StoryEditorOCM
NogometPoker veznjaka

Bitunjac, Stanić, Celić i Banić čekaju proljetne prigode spremni kao puške

27. siječnja 2017. - 11:01

Spremni kao puške četvorica mladih šibenskih nogometnih lavova čekaju proljetne prigode u šibenskom dresu. Gotovo zaboravljeni minule jeseni Frane Bitunjac, Ivan Stanić, Luka Celić i Stipe Banić su mentalno živnuli u ligaškoj pauzi, kad je trener Stipe Balajić izašao s tezom o njima kao "zanimljivom materijalu“.
– Talent Bitunjca, Stanića, Banića i Celića je nesporan. Svi oni će dobiti priliku na pripremama. Znate, otkad sam došao u klub slušam priču o domaćim momcima i njihovu statusu. A malo koji klub ima toliko svojih igrača. Uvjeren sam da će se netko od naših talenata na proljeće progurati do prvog sastava – kazao je trener Šibenika.
Zato smo odlučili prezentirati njihove nogometne "kartone". S neskrivenom nadom da će biti nastavljen šibenski lanac talenata. Da će promocija domaćih mladaca, zaustavljena probojem u prvu momčad stopera Vukorepe, dobiti svoj prirodni (proljetni) nastavak.



OSOBNI KARTON
FRANE BITUNJAC
Datum i mjesto rođenja: 4. 9. 1997., Split
Klubovi: Dinara, Šibenik, Fiorentina, Šibenik
Pozicija: centralni vezni

U pokeru šibenskih mladića najintrigantniji je životopis Frane Bitunjca. Momka, koji je prve nogometne korake napravio u Kninu, potom se preselio na Šubićevac, da bi ga kao 16-godišnjaka, nakon samo nekoliko nastupa u prvoj momčadi, kupila talijanska Fiorentina. Šibeniku je pripala lijepa svota od 250 tisuća eura, a Frane je, činilo se tada, započinjao svoj streloviti uspon.
No, Frani u Firenzi nisu rasle viole! Toliko željenu šansu u seniorima nikad nije dočekao, a konkurencija u primaveri Fiorentine, mladoj momčadi kluba iz Toskane, bila je, prema njegovim riječima, "paklena". Kao članu svih reprezentativnih selekcija Hrvatske od svoje 14 godine, takav mu status nije išao u prilog. Zato je prošlog ljeta povukao crtu pod svoje firentinske dane i odlučio: - Vraćam se doma!
Frane je krenuo putem brojnih nadarenih šibenskih nogometaša, koji su pravu potvrdu svoje vrijednosti dobili tek povratkom na Šubićevac. Navijači su ga dočekali kao iznenadno, ali veliko pojačanje. Zapamtili su ga prijatelji nogometa u Šibeniku kao hitrog, lepršavog igrača, koji je u mlađim danima podsjećao na povremenog hrvatskog reprezentativca Alena Halilovića. Bitunjac, međutim, nije dobio ono zbog čega se vratio – minute. Treneri, koji su se izredali u jesenskom dijelu prvenstva, nisu mu vjerovali. Prigodu je dobio tek u dvije kup-utakmice, a to je bilo premalo za dojam o njegovoj igri.
Otegotna je okolnost za Bitunjca što se u Fiorentini formirao kao igrač sredine terena. A upravo je taj dio momčadi bio najbolje popunjen u prvom dijelu natjecanja. Sada će, nakon dolaska Diyokea, pozicija središnjeg (defanzivnog) veznog biti još zagušenija. No, Frane vjeruje u svoje kvalitete.
– Dokazat ću da za mene ima mjesta u prvoj momčadi – "puca" od samopouzdanja Bitunjac.



OSOBNI KARTON
LUKA CELIĆ
Datum i mjesto rođenja:
13. 10. 1997., Šibenik
Klubovi: Mihovil, Šibenik
Pozicija: ofenzivni vezni

Ovog je plemenitog veznjaka u prvoj momčadi Šibenika promovirao bivši trener "narančastih" Mirko Labrović. Debi u seniorskom sastavu ostvario je već u trećem kolu prošle sezone na gostovanju u Gorici. Labrović je na njega računao kao važnog igrača s klupe. Nogometaša, koji jednim potezom može promijeniti smjer utakmice. Celić je u svojoj debitantskoj sezoni imao dobrih predstava (Dinamo II u Zagrebu), ali i oscilacija.
S njima je nastavio i u ovoj sezoni. Što je i logično, s obzirom na to kako je Šibenik izgledao na terenu u većem dijelu jeseni. U takvoj su situaciji patili igrači sa smislom za igru, koji se nisu uspijevali nametnuti trenerima.
Osim konzistentnosti njegovih igara, o Celićevoj budućnosti u narančastom dresu ovisit će i vizija Balajićeva Šibenika. Hoće li Sinjanin na šibenskoj klupi prakticirati u zadnje vrijeme najpopularniji sustav 4-2-3-1, u kojemu za Luku ima mjesta makar kao "džokera“ s klupe? Ili će se odlučiti za neku drugu formaciju, u kojoj nije istaknuto mjesto "fantaziste", Celićeve najprirodnije pozicije? U kojoj će biti mjesta samo za one, koji igraju kvalitetno u oba smjera. A defenziva je, priznao Luka ili ne, ipak, njegova slabija strana.



OSOBNI KARTON
IVAN STANIĆ
Datum i mjesto rođenja:
10. 4. 1997., Knin
Klubovi: Dinara, Šibenik, Lošinj, Šibenik
Pozicija: zadnji vezni/stoper

Rođeni Kninjanin jedan je u nizu igrača, koji su se pokajnički vratili na Šubićevac. I on je, poput Bitunjca, krenuo u Dinari, a onda stigao u šibenski dres. No, nastavak njegova nogometnog odrastanja nije bio baš logičan. Nakon što je ušao u kadar prve momčadi (opet kod Labrovića!) i zaigrao u Vinkovcima na otvaranju sezone, odbio je potpisati stipendijski ugovor. Za razliku od Celića i Vukorepe. Tim se činom automatski izbacio iz klupske koncepcije. Kako nije imao basnoslovnih, a ni bilo kojih drugih ponuda, sreću je odlučio potražiti na Malom Lošinju, u Županijskoj ligi!?
Ne baš shvatljivim potezom gurnuo je sebe u sferu (potpune) anonimnosti. Ipak, relativno je brzo shvatio da se ne valja joguniti, pa se vratio u "narančasto" jato. No, ni blizu statusa koji je imao (i mogao imati) u prošlosezonskoj momčadi. Minute je dobivao na kapaljku. Ugrabio je tek tri ligaška i jedan nastup u kupu.
Unatoč svim nevoljama, koje je, u većini slučajeva, sam sebi priredio, Stanić je među ovom četvorkom možda i u najboljem položaju. Iz jednostavnog razloga, što, osim pozicije zadnjeg veznog, po potrebi može pokriti i onu stopersku. Zato, ne sumnjamo da će Ivan Stanić uvijek biti u Balajićevim kombinacijama. Pogotovo, u slučaju ozljede nekog od srednjih braniča.



OSOBNI KARTON
STIPE BANIĆ
Datum i mjesto rođenja
: 19. 5. 1998., Zadar
Klubovi: Primorac, Biograd, Šibenik
Pozicija: centralni/ofenzivni vezni

Najmlađi iz Šibenikove nove talentirane garde nije još okusio čar igranja u prvoj momčadi. Barem ne u službenoj utakmici. Banić se gotovo nametnuo u prošlosezonskim zimskim pripremama. No, "preko noći" je pao u zaborav dolaskom nekolicine iskusnih igrača. U prošlozimskim prijateljskim dvobojima Banić je otkrio djelić svog raskošnog talenta. Iznimnu razinu baratanja loptom, dribling, ideju, "pristojnu" brzinu. Sve što je potrebno modernom veznom igraču.
Ni novom učitelju Šibenčana Stipi Balajiću nije trebalo dugo da detektira kvalitetu mlađahnog Biograđanina.
– Banić je igrač na kojega treba obratiti posebnu pozornost – upozorio je Balajić.
Stipin su razvoj dosad kočili i zdravstveni problemi, a trenutačno su mu najveća prepreka školske obveze zbog kojih će propustiti i dio treninga u pripremnom periodu. Vjerujemo, međutim, da će se za njega naći barem epizodna uloga u nastavku natjecanja. Kao igrač manevra, kojemu postizanje pogodaka nije nimalo stran pojam, mogao bi biti od koristi dosad sterilnoj napadačkoj liniji Šibenika.

24. travanj 2024 12:37