StoryEditorOCM
KošarkaNa Baldekinu se lakše diše

Pred rukovodstvom 'narančastih' je važna novogodišnja odluka: Kako potrošiti dva žetona?

25. prosinca 2019. - 12:36

Na Baldekinu se lakše diše. Bronhi su za košarkaše Šibenke bile dvije pobjede u zadnja dva kola (Hermes Analitica i Sonik Puntamika). Posebnu psihološku težina ima slavlje u zadnjem kolu kontra Zadrana na svom parketu. Naime, bila je to prva pobjeda ‘narančastih’ na Baldekinu nakon gotovo dva mjeseca posta.

 

Nadalje, bila je to i prva pobjeda pred domaćom publikom za trenera Edija Dželaliju u sedmoj utakmici za kormilom Šibenke. Izvedba njegov momčadi protiv drugog zadarskog prvoligaša bila je daleko od one koja će razgaliti dušu košarkaških sladokusaca. Međutim, pišu se samo dva boda. Da je veliki psihološki teret bio na igračima potvrdio je i Toni Nakić, čovjek koji je još jednom dokazao kako je najvredniji eksponat u šibenskom izlogu:

 

- Rekao bih da smo bili bolji od protivnika svih 40 minuta. Bio sam dojma kako smo više željeli pobjedu od Sonika. Bila je to važna pobjeda, jer sada mirniji odlazimo na kratku pauzu. Znate, dva mjeseca smo bili bez pobjede na domaćem parketu. Ili, nije bilo jednostavno igrati nakon tri uzastopna poraza na Baldekinu. Da se kojim slučajem dogodio i četvrti u nizu, ne bi bilo mira, kazao je Nakić i još malo proanalizirao utakmicu:

 

- Nezgodna je momčad taj Sonik, prava su šuterska, basketaška ekipa. Na koncu, mi smo pogodili neke bitne šuteve i zasluženo pobijedili- zaključio je 20- godišnji nositelj igre ‘narančastih’.

 

Gotovo jednoglasan bio je Dženan Rahimić, pomoćni trener Šibenke:
- Momcima samo čestitke, utrošili su ogromnu energiju. Čujte, nije bilo lako spustiti kočnicu u glavi i odigrati tu zahtjevnu utakmicu- istaknuo je Dželalijin prvi asistent.

 

I tako je Šibenka kalendarsku godinu zaključila na šestom mjestu HT Premijer lige s omjerom pobjeda i poraza (7:6). Zasigurno je to puno lošije od onoga što su čelnici i navijači Šibenke očekivali uoči početka sezone. Međutim, pitanje je jesu li njihove želje bile utemeljene na realnoj vrijednosti momčadi koja je posložena u ‘pet do podne’. Dojma smo kako je trenutačna pozicija koja ‘narančastima’ jamči relativno mirno proljeće i gotovo siguran ulazak u play off puno bliže stvarnom dometu društva s Baldekina.

 

Pojačanja

 

Evo što o očekivanjima u drugom dijelu sezone kaže Nakić:
- Sigurno da ciljevi s početka sezone i sada nisu isti. Naročito u svjetlu činjenice da su nam otišla trojica igrača (Dašić, Cobb, Primorac), a došao samo jedan (Vraneš). Mogu samo obećati da ćemo svaku utakmicu ići na pobjedu, pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti- poručio je košarkaš Šibenke natuknuvši kako će drugi dio sezone biti još izazovniji, jer su sve druge momčadi pojačale.

 

No, promjenama u rosterima hrvatskih prvoligaša još nije kraj. Sve do 6. veljače otvoren je košarkaški ‘mercato’ gdje će svi biti aktivni. Skršetnih ruku neće sjediti niti na Baldekinu. Naime, uprava kluba ima još pravo iskoristiti dva ‘žetona’, ili dovesti još dvojicu igrača. Prvi potez su povukli još u prosinačkom prijelaznom roku kada je narančasti dres navukao zadarski centar Ivan Vraneš. Sudeći po njegove prve dvije utakmice, konačno je struka s Baldekina nakon niza ljetnih ćoraka posegnula za pravim metkom. Da je Vraneš zanimljiv košarkaški materijal pokazao je i s nekoliko smislenih akcija sa svojim sugrađaninom Vladovićem i na utakmici sa Sonikom.

 

Međutim, valja notirati kako je trener Dželalija u toj utakmici u ozbiljnoj rotaciji koristio samo 7-8 igrača. Premalo za neki ozblijniji rezultat:

 

- Ha, uvijek dobro dođe neko pojačanje, lakonski je zaključio Nakić na pitanje o mogućim novim suigračima.

 

O eventulanim imenima nismo inzistirali u razgovoru s pomoćnim trenerom Rahimićem, jer sukno i škare (čitaj:financije) su u rukama uprave. Zato se pozicijama koje bi trebalo ‘podebljati’ itekako razgovaralo.

 

Nedvojbeno, Dželaliji je nasušno potreban jedan igrač na unutarnjim pozicijama, a ne bi mu loše došao ni jedan čovjek jak na lopti, budući da sve dobre napadačke kreacije proizlaze iz ruku Vladovića i Šarića te individualne kvalitete Nakića:

 

- Slažem se s vašom tezom da nije lako igrati s osam igrača u rotaciji kao što je bio slučaj sa Sonikom. Bilo bi dobro da imamo dužu klupu. Posebno se to odnosi na visoke igrače gdje smo ostali samo na Vuki i Vranešu. Znate, teško je očekivati od 16- godišnjaka da igraju na visokoj razini. Međutim, vidjet ćemo što donosi prijelazni rok. Klub treba donijeti konačnu odluku. Puno toga će ovisiti i o financijama. Da zaključim priču oko ‘mercata’- ako netko dođe bit će odlično, ako ne dođe- nastavljamo s ovim što imamo u rosteru- kazao je Rahimić.

 

Inače, u natjecateljski pogon košarkaši Šibenke će već 7. siječnja kada gostuju u Velikoj Gorici, kod najugodnijeg iznenađenja prvenstva. Riječ je o solidno izbalansiranoj momčadi, koju dobro vodi Josip Sesar. Podsjetimo, u prvom dijelu prvenstva Gorica je uvjerljivo nadigrala Šibenku na Baldekinu i otrijeznila ‘narančaste’ od nerealnih snova.

20. travanj 2024 17:21