StoryEditorOCM
KošarkaFRIŠKINE S BALDEKINA

Nakić: 'Ostajem 99 posto'; Šibenka čeka beka, a Burić kaže da je već pred vratima!

9. kolovoza 2019. - 21:22

Kad je Emil Tedeschi na koncu minule sezone s Cedevitom odlučio dignuti sidro iz Zagreba i hrvatske košarke, bilo je jasno da nas očekuje ludo ljeto na igračkom tržištu. No, na najzanimljivije transfere trebali smo pričekati kraj srpnja, odnosno početak kolovoza. Cibona je „ulovila“ litavskog playmakera Donatasa Sabeckisa i Amerikanca Quincyja Millera. Zadar njegova sunarodnjaka Tonyja Wrotena. Na Višnjiku bi se, čini se, mogao okupiti tercet bivših šibenskih suigrača. Poslije Ive Ivanova i Ivana Siriščevića, potpis za Zadar mogao bi, šuška se, staviti i Roko Badžim. U matični klub se nije vratio Pavle Marčinković, čiji je prelazak iz Splita stopirao Tornado! Zadranin će i sljedeće sezone nositi dres Splita. Kao i Tomislav Gabrić.

I tako stigosmo do vjerojatno „najvruće robe“ ovoga ljeta – Šibenčanina Tonija Nakića. Baldekin je za svoga najvećeg talenta izvjesio cijenu od 60 tisuća eura. No, i ta je, makar ne previsoka cijena, natjerala zainteresirane klubove na cjenkanje. A zainteresirani su bili - ili još jesu - svi maloprije spomenuti. Zadar je otpao odmah, a Cibona nakon što je Šibenka odbila njihov prijedlog da odštetu plaćaju u tri rate. Predložio je to i Split, no iako su i njima čelnici „narančastih“ poručili „ne može!“, s Gripa još ne odustaju od mladog reprezentativca.

Toni je, međutim, trenutačno najbliži – Baldekinu. Ne samo da je najbliži, već i odrađuje prve treninge sa svojom momčadi prije početka nove sezone.

- Nakić trenira i, kako stvari stoje, ostaje s nama! Tržište je nepredvidivo, no ako se tijekom idućeg tjedna ne dogodi kakav dramatičan zaplet, Toni će u idućoj sezoni ponovno biti u šibenskom dresu - govori nam trener Šibenke Miro Jurić, koji je u ponedjeljak započeo pripreme s mlađim dijelom momčadi.

Situaciju oko svog statusa prokomentirao je i protagonist cijele priče, Toni Nakić.

- Šanse da ostanem u Šibeniku su 99 posto. Iskreno, ako sam već mogao birati gdje ću ići, moja je želja bila Cibona. Oni su, međutim, zbog načina plaćanja odštete odmah odustali. Splićani su se javili kad su vidjeli da se Cibona povukla. Oni su nudili plaćanje u dvije rate. No, klub nije pristao na to i sada je stvar prilično jasna. Ne vidim u takvom raspletu ništa loše. Dapače, možda sve završi sjajno - javio nam se Nakić nakon odrađenog treninga na Baldekinu.

Viša razina

Talentirani 20-godišnjak, koji po potrebi može pokriti sve pozicije od playmakera do „četvorke“, nedavno je kazao kako mu u priči oko mogućeg odlaska „nije toliko bitan financijski aspekt, koliko igranje na višoj razini i veći broj utakmica“. No, pitanje je koliko viša razina bi bilo igranje na Gripama? I koliko bi napredovao u situaciji, kad se više putuje nego trenira. Da ne govorimo o borbi za minutažu s Marčinkovićem, Gabrićem… Gotovo da nema argumenta koji govori u prilog odlasku u Split U-20 reprezentativca, koji je debitirao i u A selekciji.

Ako Nakić ostane, Miru Juriću će sve biti jasno. U tom slučaju mu je potreban još samo jedan bek. Po mogućnosti „combo“, koji će jednako dobro popunjavati pozicije „jedan“ i „dva“.

- To bi bilo idealno. Takav nam košarkaš treba. A s obzirom da na raspolaganju imam Šarića, Pleadina, Klarina, odreda mlade bekove, želja mi je da dovedemo nešto starijeg, iskusnijeg igrača na vanjskim pozicijama. Da on bude moja produžena ruka na terenu - želja je Jurićeva.

Predsjednik Burić i sportski direktor Filip Vukičević minulih su desetak dana pregovarali s igračem, koji u potpunosti odgovara tom opisu. Riječ je o povremenom reprezentativcu, prošlosezonskom članu Cedevite Toniju Katiću.

Još novih imena

- Ne skrivamo da smo pričali s Katićem. No, mislim da je Toni, s obzirom na zahtjeve, bliži inozemstvu. Problem je u takozvanom otvorenom ugovoru, koji traži, po kojemu bi mogao otići čim na njegovu adresu dođe ponuda bolja od naše. Neki klubovi bi na to pristali. Mi nećemo! Ne želim se dovesti u situaciju da nakon prvog kola ili možda pet dana prije sezone ostanem bez takvog igrača. Ako treba, radije ćemo nekoga potpisati do Božića - rezolutan je Jurić.

Osim Katića, kao rješenje za poziciju razigravača spominje se još jedan igrač Cedevite i još jedan Toni – Perković. Po tko zna koji put oko Baldekina „kruži“ ime i Maura Veljačića, prošle sezone beka Splita.

- Veljačić i Perković su jedna od opcija za nas, ali i za još sedam, osam klubova, tako da ne bih volio žuriti i govoriti tko je od njih bliži. Samo se nadam da ćemo dolazak tog beka što prije zgotoviti. I onda će naš roster za iduću sezonu biti zaključen.
Dovođenjem još jednog igrača popunit ćemo sve što nam je falilo u prošloj sezoni, odnosno nadomjestiti one, kojih više nema s nama - poručuje trener košarkaša Šibenke.

Ako na Baldekin u međuvremenu ne „sleti“ novi bek, Jurić će u pripreme idućeg ponedjeljka krenuti s Domagojem Šarićem, Domagojem Bašićem, Tonijem Nakićem, Ivanom Milekovićem, Ivanom Živkovićem, Karlom Vrančićem, Franom Antićem, Pavom Paićem, Tonkom Vukom i Mladenom Primorcem. Naknadno će se priključiti mladi reprezentativci Ivan Gulin, braća Zvonimir i Tomislav Ivišić, Juraj Pleadin i Antonio Klarin, dok je Marko Vlaić dobio poštedu zbog mononukleoze.


Širko odbio

Kad je riječ o potencijalnim pojačanjima, primijetili ste da se sve manje ili gotovo uopće više ne spominje ime Henrika Širka. Krilni igrač sjajnog šuta već je nekoliko mjeseci slobodan igrač, nakon raskida ugovora s grčkim Peristerijem. Šibenčanin je dugo trenirao na Baldekinu. Burić i Vukičević su ga htjeli, neslužbeno, i nudili sasvim solidan ugovor za šibenske prilike. No, Henrik ih je odbio. Navodno, čeka inozemnu ponudu. Tko zna, možda mu šibenski ugovor postane dobar ako je ne dočeka!?


Vratila se Šibenka!

​Primijetili ste, u tekstu smo, umjesto „Šibenik“ ili „GKK Šibenik“, pisali „Šibenka“. I to nije greška! Prije dva dana na Izvanrednoj skupštini kluba s Baldekina donesena je odluka da se vrati to staro, legendarno ime kluba. Doduše, u nazivu ostaje onaj dodatak „građanski“. No, samo privremeno. „Dok se ne steknu pravni uvjeti da se i to izmijeni“, poručuje predsjednik Ante Burić.
Navijačima to neće biti velika promjena, jer su i u proteklom razdoblju s tribina pjevali o „Šibenki“, a i u svakodnevnom se govoru po šibenskim kalama upotrebljavao taj naziv. Kao što je u Splitu uvijek ostalo „Jugoplastika“, u Zagrebu „Dinamo“, tako i šibenski košarkaški klub svi znaju kao „Šibenku“! Malo teže ćemo se, možda, naviknuti mi, novinari, koji smo proteklih godina pisali o Građanskom košarkaškom klubu Šibenik. No, kraće će nam biti napisati, a, vjerujemo, čitateljima ljepše pročitati - Šibenka!


Playmaker pred potpisom

Predsjednik Šibenke Ante Burić nije htio otkrivati ime novog playmakera. Iz predostrožnosti da se posao zaključi u miru. No, dao nam je do znanja da je potpis stvar formalnosti.
- Radi se o igraču, koji je igrao u svim najjačim hrvatskim klubovima. Pregovori su, praktički, gotovi. U tijeku je razmjena papira. Dovodimo ono, što je trener Miro Jurić htio. Prokušanog razigravača. Između nekoliko opcija Miro se odlučio za njega i vjerujem da nije promašio - kratko nam je kazao Burić.

18. travanj 2024 10:53