StoryEditorOCM
NogometIvo Šupe

Novi koordinator Škole nogometa na Šubićevcu: Dici dajemo ugovore, neće odlaziti bez odštete 

10. siječnja 2018. - 11:26

Ivo Šupe (44) u svojoj je trenerskoj karijeri samostalno vodio Šibenik, Zagoru i Velebit, a iskustvo na klupi stjecao je i u Italiji, gdje je svojedobno bio igrač i trener. 

Puno više je radio kao asistent respektabilnim trenerskim imenima poput Katalinića, Tomića ili Labrovića, kako na Šubićevcu, tako i u Kini. Kao trener je prošao i sve uzrasne kategorije u Omladinskoj školi Šibenika. Konačno, nedavno je imenovan koordinatorom omladinskog pogona kluba sa Šubićevca.

– U svakom slučaju, to je kruna moga dosadašnjeg rada u nogometu. Isto tako, riječ je o vjerojatno najodgovornijem poslu do sada. To je za mene velika čast, ali i obveza – počeo je naš razgovor Šupe, koji je od malih nogu pupčanom vrpcom vezan uz Šubićevac. Logično, jer i njegov otac Ivo bio je dugogodišnji učitelj mlađih uzrasta u Šibeniku.

Što točno stoji u opisu vašeg novog posla?
– Da odmah razjasnimo, Josip Belamarić ostaje šef Omladinske škole, međutim on ima dosta obveza i na svom profesionalnom radnom mjestu ravnatelja Tehničke škole. Stoga bih ja kao koordinator trebao biti osoba koja će od 0 do 24 sata biti na raspolaganju trenerima i djeci u Školi nogometa.

Uprava Šibenika je jasno kazala kako se usmjerava na razvoj omladinskog pogona. Primjerice, sportski direktor Ivan Bulat je istaknuo kako klub mora od nečega živjeti, aludirajući na stvaranje i prodaju mladih igrača.
– To je točno i o tome već dugo govorimo. Filozofija nogometa se promijenila. Prije su omladinske škole bile servis seniorske momčadi, a sada je obrnuto. Klubovi poput Šibenika žive od prodaje igrača, a prva ekipa uglavnom služi kao izlog da se mladi igrači stave na tržište. Nemojte me krivo shvatiti i pomisliti da seniori više nisu bitni. Dapače, seniori su ogledalo kluba. Ili, što je prva momčad u višem rangu, to je i veća cijena mladih igrača.

Prvi zadaci

Koji su vaši prvi zadaci na novoj funkciji?
– Motiv i cilj su vratiti ugled i povjerenje u Šibenik kao klub. Oni su u zadnje vrijeme poljuljani, prije svega, na lokalnoj razini. Naime, kod nas vlada pomalo apsurdna situacija da je Šibenik cjenjeniji u drugim županijama nego u našoj. Razlog tome leži i u činjenici što je puno ljudi iz naše županije u nogometnom smislu naslonjeno na Hajduk i navija za taj klub. To je fakt i mi to ne želimo, niti možemo mijenjati. No, ugled nam je narušen i zbog nekih sitnih interesa, glasina i zavisti pojedinaca. Međutim, treba okrenuti novu stranicu, te napraviti sve da roditelji i djeca počnu poštovati Šibenik kao klub i da shvate kako dolaze u uređenu sredinu s dobrim uvjetima rada i kvalitetnim trenerima.

Znači li to da se u minulom razdoblju nije kvalitetno radilo u Školi nogometa?
– Nipošto! Šibenik trenutačno ima tri stalna ili povremena reprezentativca. To su Marko Bulat, Duje Škugor i Festim Šatri. Iz generacije 2002. imamo nekolicinu kvalitetnih momaka za koje su zainteresirani najjači klubovi HNL-a. Od 2004. godišta tu je nadareni Ante Jelić, kojeg također traže svi veći hrvatski klubovi. Mislim da je to dovoljan dokaz kako se i do sada kvalitetno radilo u šibenskoj školi nogometa. Pa, mi u svakom uzrastu imamo jednog ili dvojicu igrača kojeg traži cijela Hrvatska. No, isto tako je činjenica da se uvijek može bolje, rekao bih da se i mora bolje. Uprava kluba je i u tom smislu napravila veliki napor i omogućila da u svakoj kategoriji imamo dva trenera. To jamči puno kvalitetniji rad. Znate, nije baš normalno da jedan trener radi s grupom od 30-35 djece, a to ćemo ubuduće izbjegavati.

To znači da se Škola nogometa i kadrovski pojačala?
– Tako je, u rad smo uključili Anela Karabega, koji je dobro poznato igračko ime. Isto tako i trener je s puno iskustva kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu. Primjerice, zadnjih pet godina bio je u stručnom stožeru aktualnog izbornika Zlatka Dalića. U klub je došao i Marko Mihaljević Dido koji će raditi s vratarima. Za kondicijsku pripremu bit će zadužen Jure Rak. Još ranije su nam se priključili Ante Rak i Marko Bralić, također bivši igrači Šibenika i momci koji su završili Kineziološki fakultet, smjer nogomet.

Koliko je trenutačno djece u Školi nogometa?
– Sada imamo oko 250 djece, što je dobra brojka s obzirom na biološki potencijal naše županije. Primjerice, Zadar ima oko 400 djece u svojoj školi. Ipak, nadamo se da ćemo privući još djece i dosegnuti brojku od oko 300 članova Škole nogometa, što bi bilo izvrsno.

Već smo govorili o tome kako bi klubovi poput Šibenika trebali živjeti od prodaje svojih igrača. No, kako to postići kada igrači odlaze još kao djeca, a da pritom klubovi ostaju bez lipe odštete. Evo, Šibenik je nedavno ostao bez dva silno talentirana mladca Renata Josipovića i Marka Đire, koji su otišli u Dinamo.

Dugoročni put

– U slučaju Josipovića i Đire imali smo problem jer smo tada bili u 3. HNL, što nam je donijelo amaterski status i nismo mogli potpisivati ugovore. Sada je stav kluba da ćemo inzistirati na potpisivanju stipendijskih ugovora sa svakim boljim igračem iz mlađih uzrasta kako bi se klub zaštitio, odnosno da igrači ne mogu odlaziti bez odštete.

Baš je tijekom siječnja najavljeno potpisivanje nekoliko stipendijskih ugovora.
– Da, očekuje se da svoj potpis stave Marko Bulat, Antonio Đaković, Domagoj Galešić i Ante Ljubičić. No, vjerujem kako ima najmanje desetak igrača iz Omladinske škole koji bi trebali potpisati stipendijske ugovore sa Šibenikom.

Dakle, nema straha za šibensku nogometnu budućnost. Šibenik će i dalje “proizvoditi” Rore, Nadoveze, Cukrove, Računice, Schildenfelde, Ademije, Ćalete...
– Da, to je prioritet, stvaranje igrača reprezentativnog kalibra. Nema dvojbe da je u Šibeniku uvijek bilo kvalitetnih igrača i da će ih biti i ubuduće. No, to je dugoročniji put. Rezultati rada našeg tima moći će se vidjeti kroz neko dulje razdoblje – završio je Šupe.

26. travanj 2024 00:26