StoryEditorOCM
NogometNovi vlasnik kuca na vrata Šubićevca

Litavci će uskoro gospodariti šibenskim nogometom

Piše Petar MIKULIČIN
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
6. prosinca 2016. - 13:44

Senka Klisović se vratila na Šubićevac. Doduše, s drugim prezimenom, ali istom željom da hrabro preuzme nimalo jednostavnu financijsku problematiku šibenskog nogometnog drugoligaša. Ukratko, Senka ne želi biti samo blijeda sjenka!
Zašto ste se vratili na Šubićevac?
– Kad jedan projekt započnete i kad ga zavolite, onda imate moralnu obvezu sami prema sebi da ga nastavite i dovršite. Tako je i s mojom ulogom u HNK Šibenik. Čim me Nadzorni odbor kontaktirao o mogućnosti povratka u klub, bila sam počašćena. Bez razmišljanja sam prihvatila ponudu. Smatram se prilično involviranom u rad HNK Šibenik, posebice kad je riječ o financijskom dijelu poslovanja.

Vaša će najveća briga biti upravo taj segment funkcioniranja kluba. U posljednje vrijeme 'škripi' i na tom planu. Klub je na temelju financijskih izvješća za 2015. godinu u minusu od milijun i dvjesto tisuća kuna…
– Taj iznos nije sporan. No, uz jednu malu korekciju ili objašnjenje. Dug nije nastao kao rezultat operativnog poslovanja kluba, na temelju prihoda i rashoda. U onom trenutku, kad smo se preoblikovali, mi smo kao sportsko dioničko društvo morali preuzeti sve pravne i financijske obveze udruge. Zato se u tih milijun i dvjesto tisuća kuna krije točno polovica ispravaka grešaka iz prethodnih razdoblja. Na operativnoj je razini gubitak manji od 600 tisuća kuna. Ja to nazivam malim zastojem, koji će vrlo brzo biti riješen.
Spomenuti minus usmjerava nas na 'kredit spasa' za koji je Grad jamac klubu. Vi ste rekli da Grad neće vraćati ni lipu kredita?
– I dalje stojim iza te izjave! To što trenutačno Nogometni klub Šibenik ne uspijeva vraćati cjelokupnu sumu anuiteta kredita, ne znači da će to u konačnici ostati teret poreznih obveznika. Naime, postoji ugovor između Grada Šibenika i Nogometnog kluba Šibenik po kojemu je jasno definirano da klub ta sredstva u određenom roku mora vratiti jamcu, ako se dogodi situacija o kojoj pričamo.
Kad već govorimo o kreditu za NK Šibenik, kako je moguće da u Nadzorni odbor kluba bude izabran čovjek koji nije digao ruku za taj isti kredit!?
– Pretpostavljam da mislite na gospodina Stipicu Protegu. Ne bih na prečac donosila mišljenje o tome. Mislim da bih, prije svih, trebalo upitati njega zbog čega je ranije tako reagirao. Poznavajući gospodina Protegu, mislim da zle namjere nije bilo. A, s obzirom da ja nisam selekcionirala Nadzorni odbor, to bih pitanje trebali adresirati njegovim članovima, pa i ostalim članovima uprave.

U posljednje vrijeme se stalno špekulira o mogućim ulagačima u Šubićevac. Trenutačno su aktualni Litavci, vlasnici Žalgirisa. Koliko je priča o njihovom dolasku izgledna i što oni uopće mogu donijeti Šibeniku?
– Priča o dolasku litavskih ulagača je dosad najkonkretnija i najbliža finalizaciji od svih, koje su se pojavile u minulom razdoblju. To potvrđuje činjenica da su Litavci jedini koji su angažirali odvjetničku i revizorsku tvrtku, te ovlaštenog poreznog savjetnika za dubinsku reviziju kluba. S tim ljudima sam već dva, tri mjeseca u svakodnevnoj komunikaciji. Sve je to već provedeno, uz njihovo vrlo pozitivno mišljenje o organizaciji i financijskoj strukturi kluba. Litavski ulagači bi ovih dana trebali predati obvezujuću ponudu o preuzimanju kluba. Osobno, vjerujem u pozitivan ishod.
Sportski je dio na Šubićevcu trenutačno još veći problem od financijskog. Prilikom svoje promocije rekli ste da je sve na igračima i stručnom stožeru. No, čini se da se u njih trenutačno najmanje možemo pouzdati. Evidentno je i slijepcu da je momčad loše selekcionirana…
– Mislim da nije problem samo u sportskom dijelu i selekciji igrača. Proteklog se ljeta dogodio splet nesretnih okolnosti, koje su zakuhali dolasci potencijalnih ulagača. Mi smo, u želji da napravimo dobru stvar, naivno dopustili da Catania i Austrijanci pokušaju plasirati svoje igrače u Šibenik. Stigao je preveliki broj igrača sa svih strana svijeta među kojima se nije stvorila potrebna kemija. I dalje držim da među tim momcima ima dobrih nogometaša. No, nema nikakve sumnje da ima i onih kojima ćemo se na kraju jesenskog dijela natjecanja zahvaliti.

Preneseno iz Šibenskog lista od 1. prosinca 2016. godine


Jasna matematika

Ako ćemo povezati sportski i financijski dio, mnogi su mišljenja da je puno isplativije angažirati jednog igrača za 9 ili 10 tisuća kuna, nego trojicu koje će se plaćati 3 tisuće…
– To je jedino ispravno razmišljanje! I njime ćemo se ubuduće voditi – rezolutno tvrdi Senka Klisović.


Opasni strijelac

Kako se predsjednica uprave HNK Šibenik snalazi kad je u pitanju nogomet? Na tribinama ste poprilično temperamentni!?
– Dobar dio svog radnog vijeka provela sam u Jollyju i hotelu Olympiji, no bila sam i upravnoj strukturi ženskog Košarkaškog kluba Jolly JBS. Osobno, volim i pratim gotovo sve sportove. Imala sam priliku gledati uživo vrhunske sportske priredbe, formulu 1, NBA, hokej, skijanje, nogomet, upoznati sportaše poput Schumahera, Hakkinena… Sport ili volite ili ne volite. To nema veze sa spolom. Tako ni nogomet nije samo muški sport. Temperament bi možda ponekad trebalo "kalati", ali ne zaboravite da sam Strijelac u horoskopu i Dalmatinka! – u ležernom tonu će predsjednica uprave šibenskog drugoligaša.

18. travanj 2024 09:42