StoryEditorOCM
Košarkakošarka

Ivan Vraneš u subotu će prvi put zaigrati u Šibeniku u narančastom dresu: Jesu li na Baldekinu poslije niza ljetnih ćoraka, konačno posegnuli za pravim metkom?

Piše Ivo Mikuličin
20. prosinca 2019. - 11:06

Jesu li na Baldekinu poslije niza ljetnih ćoraka (Vladimir Dašić, Mario Primorac, Eric Cobb), konačno, posegnuli za pravim metkom, te pogodili „u sridu“, angažiravši zadarskog dvometraša Ivana Vraneša!? Pozitivan odgovor na to pitanje sugerira statistika sa zagrebačke utakmice Hermes Analitica 62:88, u kojoj je Zadranin zabilježio double – double (čitaj: 16 koševa i 15 skokova).

 

- Zadovoljan sam svojim debijem u dresu Šibenke. Mogli smo i većom razlikom razbiti „analitičare“ da trener Dželalija nije s razlogom dao minutažu mladima, Vlaiću, Živkoviću i Pleadinu. Prvenstveno sam zadovoljan načinom kako smo funkcionirali u obrani. Ne pretjerujem, ako tvrdim, da smo bili neprepoznatljivi, ali u pozitivnom smislu u odnosu na neke ranije utakmice, koje sam prije dolaska na Baldekin odgledao na snimkama, kazivao nam je Vraneš, kojega smo dobili dan poslije utakmice. Na nedjeljnoj kavici u Zadru.

 

 

 

 

Zadar, (utihnuli) šibenski Jolly, belgijski Kangoeroes Basket Mechelen i Gorica. To su bile košarkaške postaje novog šibenskog krilnog centra prije dolaska u narančasto društvo.

 

- Nisam zaboravio kakav je osjećaj igrati pred, blago rečeno, vatrenom publikom na Baldekinu. Pogotovu što sam nosio dres gradskog rivala Jollya. Mechelen je ugledni belgijski klub, koji košarkaška Europa pamti pod imenom Mais Pils. Riječ je, dakako, o poznatom belgijskom pivu. O razlozima mog odlaska iz Gorice ne bih. Dovoljno je kazati da se u Šibeniku osjećam puno bolje. Uostalom, za manje od sat vožnje stižem do mog Zadra – u kratkim crtama je opisao svoj dosadašnji košarkaški put 23-godišnji Vraneš.

 

Hvala Komazecu!

 

Što kriti da se dosad očekivalo više od mladog Zadranina, koji je zajedno sa Šibenčanima Nikom Slavicom i Rokom Badžimom sudjelovao u velikom uspjehu mlade reprezentacije Hrvatske, kad je u Grčkoj iskovano svjetsko srebro!?

 

- Imao sam neugodnu bolest, o detaljima koje najradije ne bih pričao. Na moju sreću, bila je neprecizna liječnička dijagnoza da se bolest vratila. Ja sam oduvijek vjerovao da su svi zdravstveni problemi odavno iza mene i dobro se spremao za povratak na parket. U tome mi je, ne krijem, puno pomogao bivši zadarski reprezentativac Arijan Komazec. Ne samo zajedničkim treninzima, već i savjetima i iskustvom, na čemu sam mu silno zahvalan. Posebice sam mukotrpno vježbao minulog ljeta. O Arijanu mogu reći sve najbolje i prava je šteta što se još nitko nije sjetio da ga angažira u zadarskoj, pa i hrvatskoj košarci, hvali na sva usta naš sugovornik Komazeca. Kao prijatelja i košarkaškog znalca.

 

Zadar, Višnjik i Zadrani bili su, dakako, neizbježni u košarkaškoj ćakuli. Ne samo zbog spomenutog Arijana Komazeca.

 

- Moj debi u šibenskom dresu bio je puno lakši, zbog suradnje s mojim Zadraninom Jakovom Vladovićem. Ne treba nam puno da se razumijemo u želji što treba odigrati. No, Baldekin ima potencijala i bez nas. Nakić, Šarić, Vuko… Dragocjeno je i iskustvo Milakovića i Bašića. Uvjeren sam da u organiziranoj i discipliniranoj igri mogu i te kako profitirati oni još mlađi, o kojima sam čuo samo dobro. Pogotovu o mladim centrima, braći Tomislavu i Zvonimiru Ivišiću, hvali Vraneš šibensku mladost.

 

Agresivna obrana

 

Ivanovi Zadrani stižu vrlo skoro pred vrata Baldekina. Nije, doduše, riječ o regionalnom ligašu, već mlađem bratu, Sonic Puntamika. Momčadi, s kojom su se Šibenčani doslovce poigrali u prvom zadarskom susretu, ali koja se bitno pojačala i napredovala u igri.

 

 

 

 

- Mnogi u mom Zadru pričaju o utakmici, u kojoj je Puntamika doslovce u zadnjoj sekundi nadvisila Splita. Nema dvojbe da mlađi zadarski ligaš igra bolje nego na početku sezone. Na nama je, pak, da potvrdimo kako visoka pobjeda u Zagrebu nije bila slučajna. Mislim da ćemo sve probleme u igri vrlo skoro razriješiti kroz treninge. Posebice u obrani. Uostalom, u suvremenoj košarci se svodi na dvije osnovne značajke: agresivna obrana i protočnost igre u napadu. Ako bih se vratio na zagrebačku utakmicu, onda nemalom prednošću Šibenke smatram činjenicu da možemo i igrati i s dva „klasična“ razigravača. Već spomenutim Vladovićem i Šarićem. Iz prostog razloga što su obojica dobri šuteri, uvjeren je Ivan.
 

On će debi pred šibenskom publikom imati u subotu u 18 sati kada Šibenka igra protiv Sonik Puntamike.

 

19. travanj 2024 17:33