca Pejina i njegovih pomoćnika, Kulušić je otišao korak dalje.
- Već ovoga proljeća ćemo uvesti prilagođeni VAR na HNL terene, izabrat ćemo nekoliko utakmica i vidjeti što će nam to donijeti - poručio je šef nogometnih sudaca.

Odmah je i pojasnio znači "prilagođeni" VAR?
- Prva HNL je siromašna liga u kojoj većina klubova nije u stanju ući u pravi projekt VAR tehnologije. Treba biti realan i reći da u cijeloj Europi VAR trenutačno imaju Njemačka i Italija, tek će je sljedeće sezone uvesti Engleska i Španjolska, a ostale lige, od kojih su mnoge daleko bogatije od Prve HNL, još nisu spremne za takav tehnološki iskorak, jer je jednostavno previše skup. Stoga je moja ideja jednostavna. Sve utakmice Prve HNL ionako imaju izravni TV prijenos, odnosno reportažna kola odmah uz teren. U njih ćemo smjestiti jednog suca koji će biti u vezi sa sucima na terenu i reagirati što je brže moguće u spornim situacijama koje će jasno vidjeti putem TV snimke. Dakle, tu pričamo isključivo o trošku jednog dodatnog suca, što je doista zanemariv iznos. Naravno, za to trebamo blagoslov TV kuće koja radi prijenos, ali to će i njoj biti u interesu.

Kulušić je baš na primjeru derbija između Dinama i Hajduka pojasnio kako i tako jeftina tehnologija itekako može pomoći.
- Sudac u reportažnim kolima na snimci bi jasno vidio kako je Letica rukom pokupio loptu izvan kaznenog prostora, što bi značilo da je trebao dobiti izravni crveni karton, a Dinamo slobodan udarac. Taj bi sudac jasno vidio i da je Soudani uoči sviranog jedanaesterca napravio prekršaj u napadu pa se kazneni udarac ne bi ni izveo. Video snimka bi sucu također potvrdila kako je Said u zaleđu kod gola koji postiže, to zaleđe nije veliko, ali postoji. Na koncu bi se jasno vidjelo i kako je Fomitschow nespretno igrao u svom kaznenom prostoru pa bi sugerirao sucu da pokaže na jedanaesterac.

Odmah je Kulušić naveo i primjer iz prošlog kola u kojem ni TV snimka ne bi pomogla sucu.
- Pogledali smo valjda 50 puta snimku suđenog jedanaesterca za Osijek protiv Rijeke i nismo bili ništa pametniji. Tu je peti sudac iza gola vidio Rijekina igrača kako nepropisno igra rukom, ali kako nemamo kameru iza gola tako nemamo ni dokaz da se to dogodilo. Tu smo stoga dali za pravo sucu, iako bismo iskreno bili sretniji da ništa nije svirao.

Kada sve zbrojimo, prilagođena VAR tehnologija na HNL terenima ne bi nikako bila savršena, ali bi pomogla kod dosta situacija?
- Matematički sam izračunao da bi pomogla kod 70 do 80 posto situacija, a to je ogromna brojka. Uostalom, savršeni sustav ne postoji, što nam dokazuje i nedavni primjer iz Italije gdje i nakon gledanja snimke pomoću vrhunske tehnologije nije bilo jedinstvene odluke glede jedne sporne situacije. Međutim, da mi uz pomoć našeg VAR-a pomognemo u 70 posto spornih situacija, u našoj bi se ligi prestalo pričati o sucima, a to je ono čemu svi moramo težiti.

Kulušića su očito pogodili mnogi komentari nakon derbija u kojima je sudac Pejin bio u prvom planu?
- Letičino igranje rukom izvan kaznenog prostora jednostavno nije mogao vidjeti, to je realno propust pomoćnog suca, ali odgovoran je glavni, tako to ide. Čitam kako se sanja dan da dočekamo derbi bez sudačkih repova, a nisu li dva u ovoj sezoni odsuđena vrlo dobro?

Kako ste inače zadovoljni suđenjem u ovoj sezoni?
- Uvijek može bolje, ali mislim da nitko nema pravo pričati o lošim sucima. Jesenas se dogodilo ono nesretno 12. kolo kada smo svjedočili niski pogrešaka na nekoliko utakmica. Sada je sudac i na derbiju vezao nekoliko pogrešaka, ali to se događa. No, da smo imali još jednog suca u reportažnim kolima svih tih pogrešaka praktički ne bi bilo. I zato se svi zajedno moramo potruditi da to ostvarimo, jer to nogometu može donijeti samo dobro - zaključio je Kulušić.

22. travanj 2024 16:19