StoryEditorOCM
Nogometrugalica zdravom razumu

Zašto je ideja o promjeni na vrhu HNS-a doživjela fijasko? Prijelomni trenutak zbio se 21. studenog...

5. prosinca 2017. - 11:31

Situacija je posve izvjesna: prema važećem Statutu HNS-a svaki kandidat za predsjednika mora 15 dana prije izborne Skupštine predati službeno očitovanje devet županijskih nogometnih saveza kao potvrdu potpore. Ukoliko takvih dokumenata bude 13 (ili više) izbora praktički neće niti biti.

Premda je proces održavanja županijskih Skupština u tijeku, nazire se epilog: Davor Šuker će do četvrtka (rok za predaju potpisa potpore) imati većinu na svojoj strani! Analogno tome, Dario Šimić na Skupštini 22. prosinca pojavit će se kao ‘’običan’’ zastupnik, u svojstvu predstavnika sindikata nogometnih profesionalaca. 

Zašto je ideja o promjeni na vrhu nogometne organizacije doživjela posvemašnji fijasko? Svrgavanje aktualnog predsjednika ponajviše su zagovarali mediji, kao eksponenti svekolike sportske javnosti. U anketama, Šuker je dobivao iznimno skromnu potporu (9-15%). No, predsjednik HNS-a kazao je kako – ne priznaje sud javnosti! Sva objavljena medijska očitovanja nazvao je ‘’lažima i manipulacijama’’. 

Ali, promjene čelnika HNS-a zagovarale su i političke strukture. Sve boje hrvatskog političkog spektra oko (ne)povjerenja Šukeru, postigle su koncenzus. No, politička aktivnost glede rješenja nogometnog problema svela se (kao i obično) na – deklarativnu potporu. Ili pak pojedinačna lobiranja. Poput Tomislava Madžara, savjetnika predsjednice, koji je usrdno agitirao za Darija Šimića...

Kako Davor Šuker ne uživa monolitnu podršku niti unutar nogometne organizacije bilo je razvidno iz medijskih istupa bliskih mu suradnika (Damir Mišković, Marijan Kustić, Robert Markulin...). Također, popriličan je bio broj i onih, koji su svoje iskaze kontra Šukera davali ‘’off the record’’, poslije dva popijena gemišta... Međutim, ‘’na kraju dana’’, svi su odlučili ‘’staviti glave skupa’’ i nastaviti dalje – ‘’za dobrobit hrvatskog nogometa’’. 

Prijelomni trenutak fiktivne kampanje za predsjednika HNS-a zbio se 21. studenog. Na sjednici Izvršnog odbora iznenada se pojavio Zdravko Mamić u svojstvu predstavnika Savjeta (ma što god to značilo). Već u uvodu je naglasio kako – ‘’neće duljiti’’ (govorio je samo 45 minuta)... Nakon njegove besjede Izvršni je odbor donio povijesne odluke: Davor Šuker dobiva plebiscitarnu potporu, a izborna se Skupština ima održati 22. prosinca! 

Eventualni protukandidati ostali su – ‘’uškopljeni’’. Marijan Kustić odmah je odustao, a Dario Šimić pokušavao je u dva tjedna (do očitovanja županijskih saveza) uobličiti izbornu strategiju. Bilo je to međutim premalo vremena da bi u potpunosti artikulirao kampanju i izlobirao svoju predsjedničku ambiciju.  

Nema sumnje da će izbore u HNS-u većina medija definirati kao ‘’nastavak farse’’, a floskulu kako Šuker ostaje predsjednikom – ‘’za dobrobit hrvatskog nogometa’’, doživjeti kao svojevrsnu rugalicu zdravom razumu. 

24. travanj 2024 17:00