StoryEditorOCM
Mali nogometANALIZA S KLUPE

Optimistični meštar o' malog baluna: Robertino Jelovčić, trener "Crnice" očekuje 20 bodova na proljeće i ulazak u play off

Piše Josip Čaleta-Car
6. siječnja 2018. - 13:17

Dugo je tinjala želja kod čelnika šibenske "Crnice" za ulaskom u elitni razred jer je klub maksimalno organiziran na svim razinama trebao rezultat. Nakon neuspjelih kvalifikacija prije tri sezone, dogodio se i kiks u borbi s "Ustanikom", kada su Šibenčani "prolili" veliku prednost, tako da je prethodna sezona bila biti ili ne biti. Krenulo se s dobrim igračkim kadrom i Borom Matanom, izbornikom futsal reprezentacije BiH, koji preuzima klupu "Crnice", no rezultati nisu pratili očekivanja.
Poraz od "Kijeva" bio je alarm za čelnike kluba koji vraćaju Robertina Jelovčića. Nekada veliki igrački meštar, virtuoz s balunom, ponovno je preuzeo klupu "Crnice", svjestan da je ranijim odlaskom ostavio nedovršeni posao.


Furiozna serija


Svjesni toga i igrači su odmah prihvatili njegovu filozofiju i krenula je furiozna serija bez poraza do samoga kraja, što je "Crnici" donijelo novi naslov i kvalifikacije koje su odrađene maestralno. Robertino Jelovčić ili jednostavno Tino još za igračke karijere počeo je i onu trenersku, i to u "Kijevo Kninu" gdje je bio igrač-trener. Upravo je Tino uveo Kninjane u elitu. U dva navrata vodio je kninskog prvoligaša gotovo osam godina, a onda je uz sezonu u Starom gradu uslijedio izazov zvan "Crnica".

– Znao sam da se odlično posložila klupska uprava s jasnim ambicijama da klub uvedu u prvu ligu. Također i igrački kadar za drugu ligu bio je dobar, trebalo je samo da se posloži nekoliko dobrih utakmica, što sam igračima kazao odmah nakon dolaska, jer nismo imali pravo na kiks. Hvala Bogu, svi su to shvatili ozbiljno i jednostavno smo se prošetali drugim dijelom. Same kvalifikacije na kojima smo se jednom "opekli" prošle su bez problema, tako da smo mogli razmišljati o prvoj ligi – u dahu nam je referirao Tino sjećanja na borbu zvanu prva liga.

– Eto sad ste u prvoj ligi, i kako vam se čini nakon prvog dijela sezone, jeste li zadovoljni učinkom?
– Trener nikada nije u potpunosti zadovoljan. S obzirom da je ovo naša debitantska sezona, sigurno možemo biti zadovoljni, ali meni u nekim mojim razmišljanjima fali pet do šest bodova. Svi koji prate futsal mogli su vidjeti razliku između prve i druge lige, pa s tog aspekta mogu biti zadovoljan, no ja uvijek od svojih igrača očekujem više.


Mučile nas ozljede


– Na čemu konkretno morate raditi da bi nadoknadili te bodove koji vam nedostaju?
– Vidjeli ste i sami tijekom sezone da smo dosta griješili u obrani, ali još više nas je mučila kronična neefikasnost s obzirom na to da smo stvarali jako puno prigoda. Imali smo velikih problema kada bi nam protivnik igrao s igračem-vratarom, s obzirom na to da se u takvoj obrani puno trošite rotacija nam je bila smanjena, a ni ozljede nas nisu mimoišle. Tu u prvom redu mislim na Nikolu Pavića koji je fantastično otvorio sezonu, ali načet ozljedama nije mogao dati sve od sebe, pa mali Perić iz Knina i još neki koji su igrali načeti. Mislim da kroz pripreme moramo poraditi na igri u obrani, poglavito kada su prekidi u pitanju.

– Nalazite se na posljednjemu mjestu koje vodi u doigravanje, može li "Crnica" u svojoj prvoj sezoni do play offa?
– Apsolutno. Pogotovo što nam i raspored u drugom dijelu ide na ruku. Imamo šest utakmica kod kuće, od kojih moram izdvojiti "Dinamo" kao kvalitetniju momčad od nas, dok su svi ostali kao mi ili slabiji. Očekujem dvadeset bodova u drugom dijelu, što bi nam trebalo biti dovoljno, jer nam "Vrgorac" koji je četvrti bježi svega pet bodova, tako da mislim da možemo do te pozicije koja vodi u doigravanje.


Radaj i Ljubić


– Spomenuli ste nedostatak igrača u rotaciji, kako ćete to riješiti?
– Očekujemo dva pojačanja u ovoj pauzi. Čekamo međunarodne papire od Nike Škugora s kojim bi dobili na čvrstini, a od prvog dana priprema bit će i naš dragulj Josip Vukičević, veliki znalac, no njegovu karijeru su narušile ozljede. Sada je fit i vjerujemo da će nam puno značiti u nastavku.

– Prvenstvo starta 16. veljače, kada kreću pripreme?
– Da, nastavak slijedi gostovanjem "Nacionala" na Baldekinu, i upravo ta utakmica će pokazati gdje smo. Petnaestog siječnja krećemo s pripremama i radit ćemo svaki dan od ponedjeljka do petka, uz prijateljske utakmice, tako da očekujem da budemo uigrani od samoga starta drugoga dijela.

– "Crnica" ima dosta mladih nada, implementirate li te mladiće u rad prve momčadi?
– Kada je u pitanju šibenski futsal moram reći da je "Crnica" zaista perjanica rada s mladima. U svim pogonima imamo 200 djece, čime se ne mogu pohvaliti ni veći gradovi od Šibenika. Dvojica naših mladih reprezentativca, Radaj i Ljubić, su najbolji pokazatelj dobrog rada, tako da za budućnost ne brinemo. Naravno, sve to ne bi bilo moguće bez uprave koja i nas i mlade prati u stopu, pa stoga i ovim putem zahvaljujem predsjedniku Antoniju Svirčiću i vječnom Dariju Kulušiću na svemu, ali i ostalima u klubu koji svojim entuzijazmom daju šibenskom futsalu dodatnu dimenziju.

24. travanj 2024 02:23