StoryEditorOCM
NogometBorimir Perković

Trener nogometaša Šibenika komentira dosadašnji tijek priprema i govori o nastavku sezone: Imam slatke brige

4. veljače 2018. - 10:57

Iza nogometaša Šibenika su dva i pol tjedna intenzivnih priprema za proljetni dio drugoligaške sezone. Također, manje-više odrađen je zimski prijelazni rok. Dakle, pravo je vrijeme za inventuru odrađenog s Borimirom Perkovićem, trenerom HNK Šibenika.

- Kako ste zadovoljni s dosadašnjim dijelom priprema?
- Ja analiziram svaki trening, a do sada smo ih odradili više od 20. Svoje dojmove prenosim i igračima, i evo, prije nekoliko dana sam im rekao da bih za do sada odrađeni dio priprema školskim rječnikom kazano dao ocjenu - odličan. Vjerujte, to nije floskula. Prezadovoljan sam kako momci rade i kako prihvaćaju obveze. Svi su za pohvalu i samo tako trebaju nastaviti - počeo je naš razgovor Borimir Perković.


Važan svaki trening


- Mnogi kažu da je krucijalno odraditi dobre pripreme kako bi se što spremnije dočekalo početak prvenstva. Jer, jednoglasna je ocjena - uvodnih nekoliko kola mogli bi uvelike odrediti tijek sezone?
- Ponavljam, meni je važan svaki trening. Naravno, važna mi je i svaka utakmica. U tom kontekstu, najvažnija mi je utakmica s Dugopoljem, ali samo iz razloga što je prva. Pazite, na proljeće je sve moguće. Može se dogoditi da pobijedimo u sve tri utakmice do početka trećeg kruga prvenstva, a da ostanemo na istom zaostatku za vodećim. Vjerujte, 14 proljetnih kola je jako puno. Puno bodova je u igri. Naših šest bodova zaostatka može biti i puno i malo. Evo, servirat ću vam jedan podatak koji to ilustrira. U zadnjih pet utakmica jesenskog dijela prvenstva Šibenik je osvojio 11 bodova, a naši glavni konkurenti Gorica i Dugopolje po pet, čime smo mi prepolovili zaostatak za njima. Inače, neću reći da se ne zamaram našim protivnicima koje sam već spomenuo i Varaždinom, koji će također biti opasan konkurent, no isključivo gledamo sebe i našu momčad. Cilj nam je ići od utakmice do utakmice, raditi i igrati što je moguće kvalitetnije, pa gdje nas to dovede u konačnici.

- U zimskom prijelaznom roku na Šubićevac su došli Davor Kukec, Toni Španja i Prince Obeng. Kakvi su vaši prvi dojmovi o novim igračima?
- Kukeca jako dobro poznajem još iz vremena dok je igrao za Inter iz Zaprešića, gdje sam mu bio i trener. On je nogometaš s pregršt prvoligaškog i međunarodnog iskustva i ako bude zdrav, bit će nam od velike koristi. Španju manje poznajem, ali on je na putu da bude igrač "a la" Kukec. Vjerujem da ćemo i od njega imati koristi. A što se tiče Ganca Princea on je očito još pod utjecajima prvih dojmova dolaska u Europu. Stoga, ne bih mogao o njemu ništa konkretnije govoriti. Ono što sam vidio na prvim treninzima je uglavnom pozitivno.


Žal za Ćosićem i Glavašem


- Jeste li zadovoljni odrađenim prijelaznim rokom?
- Jesam, zadovoljan sam. Sjećate se da sam na kraju jesenskog dijela prvenstva kazao da će Šibenik na proljeće biti jači i da nitko ne dođe. I to iz jednostavnog razloga što smo tri mjeseca bili skupa, što smo se upoznali. Znamo naše i vrline i mane. S ovom trojicom igrača bit ćemo još bolja momčad. Oni su nam definitivno donijeli kvalitetu više.

- Sportski direktor Ivan Bulat nedavno je izjavio kako smatra da Šibeniku treba još jedan stoper, jer je otpala opcija dolaska Rusa Kalaidzhiana, a sa Šubićevca je naprasno otišao Robert Ćosić. Je li, što se vas tiče završen Šibenikov prijelazni rok?
- Što se mene tiče, nitko nam više ne treba! Istina, ostali smo, po vokaciji, na samo dvojici stopera - Martinu Vukorepi i Perici Šari. No, imamo mi unutarnjih rezervi, odnosno igrača koji mogu pokriti te pozicije. Primjerice, Ivana Rocu koji je u dvije-tri utakmice odlično odigrao stopera. Inače, smatram kako je Ćosić bio idealan igrač za Šibenik, jer je polivalentan. Nije bio u prvom planu, no svaki put kada je ulazio korektno je odrađivao posao. Bez obzira na to je li igrao stopera, zadnjeg veznog ili čak desnog beka. Volio bih da je ostao s nama, ali momak nije osjećao da će igrati i odlučio se vratiti u Osijek. Također, žao mi je što je otišao i Toni Glavaš. Žao mi je što mu nisam dao pravu priliku. Riječ je o odličnom, vrlo korektnom momku, koji je sjajno trenirao.


Taktičke varijante


- Puno se spominjalo i dovođenje jednog klasičnog napadača, no čini se da ni od toga neće biti ništa?
- Istina je da imamo samo Marka Brekala kao onu pravu "devetku". Međutim, imamo mi i dosta ofenzivnih veznih igrača koji mogu odigrati tu rolu. Sjetite se samo Luke Celića i njegove partije protiv Varaždina kada ih je slomio s dva odlična gola. Eto, Celić je na poziciji napadača nekoliko utakmica odradio odlično. Prerano je još govoriti o taktičkim zamislima, no pokušat ćemo neke nove taktičke varijante isprobati kroz treninge i prijateljske utakmice. Pokušat ćemo igrati s puno kretanja, mijenjanja mjesta i pozicija... Mislim da kroz igru nekim "B" varijantama možemo kompenzirati nedostatak još jednog klasičnog napadača. Jer, svakom treneru je idealna situacija kad bi imao dva igrača na svakoj poziciji. No, imam ja svoju sliku kako bi Šibenik trebao izgledati na proljeće i prema tome idem. Ali ponavljam, puno je još treninga i pripremnih susreta do prve prvenstvene utakmice.

- Zato je u veznom redu prava gužva. Dolaskom Kukeca i Španje, uz starosjedioce Alispahića, Bulata, Celića... sve puca od tehnički potkovanih igrača.
- To su samo slatke brige za trenera! Mene to veseli, jer bolja je konkurencija više igrača nego da nemate širinu. Sada Šibenik ima ono što ponekad nismo imali tijekom jeseni, a to je baš ta širina igračkog kadra. Nitko nije pretplaćen na mjesto u ekipi, a igrat će oni za koje procijenim da u danom trenutku mogu pružiti najviše - zaključio je Borimir Perković.

26. travanj 2024 08:29