StoryEditorOCM
NogometTrener za pobjede

Nekad sjajni šibenski vratar Zoran Slavica- Lav pokazao zube u Biogradu

5. prosinca 2016. - 19:17

Nema nogometni Šibenik samo svog Lavića, kako zovu kapetana i vratara Šubićevca Hrvoja Slavica. Na Šubićevcu je odavno narastao Lav, kako zovu Zorana Slavicu. Nekad sjajnog vratara Šibenika, Hajduka i hrvatske reprezentacije, a danas uspješnog trenera biogradskog Primorca. Klub iz gradića u Zadarskoj županiji u posljednjih je osam kola ostvario pet uzastopnih pobjeda, uz dva remija i tek jedan poraz. Za to je, mnogi se slažu, najzaslužniji Zoran Slavica ili popularni Lav.
Šibenski je stručnjak ovog ljeta preuzeo kormilo biogradske momčadi. Kao primarni cilj postavljena mu je sigurna "plovidba“ vodama Treće HNL. No, Lav je odlučio "nasamariti" vodstvo kluba i pobjeći u gornji dom trećeligaškog poretka. Primorac nakon 13 kola zauzima mirno 9. mjesto, s 20 bodova na kontu. Tek tri manje od drugoplasiranih Hrvaca.

– Nije izgledalo tako bajno na početku sezone. No, postoje i razlozi za to. Većina igrača u klubu radi preko ljeta u turizmu. Treća liga je ipak poluprofesionalna. U takvoj situaciji ne možete zamjeriti momcima, spriječiti ih da zarade koju kunu sa strane. Zbog toga ih je na početku sezone, posebice na pripremama znalo biti jedva desetak na treningu! To se odrazilo na fizičku pripremljenost igrača, a u konačnici i na uvodne rezultate. No, kad smo se kompletirali, stvorili širinu kadra, uigrali i posložili mehanizme igre, stigle su i dobre predstave, pobjede – priča nam Slavica.
Momčad Primorca i nije baš nepoznata šibenskoj nogometnoj javnosti. Već drugu sezonu plavi dres Biograđana nose nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske Vedran Ješe i bivši centarfor Šibenika Željko Malčić. U ofenzivnom dijelu momčadi ordinira još jedan bivši Šibenčanin – Ivica Zelić.
– Ješe, Malčić i Zelić su među stožernim igračima momčadi. Puno nam znači njihova kvaliteta i iskustvo. Bitno je da su stariji igrači pozitivci, da svojim primjerom utječu na mlade igrače, da ih vuku. Zelić i Malčić nisu i jedini bivši igrači Šibenika u Primorcu. Tu su i vratar Lovre Rogić te veznjak Zvonimir Miletić, koji su, istina, na Šubićevcu nastupali samo u mlađim uzrastima. A puno stvari u klubu bi teže funkcioniralo da nije braće Banić, oca mladog veznjaka Šibenika Stipana, i njegova brata Darka, koji je i predsjednik kluba – otkriva legendarni vratar Šibenika.

Velika Biogradska serija krenula je nakon remija na zadarskim Stanovima. Jedan od intrigantnijih podataka o ovosezonskim uspjesima Primorca je taj da su u jednom trenutku na ljestvici preskočili i Zadar, svojeg županijskog rivala.
– Ne znam je li se ikad dogodilo da je Primorac bio bolje plasiran od Zadra? Da je najbolji klub u županiji. Vjerujem da će se Zadar konsolidirati kako sezona bude odmicala i uključiti u borbu za vrh. A mi ćemo se truditi da budu ispod nas – sa smješkom na licu govori Lav.
U razgovoru sa Zoranom Slavicom nemoguće je preskočiti Šubićevac. Posebice kroz prizmu angažiranja pojačanja iz dalmatinskog bazena, na koja je u prošlom prijelaznom roku, očito, zaboravio. Ili ih u šibenskom drugoligašu nisu vidjeli. Kao čovjek koji vodi klub u Trećoj ligi jug Slavica je meritoran da (pr)ocijeni ima li u tom rangu materijala za Šubićevac.
– Šibenik je okusio dvije sezone Treće lige jug, pa mislim da neću izmisliti toplu vodu, kada kažem da je to najjača od svih trećeligaških skupina. U njoj svakako ima materijala, koji se kvalitetnim skautiranjem može detektirati i dovesti u Šibenik. Među interesantnim igračima je svakako Baldo Cicijelj, napadač dubrovačkog GOŠK-a. Dakako, nije i jedini – kaže šibenski stručnjak na klupi Biograjaca.

Preneseno iz Šibenskog lista od 3. studenog 2016. godine


Vruć želja - posao prvog trenera Šibenika
Zoran Slavica se sa Šibenikom rastao prije početka kvalifikacija za Prvu ligu. Odlaskom Krešimira Sunare, odnosno dolaskom Gorana Tomića. Od tada je prošlo pet mjeseci, no rana je, čini se, još friška.
– Kako vrijeme prolazi, sve mi je nevjerojatnije da se nismo uspjeli plasirati u Prvu ligu. Imali smo mali milijun prilika da na vrijeme završimo priču i osiguramo prvo mjesto, no propadale su jedna za drugom. Svi smo bili sigurni da ćemo ipak stići do Prve lige. Zato se i toliko teško oporaviti od takvog neuspjeha – prisjeća se Slavica s "knedlom u grlu“.
Lav je jedan od rijetkih, koji su gotovo stalno u klubu ili oko njega, a nisu dobili priliku voditi prvu momčad Šibenika. Dosad je radio kao prvi trener lozovačke Krke, a bio je pomoćnik ili trener vratara u stručnom stožeru Pudara, Kalinića, Karačića, Cukrova, Labrovića.
– Posao prvog trenera Šibenika mi je tiha, ali i vruća želja. Zbog toga sam se i školovao. Još me samo završni ispit dijeli od UEFA PRO licence. Trenutačno sam u vremenskoj stisci, pa čekam kad ću biti slobodniji, da i to privedem kraju. A vjerujem da će poziv sa Šubićevca kad-tad stići – zaključuje Slavica.

24. travanj 2024 21:36