StoryEditorOCM
NogometNA PUTU OPORAVKA

Jure Zoričić, predsjednik Uprave HNK Šibenik: Nadam se da na Šubićevcu više neće ispadati "kosturi iz ormara"

22. rujna 2017. - 11:27

Kada je prije nešto više od mjesec dana, zajedno s braćom Bulat, preuzeo ulogu vođenja HNK Šibenika, novi predsjednik Uprave drugoligaša sa Šubićevca Jure Zoričić zatražio je "100 dana mira". Ali, sport je živo tkivo, koje svaki dan donosi nešto novo, pa smo ga već nakon 30-ak dana mandata zaskočili s pitanjima o financijskoj slici Šubićevca. Naime, u novoj klupskoj hijerarhiji Zoričić se uglavnom bavi klubom u smislu "biznisa", dok su Ivan i Joso Bulat zaduženi za sportski dio.


Djelujemo kao tvrtka


Čim je sjeo u fotelju predsjednik Uprave Zoričić je izjavio kako će najteži period za klub biti do Nove godine:
- Činjenica je da su tijekom prošle sezone neka sredstva potrošena unaprijed. Ne znači to da su uprave prije nas trošile uzalud ili stavljali novac u svoj džep. Jednostavno, lani je trebalo novca za ostati u 2. HNL i potrošeno je više nego što se objektivno planiralo. Zato smo se našli u problemu kako to premostiti. Siguran sam da ćemo uspjeti i da ćemo "dogurati" do Nove godine - dočekao nas je "na prvu" Zoričić.

Početak sezone bio je turoban na Šubićevcu. Već prva prozivka i mukotrpni razgovori grupe starijih igrača s tadašnjim direktorom Ljubičićem dali su naslutiti da se kasni s plaćama.
- To je točno, zatekli smo loše financijsko stanje, zaposlenike i igrače pognutih glava... Eto, uspjeli smo isplatiti plaće za lipanj i srpanj i vrlo brzo moramo i onu za kolovoz. Na račune igrača i zaposlenika sjelo je više od 300 tisuća kuna. Međutim, vrlo brzo moramo ući u ritam da više ne kasnimo s plaćama. Naš cilj je da do 15. u mjesecu bude plaća za protekli mjesec. Znate, ne mogu se očekivati rezultati od nogometaša, trenera ni radne zajednice ako im plaće kasne tri mjeseca - veli Zoričić.

Nemojmo se zavaravati da je stanje u takujinu "narančastih" ružičasto. Klub se još nije riješio starih dugova:

- Tako je. Klub je trenutačno dužan nešto manje od 1,3 milijuna kuna. Uglavnom se taj dug odnosi na porezni dug, onaj famozni drugi mirovinski stup koji nije "pokriven" u preoblikovanju i PDV. Ne krijemo ni dug prema nekim dobavljačima, naročito autobusnom prijevozniku. No, mi dug imamo isprogramiran i svaki mjesec vraćamo stotinjak tisuća kuna. Plan nam je do kraja iduće godine zatvoriti ta dugovanja. To nam je i obveza, jer neće nas Porezna uprava čekati do vijeka. Sada klub djeluje poput tvrtke i FINA može spustiti rampu nama, kao i bilo kojoj drugoj firmi. Veseli me činjenica što smo najvjerojatnije završili s time da nam stalno ispadaju kosturi iz ormara, odnosno neki stari dugovi - pojašnjava predsjednik Uprave Šibenika.


Povrat novca Gradu


Što je s famoznim kreditom od 5,8 milijuna kuna za koji je Grad Šibenik bio jamac klubu?
- Taj kredit je vraćen. Jasno je da HNK Šibenik iz svog poslovanja nije mogao vraćati tolike rate. Ali, u ugovoru jasno stoji da klub mora u budućnosti vratiti Gradu taj novac i to na način da izdvaja 30 posto iz prihoda od transfera. Dakle, Grad mora dobiti natrag uložen novac - jasan je Zoričić.

Koliko novca godišnje treba Šibeniku za normalno poslovanje?
- Trošak plaća nam je oko 1,5 milijuna kuna bruto. Svaka utakmica, bez obzira igrali vani ili doma, košta nas oko 20 tisuća kuna. U 2. HNL igramo 33 utakmice, i to je 660.000 kuna. Tu treba pribrojati i utakmice mlađih kategorija. Primjerice, proteklog vikenda je bio slučaj da je sedam ekipa išlo na put izvan Šibenika. To znači da vam je 120 ljudi iz kluba bilo izvan grada. Da im osigurate samo prijevoz i sendvič to vam je barem 50-60 tisuća kuna. Dakle, kada bismo i dogodine željeli raditi na ovoj razini treba nam oko 3,5 milijuna kuna. Međutim, mi se time ne želimo zadovoljiti. Ako se želimo pripremati za viši rang, odnosno 1.HNL treba nam barem još milijun kuna. Svjestan sam da trenutačno Šibenik marketinški i nije neki proizvod. Ali, bez obzira na sve držim da reklama na prsima na dresu Šibenika još uvijek vrijedi milijun kuna. Ne smijemo sami sebe devalvirati - referira Zoričić.

Optimisti ste budući da živimo u gradu gdje je jake sponzore moguće nabrojati na prste jedne ruke. Kako osigurati taj budžet?
- Od Grada i Županije očekujemo najmanje 1,5 milijun kuna i to će nam dati određenu stabilnost. Nadalje, priprema se odluka po kojoj će sve gradske tvrtke objediniti marketinška sredstva za sport i koja će se onda dijeliti po određenim kriterijima. Vjerujem da će HNK Šibenik biti jedan od većih dioničara tog "kolača". Imamo desetak stalnih sponzora od kojih očekujemo dodatnih milijun kuna. A naravno, na ljudima u klubu je da traže i dodatnu krv. Na "radaru" imamo neke nove sponzore, ali ne bih o imenima dok sve ne stavimo na papir - veli Zoričić.


Još nema kupca


Prethodna uprava tijekom ljeta nije htjela kupovati igrače pravdajući se politikom štednje. Vaša garnitura je pak novom treneru Perkoviću "pod bor" stavila nekoliko lijepih "darova" poput Alispahića i Okechukwua.
- Braća Bulat su tu odradila pregovarački posao i u slučaju tih igrača se nije izlazilo iz financijskih okvira koji vladaju u našoj svlačionici. Mi imamo tri kategorije u plaćama igrača i vjerujte to nisu plaće od kojih "boli glava" (op. a. maksimum je 6000 kuna neto). Istina, ti igrači su imali zahtjeve koji su veći od naših mogućnosti i morali su ih korigirati na našu razinu - objašnjava Zoričić.

Već duže vrijeme oglašena je prodaja većinskog paketa dionica kluba po cijeni od 100.000 kuna. Ima li zainteresiranih?
- Za sada se nitko nije javio. Sve je i dalje otvoreno i može se sutra pojaviti kupac. Pitanje je hoće li se naći netko zainteresiran pod sadašnjim uvjetima. To je sve u domeni spekulacija, a ja samo znam da nikako ne smijemo dozvoliti da netko spekulantski kupi Šibenik- zaključio je predsjednik Uprave Šibenika.

25. travanj 2024 18:36