StoryEditorOCM
NogometŠuškaju yuani

Kinezi na Šubićevcu: Zahvaljujući braći Bulat u Šibenik su stigli predstavnici Beijing Renhe. Radi se o ozbiljnim investitorima, kojima novac nije problem

12. svibnja 2017. - 13:34

U danima, dok drugoligaški tereni miruju, na Šubićevcu je sve samo ne mirno. Što kriti da su direktor Šibenika Novica Ljubičić i ostali nemalo razapeti između saznanja da teorijski nije osiguran opstanak i potrebe da se već u svibnju "projektira" nova sezona. U sportskom, ali i u financijskom smislu.
- Šteta što nam se u prošlom kolu nije poklopio rezultat iz Lučkog, jer bi već sve bilo riješeno. No, vjerujem da ćemo sve kalkulacije otkloniti subotnjom pobjedom protiv Sesveta. Ne želim ni razmišljati o mogućnosti da o svojoj sudbini odlučujemo u zadnjem kolu i da se nepotrebno tresemo. Dapače, u posljednja dva kola planiramo dati priliku našim mladcima, koji dosad nisu igrali veliku minutažu, kako bismo vidjeli na koga od njih možemo računati dogodine – govori Ljubičić.

 

Vi ste odahnuli već nakon iznimno bitne pobjede protiv Lučkog. Tada ste počeli i glasno razmišljati o idućoj sezoni...
- Ozbiljni klubovi i ozbiljni ljudi već krajem tekućeg prvenstva razmišljaju što i kako u idućoj sezoni. Ni u ludilu ne smijemo dopustiti da nam se ponovi prošlo ljeto, kad je Šubićevcem prodefiliralo 42 igrača. Već sada razmišljamo o pojačanjima za deficitarne pozicije, o tome koga bismo mogli poslati na kaljenje i kome ćemo se zahvaliti. Na toj osnovi slagat ćemo novu momčad. Po mom mišljenju, nakon početka priprema trebamo dovoditi samo igrače koji su top-klasa za drugoligašku razinu.

Trener Zoran Slavica i vi održali ste već nekoliko sastanaka na temu mogućih akvizicija...
- U kontaktu smo s igračima od Prve do Treće lige, koji su spremni doći u Šibenik. No, imena još ne bih izvlačio iz ladice dok ne okončamo ovosezonske bitke. Jasno, lista dolazaka ovisit će i broju igrača koji će nas napustiti. Nije nemoguće da ostanemo bez nekih nogometaša na koje računamo za iduću sezonu. Takva nam je, nažalost, sudbina. Mi moramo svake godine stvoriti barem jednog igrača za prodaju. Inače, nećemo opstati. Musa je trenutačno najbliži odlasku, no prvo moramo riješiti kompliciran postupak izdavanja vize kako bi on uopće mogao otići na probu u moldavski Sheriff.

 



Kad govorimo o projekcijama za sljedeću sezonu ne možemo govoriti o kadrovskim promjenama, a da ne spomenemo klupske financije. Vi ste nedavno dali sugestiju gradskim ocima, ujedno vlasnicima kluba, kako bi bilo dobro da na primjeru drugih gradova odrede strateške sportove...

- Istina. A nedvojbeno je da su to košarka i nogomet. Košarkaški i nogometni klub ili klubovi, te njihovi omladinski pogoni trebali bi se financirati direktno iz proračuna. Ne kao dosad preko Saveza sportova. Na taj bi način lakše privukli i ozbiljnije sponzore. Naravno, ovime ne želim podcijeniti sve ono što je Grad dosad napravio za nas. Gradonačelniku Buriću treba skinuti kapu do poda zbog investiranja u infrastrukturu, ali i zbog kredita. To nam je i te kako olakšalo poslovanje i radi toga NK Šibenik danas gotovo nema nikakvih dugovanja.

 

Nakon preuzimanja direktorske funkcije kazali ste odlučno "ne" investitorima koji su dosad pokušavali preuzeti klub. Međutim, sad su na vidiku novi, čini se, ozbiljniji ulagači?
- Šubićevac je svetinja, koju nitko ne smije podcijeniti, a kamoli uništiti! Ponovit ću, Grad će uvijek biti spreman da iskaže javni interes ozbiljnim investitorima za kupnju Nogometnog kluba Šibenik. Zahvaljujući braći Bulat, Josi i pogotovo Ivanu, koji održava kontakte s Kinezima, jer je tamo igrao, u Šibenik su ovih dana stigli predstavnici Beijing Renhea. Kluba, koji je donedavno nastupao u prvoj kineskoj ligi i osvajao azijske kupove. Oni, inače, posjeduju dionice engleskog drugoligaša Readinga i belgijskog drugoligaša Roeselarea. U nekoliko dana obišli su našu infrastrukturu, bili su i na utakmici juniora. Naši su potencijali veliki. U Šibeniku postoji dovoljno prostora za izgradnju terena, kampa. Nema dvojbe da se u ovom slučaju radi o ozbiljnim investitorima, kojima novac nije problem. Međutim, oni su napravili tek sondiranje terena. Daleko je to još od realizacije – za kraj će Novica Ljubičić.

20. travanj 2024 10:58