StoryEditorOCM
NogometO NOGOMETNIM IZBORIMA

Pravnik i bivši dopredsjednik Saveza Ivan Brleković: Izborna skupština HNS-a je protustatutarna i nezakonita

Piše Ante Talijaš
2. prosinca 2017. - 09:24

Je li izborna sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza koju je za 22. prosinca ove godine sazvao Izvršni odbor HNS-a, istaknuvši kandidaturu Davora Šukera za ponovnog predsjednika, legitimna i u sladu sa Statuom krovne organizacije hrvatskog nogometa. Oko odgovora na ovo pitanje, dvojbe nema za zagrebačkog odvjetnika i sportskog pravnika Ivana Brlekovića, nekadašnjeg dopredsjednika HNS-a.

- Ta zakazana izborna sjednica je protustatutarna, a time i nezakonita. Naime, u odluci Izvršnog odbora HNS govori se samo o izbornoj sjednici Skupštine, a ne precizira se je li riječ o redovnoj ili izvanrednoj. Prema Statutu HNS-a redovne izborne skupštine održavaju se svake četiri godine. Predsjednik Davor Šuker i aktualni članovi Izvršnog odbora HNS-a izabrani su na te funkcije 14. travnja 2014. godine te im četverogodišnji mandat prestaje u travnju 2018. Iz tog razloga redovita izborna Skupština se ne može održati u ovoj godini, već isključivo iduće godine.

A sazvana izborna sjednica za 22. prosinca ne može biti ni izvanredna, jer prema Statutu za to ne postoji nijedan pravni razlog. A to znači da je predsjednik Davor Šuker živ i zdrav, da mu nije potvrđena oduzetost poslovne sposobnosti. Nadalje, da nije došlo do samoraspuštanja Skupštine HNS i da nitko od članova aktualnog Izvršnog odbora nije podnio ostavku. Dakle, da zaključim, ne postoji apsolutni nijedan pravni razlog za prijevremeno održavanje izborne sjednice Skupštine HNS – kazao je Ivan Brleković.

Iz velikog dijela nogometnih krugova nepodijeljeno je mišljenje, kako se na prijevremeno održavanje izborne Skupštine, odnosno za 'lov u mutnome', vodstvo HNS-a odlučilo svjesno činjenice da za nekoliko mjeseci ne bi bilo ponovno izabrano. Naime, u većini županijskih nogometnih saveza, pa tako primjerice i Nogometnog saveza Šibensko-kninske županije, čiji je Izvršni odbor podržao Šukerovu kandidaturu, tijekom mjeseca siječnja predstoje redoviti izbori na Plenumu klubova.

S obzirom na činjenicu da su velikoj većini nogometnih klubova u Hrvatskoj, kao i najvećem dijelu sportske i nogometne javnosti imperativ promjene na čelu krovne organizacije hrvatskog nogometa, za očekivati da će predstojeći županijski izbori rezultirati odabirom novih ljudi u vodstvima županijskih nogometnih saveza, pa tako i njihovim novim predstavnicima u članstvu Skupštine HNS-a.

A time Šuker i ekipa više ne bi uživali podršku nogometne baze, koju su 'zacementirali' lojalnošću aktualnog sazuva Skupštine izabranog prije četiri godine. Stoga, se predsjedniku Šukeru, Mamiću i Vrbanoviću, može se čuti od njihovih oponenata, žurilo za održavanjem prijevremene izborne sjednice Skupštine, o čijoj će se legitimnosti, ako se ona održi, zasigurno odlučivati na relevantnim pravnim instancama.





 

18. travanj 2024 05:40