StoryEditorOCM
NogometDjed u kopačkama

Ovo je najstariji nogometaš u Hrvatskoj: 48-godišnji Damir Jakeljić igra u županijskoj ligi i poručuje: "Spreman sam kao puška!"(FOTO)

30. ožujka 2017. - 15:28

Glavna sportska priča u Tribunju, pitoresknom ribarskom mjestu, već danima je Damir Jakeljić. Taj je nogometni veteran sa 48 godina na leđima zaigrao u dvoboju Županijske nogometne lige protiv SOŠK-a i podsjetio na Japanca (i bivšeg dinamovca) Kazuyoshija Miuru, koji je nedavno postao najstariji profesionalni nogometaš! Po Tribunju već kruži poluozbiljna priča da je najviše muka, zapravo, dao upravi svojeg kluba, koja sada razmišlja o promjeni imena! Od Mladosti u nešto starije ime!

Šalu na stranu, oni koji malo bolje poznaju Damira i njegove sportske navike, kazat će da to, što je oživio nogometnu karijeru, i nije posebno iznenađenje. Posebice, ako se zna da se Jakeljić već prošle sezone priključio treninzima Mladosti.

 

– Istina! Prije godinu dana sam počeo ponovno trenirati sa seniorima, a tadašnji trener Albino Gašpić me ubrzo nagovorio da se registriram. Zlu ne trebalo. S obzirom na moju strast za nogometom, bilo je samo pitanje dana kad ću morati pomoći momcima. Igrom slučaja, to se dogodilo u Skradinu.

Bio sam jedini na klupi, a jedan naš igrač morao je napustiti teren zbog ozljede. Bio sam spreman kao puška, ušao u igru i odradio pola sata bez problema. Svi su bili oduševljeni – prepričao nam je Damir Jakeljić svoj ulazak u igru protiv SOŠK-a, koji ga je učinio najstarijim nogometašem u Hrvatskoj.

Jasno, Damira novi trener Mladosti Šime Perkov nije mogao postaviti na fizički zahtjevnu poziciju u momčadi.
– Igrao sam prednjeg veznog. To je mjesto na kojemu nije potreban preveliki radijus kretanja, a vaša uloga, kao distributera lopti, može biti zahvalna. Moja je prirodna pozicija desno krilo, no nju, dakako, u ovim godinama nisam više u mogućnosti pokrivati – otkriva "tribunjski Miura".

 

Jakeljićeva nogometna kondicija je, međutim, daleko od sporne. Osim tri treninga tjedno s "ribarima", Damir ima dodatan program na susjednoj Kapeli.

– Dvaput tjedno treniram i igram mali balun. Možda ćete se začuditi, ali mi to nije naporno. Osjećam se dobro – uvjerava nas ovaj sportaš "od glave do pete".

Posebno zanimljivo je bilo vidjeti Damira u društvu golobradih mladića, kojima doslovno može biti otac. U veznom redu tribunjske Mladosti zaigrao je s nogometašem, koji još nije napunio 17 godina! Njemu, kaže nam, to nije bilo nimalo čudno ni strano. I kroz nogomet, i kroz svoj posao na šibenskom Veleučilištu konstantno je vezan za mlade.

– Ne samo da im mogu biti otac, nego sam već postao i djed! Nedavno sam dobio unuka. Znate, ja uživam s tim mladim dečkima. A dobra je stvar i što se u njihovom društvu osjećam manje starim! Trudim se da mladima stalno dajem važnost. Fascinira me koliko su napredni u odnosu na starije generacije. Oni su naša budućnost – ističe veteran Mladosti Damir Jakeljić.

Daleko je od fraze, kada kažemo da je Damir gotovo cijeli svoj život dao Mladosti. Iako je s 12 godina počeo u pionirima Vodica, imao je snažan obol u povijesti tribunjskog kluba. Bio je jedan od obnovitelja kluba 1994. godine, a jedino ga je Domovinski rat odvojio od nogometa.


Zbog svih navedenih razloga nije čudno da je upravo on inicirao izradu klupske monografije u povodu 65. rođendana Mladosti.

– Toga sam se prihvatio prije malo manje od godinu dana. Još skupljam sve potrebne materijale, fotografije. Nemali problem u toj potrazi mi predstavlja činjenica da se Mladost puno manje spominje od Dinare ili DOŠK-a. No, to je logično, s obzirom da ti klubovi imaju veću tradiciju. Ipak, 65 godina jednog kluba nije malo i valja tu obljetnicu obilježiti na prigodan način. Vjerujem da će monografija do kraja godine biti gotova. Prije toga ćemo od 9. do 11. lipnja organizirati proslavu na koju ćemo pozvati veterane Hajduka, Šibenika i Vodica. U programu će sudjelovati sve klupske generacije. Naravno, sve će zabilježiti milenijskom fotografijom Šime Strikoman – najavio je Jakeljić.

A do tada bi Damir, ipak, trebao objesiti kopačke o klin.
– Ovisi kako se budem osjećao. No, mislim da mi je ovo zadnja sezona. Ne bih htio dočekati 50. godinu života na nogometnom travnjaku! To bi, ipak, bilo previše – sa smiješkom na licu završio je Damir Jakeljić.


Žena vrti glavom

– Obitelj shvaća da sam zaluđen sportom, nogometom. Podržavaju moju volju za treninzima, natjecanjem. Sin mi je, također, sportaš, pa je njemu sve to jasnije. Jedino me žena malo zafrkaje. Samo odmahuje glavom kad pričam o nogometu. I dobacuje da sam "stari čovik" – priča Jakeljić.

26. travanj 2024 19:08