StoryEditorOCM
NogometPRINC(E) OD GANE

Prince Ampem Obeng (19) treći je Afrikanac na Šubićevcu, a u Šibenik je sletio preko SalzburgaŽelim biti šibenski Boateng

6. veljače 2018. - 10:32

U Šibenik su kroz njegovu povijest dolazili kraljevi, carevi, diktatori, a prije tjedan dana stigao je, konačno, i Princ(e)! Dakako, ne radi se o nekom velikodostojniku, već o novom nogometašu Šibenika, krilnom napadaču Princeu Ampemu Obengu. Na Šubićevcu su dugo i strpljivo čekali mladog Princea. Razlog malog kašnjenja je, međutim, bio opravdan. Nogometaš iz Gane morao je riješiti problem vize prije nego je iz Accre (preko Salzburga) sletio u Šibenik.


Otkrio ga Red Bull


Odmah nakon dolaska korigirana je i (dez)informacija "da u Šibenik stiže igrač moćnog Red Bull Salzburga". Mladom je Gancu, zapravo, Šibenik prvi europski klub u karijeri, koja je, istina, tek na početku. Nije, međutim, dezinformacija da su Austrijanci imali prste u njegovu transferu na Šubićevac. Obeng je, naime, stigao iz ganskog kluba WAFA (West African Football Academy), s kojim Red Bull već nekoliko godina ima usku suradnju. Austrijski skauti "šenjali“ su Princea Obenga kao dobar materijal za budućnost, te bitno utjecali da njegova prva (službena) europska stanica bude upravo Šibenik. Očito, i čelnici Red Bulla se na taj način žele uvjeriti da nisu pogriješili s procjenom.

- Poslije prvih šibenskih dana mogu reći da sam zadovoljan što sam sletio na Šubićevac. Ovo mi nije prvi dolazak u Europu. Već sam igrao tu na nekim turnirima. No, istina, Šibenik je moj prvi europski klub. Kada mi je agent rekao da odlazim u Hrvatsku, želio sam se malo informirati o gradu i klubu. Preko interneta sam shvatio da je Šibenik prelijep, a sad sam se u to uvjerio i svojim očima. Došao sam u dobru, kvalitetnu momčad. Sviđa mi se atmosfera koja vlada na treninzima – počeo je naš razgovor 19-godišnji Prince Ampem Obeng.

Mladi krilni napadač dosad je nastupao samo za WAFA-u, prvoligaša iz rodne Gane. Nogometom se počeo baviti kad je imao pet godina u svojem rodnom gradu Sunyaniju.
- U Africi nogomet kreće od školskih igrališta. S deset godina sam počeo ozbiljno trenirati u nogometnom klubu u Sunyaniju. Četiri godine poslije otkrili su me skauti nizozemskog Feyenoorda. Poslali su me u WAFA-u, koja je tada bila njihova akademija. Poslije tri godine igranja za mlađe selekcije ušao sam u seniorsku momčad - priča nam Šibenikov Ganac.
Prince je vrlo brzo detektirao razlike između nogometa u Hrvatskoj i Gani. Iako je kod nas situacija s infrastrukturom, blago rečeno, loša, u njegovoj je zemlji taj problem dodatno izražen.


Piletina s krumpirima


- U Gani ima puno talentiranih nogometaša, s kojima, mahom, rade europski treneri. Zbog toga naša reprezentacija vrlo često izbori plasman na Svjetsko prvenstvo. Treninzi u Šibeniku su drukčiji od onih u Gani, no ne radi se tu o prevelikoj razlici. Možda je samo intenzitet treninga za desetak posto jači. Možda bi i u Gani trenirali žešće, kad bismo imali bolju nogometnu infrastrukturu. Ona je, zapravo, glavni problem u razvoju ganskog nogometa – ističe mlađahni Prince.

Način života je ono što, po našem sugovorniku, puno više razlikuje Europu od Afrike. No, Obeng je, poput prekaljenog profesionalca, brzo shvatio da nostalgiju za (dalekim) domom i obitelji treba staviti u drugi plan.
- Kao nogometaš, koji ima ciljeve, morate biti spremni na to da ćete se jednog dana rastati od roditelja, obitelji. Naravno, da mi već fale, ali sad sam tu, u Hrvatskoj. Stigao sam zbog nogometa. Da radim ono što stvarno volim - jasan je novi igrač Šibenika.

Princeu fali i afrička hrana, ali je već izabrao svoje omiljeno hrvatsko jelo.
- Piletina s krumpirima! To mi se najviše svidjelo - iskreno će mladić iz Gane.

U Gani mu je ostala obitelj, ali ne i djevojka.
- Nemam curu. Čuo sam da su Šibenčanke lijepe, no još nisam prošetao po centru grada, s obzirom na to da živim u Dubravi. Nadam se da će mi suigrači, s kojima živim, uskoro pokazati grad! Dosad sam bio samo na plaži Banj. Uživao sam u okolišu i sjajnom pogledu na grad. Naravno, uz kavu - govori nam simpatični mladić iz Gane.


Prigrlili ga Nigerijci


U prilagodbi na život i nogomet u Hrvatskoj Princeu, dakako, najviše pomažu šibenski Afrikanci. Nigerijci Yusuf Musa i Aliyu Okechukwu.
- Nigerija i Gana su gotovo, pa susjedne zemlje. A Oki i Musa su mi već sada poput braće. Lijepo su me primili. Puno je lakše kad u svlačionici možete s nekim razgovarati na svom jeziku. Uostalom, u Gani je službeni jezik engleski, pa nemam problema u sporazumijevanju s ostalim igračima i trenerom - tvrdi Prince Obeng.

Novi je igrač Šibenika pun ambicija kad je riječ o početku svoga europskog puta i nastavku natjecanja u Drugoj ligi. Čini se da mu je trener Borimir Perković već ubrizgao svoju injekciju optimizma. Svi prijatelji Šubićevca nadaju se da će Prince Ampem Obeng zaista biti princ, koji će uvesti šibenski nogomet u Prvu ligu. Da će biti barem na tragu svoga imenjaka i sunarodnjaka Kevina Princea Boatenga.

- Znam da sam došao u klub koji je ne tako davno igrao finale hrvatskog Kupa i kvalifikacije Europske lige. Svjestan sam da je Šibeniku, prema tradiciji, mjesto u Prvoj ligi. Cijela je momčad usmjerena na ostvarenje jednog cilja. A to je povratak u viši rang. Pitate me mogu li biti šibenski Boateng? Zašto ne!? - samouvjereno poručuje Obeng.


Uzori Messi i Essien
Makar Gana i njezini reprezentativci nisu autsajderi u nogometnom svijetu, Princeu je već dugo uzor igrač s jednog drugog kontinenta.
- Lionel Messi je nogometaš po mom ukusu. Uvijek sam ga volio gledati. Među inim, i zbog toga što igramo na istoj poziciji. Istina, on igra lijevom nogom, za razliku od mene, no uporno ga pokušavam oponašati. Želio bih jednog dana biti sličan Messiju. A kad je riječ o mojim sunarodnjacima, za mene je najbolji ganski nogometaš bivši igrač Chelseaja Michael Essien - otkriva Prince Ampem Obeng.

18. travanj 2024 00:46