StoryEditorOCM
NogometKULA OD BALUNA

Ante Kulušić, dopredsjednik HNS-a o "vrućim" nogometnim temama: Dalić me oduševio, a Ćiro šokirao

Piše Ivo Mikuličin
23. listopada 2017. - 11:09

Zlatko Dalić je nadaren stručnjak i sjajan čovjek. Da su neki drugi na njegovu mjestu vjerojatno bi inzistirali na čvrstom ugovoru s posebnim klauzulama. On je kazao kako nema nikakvog smisla inzistirati na ugovoru prije nego što se rasplete doigravanje za Rusiju. Ostao je pri prvom stavu, koji je imao kad smo ga pozvali da kao vatrogasac praktički besplatno spasi utakmicu u Ukrajini. Zato na sjednici Izvršnog odbora nije bilo rasprave o (ne)potpisivanju ugovora s Dalićem. Samo smo prihvatili informaciju predsjednika Davora Šukera, koji nam je potvrdio da aktualni izbornik ne mijenja mišljenje iz prvog kontakta - informirao nas je ekspresno o zadnjoj sjednici Izvršnog odbora HNS-a potpredsjednik Saveza, Šibenčanin Ante Kulušić Kula.

 

Kulu sam prvi put sreo kao mladog nogometnog suca na prijateljskoj utakmici Šibenik-Hajduk te dobrom ocjenom u "Slobodnoj“ malo pogurao priču o njegovu talentu. Zbog toga me u kultnom splitskom hotelu "Park“ čekala nemala svađa sa starim prijateljem, Zadraninom Joškom Skoblarom, koji je u to doba vodio "bijele“. Na kraju se i nogometni globetrotter složio s procjenom da je riječ o nadarenom arbitru.

– Još čuvam taj novinski izrezak iz "Slobodne“. Puno mi je značio u to doba. No, još draži mi je vaš tekst iz rujna 1991. godine, kad ste napisali da je skupina šibenskih nogometnih djelatnika odjenula odoru hrvatske vojske. Uz mene su tu bili Nikica Cukrov, Goran Pauk, Nebojša Pešić, Goran Jurišić… – emotivno je počeo Kulušić našu ćakulu.

Danas je Kula, kako ga zovu (sportski) prijatelji, prvi čovjek hrvatske sudačke organizacije. S nemalim pohvalama za svoj posao. Otkako se prihvatio tog posla gotovo da i nema sudačkih repova poslije ligaških utakmica.
– Pitate me formulu uspjeha!? Nisam izmislio toplu vodu. Okupio sam suce na seminaru u istarskom Medulinu, te im priopćio da će ubuduće najviše svirati oni, koji su najbolji. Da ću imati nultu stopu tolerancije na pogreške. Uvijek sam uz suce, kad nije jasno što je prava odluka, kad ima 50 posto "za“, a 50 posto "protiv“. U tim slučajevima ne diram u njihovo sudačko uvjerenje. U ostalim (ne)prilikama nemam milosti. No, recite mi zašto me baš sad pitate za suce, kad su u minulom prvoligaškom kolu načinili više pogrešaka nego u prethodnih petnaest!? Posebice na utakmicama Dinamo - Osijek i Istra - Rijeka – zapitao se Kulušić.

Naša davna procjena da će Kula kao nogometni sudac daleko dogurati bila je posve točna. Dogurao je do međunarodnog arbitra. Ljeta 2007. godine odsvirao je tri sjajne utakmice u europskim natjecanjima, a onda je na tom putu zaustavljen na sve moguće i nemoguće načine ili, jednostavnije, na hrvatski način. Kroz pooštrena testiranja (čitaj: uporna zapinjanja nogu!). I da bude stvar još tragičnija od onih s kojima je danas prisiljen surađivati!

 

– Ljudski je, kršćanski, pa i hrvatski praštati! Neovisno o metodama, kojima su me rušili. Bilo je to vrijeme, kad sam u ljutom izbornom boju između pokojnog Vlatka Markovića i Igora Štimca stao na Igorovu stranu. U toj utrci mi smo Šibenčani bili dosljedni. I Željko Dulibić, i ja glasovali smo za Štimca. Potom je ta skupština bila poništena. Na drugu nisam ni došao. No, makar me nije bilo izabrali su me za potpredsjednika Izvršnog odbora HNS-a. U obje skupštine dobio sam najveći broj (33) glasova od nazočnih delegata. Prihvatio sam novu funkciju, vjerujući da ona donosi pomirenje hrvatskih nogometnih djelatnika – intrigantno se Kulušić vratio u prošlost.

Naš sugovornik ne krije da mu smetaju neprestane kritike na račun Hrvatskog nogometnog saveza...
– Tko kaže da nema propusta!? Uvijek će ih biti, ali se u kritikama pretjeruje. Mi smo mala nacija, koja se od trinaest velikih natjecanja uspjela plasirati na čak jedanaest. Hrvatski se nogometni savez samofinancira. Za razliku od košarkaškog, rukometnog, vaterpolskog. Financiraju nas uspjesi reprezentacije. I zašto neprestano spominju Zdravka Mamića, kojega, vjerujte mi, nema gotovo godinu dana u prostorijama Saveza. Promašena je i teza o nekontroliranom trošenju novca. Otkad sam u Savezu nitko od nas nije dobio deviznu dnevnicu - uvjeravao nas je Kulušić.

Kula je gotovo šokiran izjavom Ćire Blaževića "kako stanje u HNS-u treba riješiti premijer Plenković“ ili zagovaranjem izravnog uplitanja politike u sport.
– Da je to kazao neki autsajder oprostio bih mu, ali Ćiro, koji je kuhan i pečen u europskom nogometu!? Kao da ne zna da bi odmah, kao i Bosni i Hercegovini, intervenirala UEFA, koja ne dopušta miješanje politike u sport! Ako su promjene neminovne, neka se dogode demokratskim putem. Sadašnjem vodstvu HNS-a istječe mandat u travnju. Na potezu je 59 delegata županijskih saveza. Ima ih deset više nego u zadnjem sazivu. Čemu ta hajka na HDZ u nogometu!? Ostale stranke, očito, ne zanima rad u nogometnoj bazi. Za razliku od HDZ-ovaca, koji vole nogomet.

 

I tako stigosmo do domaćih, dalmatinskih tema. Do saznanja da je do jučer jednako kao nogomet Kuli bilo važno boćanje.
– Ne mogu od tuge što više nemam vremena za boće. Nema sporta koji bolje odmara glavu. Nekad sam u tom sportu bio i ambiciozan. Moj klub Croatia stigao je do Prve lige. Danas, nažalost, tavori u županijskoj – žalostan je Kula.

Kao i većini Dalmatinaca Kulino srce kuca za Hajduk. Neovisno od toga što mu je na prvom mjestu Šubićevac, HNK Šibenik.
– Doživio sam sitne neugodnosti na nekim Hajdukovim utakmicama. Od ljudi, koji, sto posto sam siguran, žele manje dobra bijelima od mene. No, Šubićevac je na prvom mjestu. Kao što Funcuti kažu "Moj grad – moj klub“. Zar može biti drugačije, kad sam u Šibeniku zasnovao obitelj, u Šibeniku ostvario sve!? U sportu i politici – otvorio se Kula.

No, potpuno otvaranje doživio je kad smo mu spomenuli miljevačke korijene. Tamo nas je vodila slika s pokopa Antina oca, kad je klapa, osim dalmatinske "Maslina je neobrana“, zapjevala i slavonsku "Otišo je otac moj polako“.
– Kakav bih ja bio čovjek, kad bih se odrekao svojih Miljevaca, sela Kaočine!? Svaki put zadrhtim, kad na ulazu u Miljevce, vidim parolu fra Šime Samca "Neka traje loza naša“. A ponosan sam na svoju miljevačku lozu, kojoj pripadaju i pokojni Tomislav Ivić, Ivan Aralica, Stipe Pletikosa… I novi je košarkaški izbornik Ivica Skelin porijeklom Miljevčanin. Rado spominjem i mog punog imenjaka, bivšeg mladog reprezentativca Antu Kulušića, koji je napravio lijepu karijeru u Turskoj, a koji, baš kao i ja, jednako voli Šibenik i Miljevce – završio je Kula.


Šibenska sudačka lista
Nikad ne bih uspio kao sudac da nisam imao tako sjajne mentore kao što su bili šibenski prvoligaški arbitri pok. Stipe Bašić i Tomislav Copić. Njihov entuzijazam i ljubav prenio sam i na mlađe, koji nastavljaju nisku šibenskih nogometnih sudaca. Goran Perica je na međunarodnoj listi, Dario Kulušić je u grupi perspektivnih prvoligaških sudaca. Već su na sebe skrenuli pozornost i mlađi poput Dina Papka.

18. travanj 2024 17:00