StoryEditorOCM
NogometTAKO BALUN GLEDA CUKI

Nikica Cukrov, nogometna legenda, dobio je bitku s opakom bolešću i opet punim plućima 'živi' nogomet: Ja sam za mlade i domaće!

2. listopada 2017. - 10:55

Kada sretnete Nikicu Cukrova, šibensku nogometnu legendu, onda pitanje "kako zdravlje?" nipošto nije kurtoazno. Naime, u proljeće 2014. godine Cukrovu je dijagnosticiran karcinom koji je bio zahvatio limfni čvor na vratu. Zbog teške bolesti Cukrov je bio primoran napustiti trenersku klupu Šibenika, baš u trenutku kada je izabran za najboljeg trenera Dalmacije i kada su "narančasti" pod njegovim vodstvom procvjetali. Ali, borba protiv opake bolesti bila je prioritet. Operacija je trajala sedam sati, slijedio je dug oporavak... Borbu s bolešću Cukrov je dobio. Danas o tome govori ovako:

- Odlično se osjećam! Da kucnem u drvo. Idem na kontrole svakih šest mjeseci i to je to. Ah, tako je to s bolešću, desi se, dopadne te - počeo je naš razgovor legendarni šibenski nogometaš.

Da je Cuki u dobrom fizičkom stanju govori i jedan modni detalj. U ne baš toplo i kišovito kasno rujansko jutro dočekao nas je u "starkama" i bez čarapa. Oni koji pamte nešto duže znaju da Cukrov nikada, baš nikada, ni po najljućoj zimi, nije nosio čarape:
- E, nije to više kao prije... Sada mi je pao imunitet, pa ću ipak morati nositi čarape zimi - odgovara Cukrov.

Toliko o zdravstvenom biltenu. Jer, Cukrov je i s pune 63 godine još uvijek nogometno aktivan. Profesionalac je u Županijskom nogometnom savezu, gdje radi kao instruktor. U slobodnom prijevodu, to znači da mu je u prvom planu skautiranje i edukacija talentiranih igrača. A ne treba biti veliki nogometni lumen da bi se znalo kako je Šibensko- kninska županija nepresušno vrelo nadarenih igrača:

 

- Tako je! Talenata i dobre djece ima i uvijek će ih biti! Ali, uvijek ima i ono 'ali'. Kronično nam fali novca i stručno osposobljenih ljudi da uče tu djecu. Eto, toga nema dovoljno kod nas. Manji klubovi uopće nisu u mogućnosti platiti svoje trenere. Pa, i u Šibeniku su treneri u omladinskoj školi slabo ili nikako plaćeni. Možete zamisliti kako je onda u drugim klubovima, koji ni izbliza nemaju uvjete i renome kao Šibenik. Drugi je problem što u klubovima često rade treneri s najnižom potrebnom licencom, pa čak i bez nje. Rijetki su klubovi svijetle iznimke. Evo, dobro rade Vodice koje imaju bivšeg nogometaša Marka Kartela, stručno osposobljenog trenera. Dobre stvari se događaju i u Školi nogometa "Joso Bego" koju vodi Siniša Petrović, također licencirani trener - pojašnjava Cukrov.

Dotaktnuo se Cukrov još jednog problema koji muči hrvatski nogomet u cjelini. To je infrastruktura. Sjetimo se samo nedavne sramote u Maksimiru kada je zbog kiše morala biti ogođena utakmica Hrvatska - Kosovo:
- Nema dvojbe da grad, županija, država, bilo tko, mora učiniti nešto po pitanju infrastrukture u našoj županiji! Vjerujte, veoma često djeca treniraju u potpuno neprimjerenim uvjetima. To je prva stvar! A druga je da klubovi moraju ulagati u edukaciju kadrova, koji su zainteresirani za posao učenja mladih igrača - apelira Cukrov.

 

Unatoč tim nedostacima, talenata ima i uvijek će ih biti:
- Mi na ovim prostorima imamo to prirodno, genetski urođeno u sebi. No, sve ostalo je stvar nadogradnje. Ne volim poimenice isticati te nadarene igrače. Ali, i u Šibeniku imamo sad mladce poput Škugora, Šatrija ili Bulata koji puno obećavaju. Pitanje je samo kako će se razvijati, jer pored talenta za uspjeh je neminovan i mukotrpan rad. Stvar je glave koliko će netko biti spreman podnositi enormne napore i velika odricanja koja donosi profesionalni sport. Znate, nije lako dva puta dnevno trenirati usred ljeta na 35 ili 40 stupnjeva dok se vaši vršnjaci kupaju. A to je samo jedan banalan primjer - govori Nikica.

Bacite vi oko i na seniorski nogomet. Kakav vam se čini ovogodišnji Šibenik?
- Nema tu velikih tajni. Evo, pogledajte Osijek, gdje je bio prije par mjeseci bez novca i sređene situacije, a gdje je sada. Ista je priča i u Šibeniku. Što se klupske politike tiče, moramo se maksimalno okrenuti našim domaćim mladim igračima i njihovoj proizvodnji. Smatram da je trenutačno u ekipi premalo domaćih igrača. Nadalje, zalažem se za to da se u klubu zaposli stručna osoba koja će odlučivati o kapacitetu pojedinog igrača. Ako se pokaže da njegove procjene nisu dobre, on treba otići. Nešto slično kao i trener prve momčadi. Samo što ovaj koji bi brinuo o mladim igračima mora imati duže razdoblje u kojemu bi se ocjenjivao njegov rad od prvog trenera - misli Cukrov.

 

Trenutačno su od mlađih domaćih igrača intrigantni Banić i Stanić:
- Iskreno, nisam ih puno gledao u ozbiljnim utakmicama. Međutim, sigurno je da posjeduju kvalitetu i da mogu napraviti dobre stvari. Jasno, treba im iskustvo i veći broj utakmica - veli Cuki.

Vaša je teza da mladi igrači trebaju imati u nogama što više utakmica.
- Tako je! Mislim da bi Šibenik sve mlade nogometaše koji ne mogu konkurirati za prvu momčad trebao slati na posudbe po županijskim ligašima. Znate li gdje je igrao Modrić sa 17 godina? U Interu iz Zaprešića! Mladi igrači moraju stjecati iskustvo u seniorskim natjecanjima, jer samo pod pravim pritiskom i teškoćama vide se pravi igrači. Inače, današnji igrači kasno sazrijevaju. Kažu - mlad je, ima tek 20. Prije bi se s 20 ostavljao nogometa ako nisi bio pravi. Evo, u Šibeniku imamo Marka Bulata koji upravo puni 16 godina. Njega treba stavljati da igra seniorski nogomet. Pa, ako je za U-17 reprezentaciju zabio "panenku", onda valjda može igrati na ovoj razini - otvoren je Cukrov.

Također, smatrate da su treneri u mlađim kategorijama previše opterećeni rezultatom.
- Jasno! Danas trenere pionira i tića pitaju kako si igrao. Ma što mene briga je li Šibenik dobio Kaštela 6:0 ili 6:2?! Na žalost, nitko ne pita zna li mladi igrač centrirati ili štopati loptu! Mislim da je najvažnije da iz mlađih uzrasta izađe tehnički, taktički i fizički obučen igrač za napore koji ga očekuju u nastavku karijere. U tome se ogleda uspjeh njihovih trenera, a ne u tome koliko su pobjeda imali - savjetuje šibenska legenda.


S Hajdukom nešto nije u redu
Ako je Šibenik vaša prva ljubav, onda je Hajduk druga. Redovno se družite s veteranima 'bijelih', pratite zbivanja na Poljudu...

- Ma je, gledao sam Hajduka protiv Rijeke i razočarao se. Rijeka je igrala 'ševu' s Hajdukom. 'Bijeli' nisu ušli u tri poštena duela. Ne znam, nešto nije u redu. Možda je razlog u tome što u prvoj ekipi imate 'dva i po' Splićanina i Dalmatinca - nema dlake na jeziku Cukrov.


Podvodni ribolov i masline
Cukrov je fanatik sportskog ribolova, naročito s podvodnom puškom.

- Ovo ljeto sam manje ronio jer su bile velike vrućine. Više sam se 'bacio' na vađenje školjaka. Sad ću imati više vremena pa ću češće pod more. Evo, ronilačko odijelo uvijek je u autu. Nema boljeg odmora za psihu od ronjenja. Jedan dan u moru, idućih sedam vas nitko ne može iznervirati - Cukijev je recept.
U posljednje vrijeme Cukijeva strast je i polje, točnije masline:
- Ja i zet u Donjem Polju imamo 130 starih i 120 novih maslina. Lani smo osvojili dvije zlatne medalje na natjecanju maslinara i uljara u Vodicama. Da se pohvalim, bili smo sveukupno sedmi od 380 izlagača - kaže Cukrov.


21. travanj 2024 05:37