StoryEditorOCM
Nogometoglasio se šimić

HNS je zatvoren sustav, a čude se 'kao pura dreku' kad ih se pita na što troše UEFA-in novac

Piše PSD
6. prosinca 2017. - 14:49

Hrvatski nogometni savez slovi za jedan od najzatvorenijih nacionalnih nogometnih saveza u Europi pa se 'ko pura dreku' čude ako se javno propituje kako troše namjenski Uefin novac.

Da je do točnih informacija lako doći, kako oni tvrde u svojem priopćenju, ne bi se to pitanje niti postavilo. Dakle gospodo iz HNS-a, lijepo vas molimo da cjelokupnoj hrvatskoj javnosti otvoreno i transparentno specificirate na što je točno utrošeno 14 milijuna kuna do kraja 2016. i koliko je novca s istog računa potrošeno ove godine?

Koliko je potrošeno na:

1)opsežnu izvedbenu dokumentaciju projekta
2)rušenje postojeće građevine
3)iskop zaštitne jame
4)tekuće troškova održavanja objekta (kojeg objekta?)
5)zahtjevno arhitektonsko rješenje
6)plaće zaposlenika tvrtke Svetice Sport d.o.o.
7)sve ostalo

Podsjećamo, HNS je za izgradnju kampa Svetice primio približno 52 milijuna kuna (6,9 mil. eura) namjenskih sredstava Uefa HatTrick programa, pripremajući se za izgradnju nacionalnog nogometnog kampa na Sveticama. Planirano je da kamp u potpunosti financira Uefa pa je HNS dodatna sredstva za izgradnju mislio namaknuti od drugih Uefinih fondova, što bi značilo da u razdoblju od 2014. do 2024. ništa ne bi ostalo za infrastrukturu nogometnih centara i naše prvoligaše.
https://sportske.jutarnji.hr/nogomet/bageri-vec-na-putu-za-svetice-novi-kamp-vatrenih-kostat-ce-oko-10-mil.-eura-a-sve-placa-uefa/4558817/  

Upravo je Dario Šimić prvi javno kritizirao takvu politiku Saveza zagovarajući raspodjelu novaca za izgradnju regionalnih centara po cijeloj Hrvatskoj, umjesto guranja svih novaca u kontraverzni projekt u Zagrebu. Tada se HNS, u potpunosti lišen osjećaja za dijalog i argumentiranu raspravu nije uopće oglašavao već se je 'o svakom trošku odnosio odgovorno i profesionalno'. To što je kamp u nekom trenutku trebao koštati 10-11 milijuna eura (75 do 82,5 milijuna kuna), zatim 92 milijuna kuna pa 212 milijuna kuna te se konačno od njega u potpunosti odustalo, nikoga to nije trebalo zabrinjavati, niti se o tome željelo raspravljati.

Onda se, nenadano, odustaje od kampa iako je gospodin Vrbanović u lipnju 2016. vrlo samouvjereno izjavio: 'Vjerujem da će hrvatska reprezentacija prije Svjetskog prvenstva u Rusiji moći konačno isprobati naš kamp. Nismo htjeli ići ni s kakvim praznim pričama pa kao što se jednom na drugoj lokaciji dogodilo postavljati kamen temeljac i raditi spektakle bez pokrića, čekali smo da riješimo kompletnu papirologiju i sada je jasno, radovi samo što nisu startali.' Međutim gradnja kampa se pokazala kao prazna priča, čak ne niti prazna, već u minusu 14 milijuna kuna, koliko je za nju do konca prošle godine utrošeno.

U proteklih 5 godina mandata gospodina Šukera nije bilo novaca za obnovu igrališta prvoligaša, a sada odjednom novaca za to ima. Na pretek. I za prvoligaše i za niželigaše.

I ne samo to, već se na kraju HNS-ovog priopćenja lakonski tvrdi da 'visina troškova ne iznenađuje bilo koga tko razumije proporcije ovakvog građevinskog projekta' – kao da je HNS dosad realizirao iti jedan iole važan građevinski projekt onakvih proporcija i onako zahtjevnog arhitektonskog rješenja.
 
Priopćenje HNS-a na koje se referira: http://hns-cff.hr/news/17289/priopcenje-za-medije-hns-a/

18. travanj 2024 00:15