StoryEditorOCM
NogometŠibenski mercato

Esperanto u šibenskoj svlačionici: Stižu igrači iz Rusije i Gane, vraća se i Vodičanin Toni Španja

3. siječnja 2018. - 14:12

Uprava HNK Šibenika svojim navijačima i treneru Borimiru Perkoviću stavila je pod novogodišnju jelku lijep dar. Naime, drugoligaš sa Šubićevca na proljeće će biti jači za Tonija Španju.

Vodičanin je raskinuo ugovor sa svojim dosadašnjim klubom Goricom i vraća se u matični Šibenik. S "narančastim" bi ovih dana trebao potpisati ugovor na dvije i pol godine. Podsjetimo, taj vezni igrač napustio je Šibenik prije dvije sezone, i to baš otprilike u isto vrijeme kao i sada kada se vraća na Šubićevac.

Bilo je to u zimskom prijelaznom roku, u sezoni 2015./2016. kada su Šibenčani imali velike ambicije za ulazak u 1.HNL. No, odlaskom Španje i Marija Marine, njegova kolege iz sjajnog veznog reda momčadi koju je tada vodio Mirko Labrović, te ambicije "narančastih" doživjele su težak udarac. U nastavku sezone pokazalo se da igrači koji su stigli kao zamjene za Španju i Marinu, nikako nisu mogli nadomjestiti njihov "bijeg" u Goricu.

Ali, to je neko prošlo svršeno vrijeme. Ove godine Šibenik je u drukčijoj poziciji. Sada je Šibenik lovac, a ne lovina. U sezoni koju smo opisali lovac je bila Cibalija i uspjela je uhvatiti lovinu - Šibenika. Možda se ovo ponovi isto, samo u ponešto izmijenjenim ulogama. Možda Šibenik bude uspješan lovac i uhvati Goricu, Dugopolje i Varaždin, koji od drugoligaša imaju najizraženije prvoligaške ambicije. Baš Španja bi mogao biti jedan od važnijih članova šibenske hajke. Nema dvojbe da će taj veznjak svojom kvalitetom biti od velike koristi treneru Perkoviću. Španju krasi fina tehnika, dobar udarac i karakteristično ubacivanje između linija:

- Mislim da smo dovođenjem Španje ubili dvije muhe jednim udarcem. Pojačali smo Šibenik, a oslabili Goricu, jednog od glavnih konkurenata za drugoligaški vrh - kazao je Ivan Bulat, sportski direktor Šibenika.

U svom prvom kratkom obraćanju javnosti nakon povratka u Šibenik Toni Španja je poručio kako smatra da njegov novi - stari klub ima kvalitetu za plasman među prve tri momčadi u 2.HNL:
- Ako dobro uđemo u proljetni dio sezone, onda ni povratak u 1.HNL već ove godine nije nemoguća misija - rekao je Španja.

Povratak "odbjeglog sina" Španje nije jedini dolazak koji je obilježio novogodišnje blagdane. Pomalo neočekivano, Šibenik je dobio pojačanje iz Gane, koje je na Šubićevac stiglo zaobilaznicom preko Salzburga. Naime, novi stanar šibenske svlačionice postao je 19-godišnji Prince Obeng Ampem. Riječ je o krilnom napadaču, koji može igrati i na poziciji desnog beka. Tog mladića austrijski Red Bull Salzburg doveo je u svoju akademiju iz Afrike, a trebao bi potpisati ugovor sa Šibenikom. Možda taj potez označi i početak ozbiljnije suradnje između renomiranog austrijskog prvoligaša i Šibenika. To ne bi bilo ništa čudno budući da je u Red Bullu šibenski Biličanin Duje Ćaleta-Car, o čijoj karijeri skrbi Josip Bulat, aktualni predsjednik Nadzornog odbora.

U šibenskoj svlačionici opet će se govoriti razni svjetski jezici, pa čak i ruski, jer bi novi član Šibenika mogao postati 25-godišnji Arkadij Kalaydzhyan. Riječ je o 192 centimetra visokom stoperu koji je jesenas 15-ak dana trenirao s nogometašima Šibenika i očito zadovoljio ukuse struke.

Na početku priprema za proljetni dio sezone koje su zakazane za 15. siječnja, treneru Perkoviću će se odazvati i 17-godišnji napadač Mark Morić, Hrvat rođen u Australiji. Međutim, Morić je možda rješenje za budućnost, dok Šibeniku treba pravi napadač sad i odmah ako žele ozbiljno napasti 1.HNL. Neslužbeno se doznaje kako je opet pred vratima Šubićevca Mario Jelavić, koji bi trebao stići iz prvoligaša Istre.

Što se odlazaka tiče, Šibenik su napustila trojica igrača koji su participirali u jesenskom dijelu prvenstva. To su Brazilac Jonathan Brito s kojim je sporazumno raskinut ugovor, zatim Mihael Pongračić, koji je bio na posudbi iz Osijeka te mladi stoper Toni Glavaš, koji se nije uspio nametnuti treneru Perkoviću pa je odlučio proljetni dio sezone odigrati u trećeligašu Hrvacama.

26. travanj 2024 04:41