StoryEditorOCM
KošarkaDario Šarić

NBA zvijezda odmara u rodnom Šibeniku: Nema toga u Philadelphiji ili Minnesoti. Ja ovdje dođem, popijem kavu, pročitam novine, proćakulam s prijateljima… Nitko me ne zamara, ne pila...

5. svibnja 2019. - 12:59

Dario Šarić post-sezonske dane (ne mislimo, naravno, na turizam!) provodi u „kocki“. Ne, hrvatska se košarkaška zvijezda nije odala porocima, već je to hrvatski prijevod za naziv kafića („Cube“) na Baldekinu, u koji Šiši najčešće zalazi sa svojim šibenskim društvom.

- Nema toga u Philadelphiji ili Minnesoti. Ja ovdje dođem, popijem kavu, pročitam novine, proćakulam s prijateljima… To su, u većini slučajeva, priče u stilu tko večeras igra Ligu prvaka? Pa, ja radije bacim na balun u Mandalini nego na basket na Baldekinu! Nitko me ne zamara, ne pila. Ne pune mi glavu ni sa čime – objašnjava nam Dario zbog čega nakon sezone hita u rodni grad.

Šarić je prije nekoliko dana proslavio i 25. rođendan. Na fešti u Bogdanovićima nedaleko Šibenika (s kojima Bojan nema nikakve veze!) okretali su se janjci. Pala je i koja botilja vina.

Nakon turbulentne sezone u klubu (ili klubovima!) i poslije novog neuspjeha reprezentacije, očekivali smo njegovo depresivnije izdanje. No, Dario Šarić je, čini se, došao k sebi. Bio je izuzetno pričljiv, otvoren. Onakav, kakav, barem prema medijima, nije bio još od Eurobasketa 2017. godine.

- Nakon posljednjeg Europskog prvenstva se svašta pričao i o reprezentaciji, i o meni. Jednostavno, nisam htio izlaziti u susret nekima, koji su tada govorili protiv mene. Koji su me neselektivno kritizirali. Da sam to napravio, pljunuo bih po sebi. Znam da je moja dužnost biti na raspolaganju medijima, ali bolje je da sam jedno vrijeme šutio. Preveliki sam emotivac, pa bih vruće glave rekao i što ne treba – govori nam Dario na početku naše ćakule.

Dario Šarić više nije stanovnik Philadelphije i to je, zapravo, najveća promjena u odnosu na naš posljednji razgovor. Istočnu obalu je zamijenio američkim Middle Westom, Minneapolisom. Promjena kluba mu, bilo je vidljivo i s ove strane „bare“, nije baš legla.

- Zavaravao bih sebe, kad bih rekao da sam zadovoljan proteklom sezonom. Kako ćeš biti sretan kad odeš iz kluba, u kojemu si lani u playoffu imao minutažu od 30 i više minuta, i dođeš u slabiju momčad, gdje igraš dvadesetak minuta? Dodatno me dotuklo to što u početku nisam bio starter. Poslije nisam mogao uhvatiti ritam. Mnogi kažu da mi u NBA-u samo moramo doći na posao, na parket i odigrati svoje. Nije to baš tako. Ova je sezona za mene bila stresna, bio sam nervozan. Naravno, da se to vidjelo – iskren je Dario, kojega, prema očevu nadimku, zovu Šiši.

Dojam je kako Dario i dalje nije prebolio Sixerse, naprasni odlazak iz Phile.
- U NBA-u su trejdovi normalna stvar. No, meni je bilo čudno, jer mi se to dogodilo prvi put. I to usred sezone. Nisam očekivao tu zamjenu. Druga je stvar kad netko jedva čeka otići iz kluba. Kad ti je glava spremna na odlazak. To je bio slučaj s Jimmyjem Butlerom, koji je u toj razmjeni otišao u Philadelphiju – priča hrvatski krilni centar.

Šarić je šibenskim prijateljima u Americi u jednom trenutku čak kazao i da razmišlja o povratku u Europu.
- Kad ste nezadovoljni, ljuti, svašta vam padne na pamet. Kažete i što ne mislite. Dakako, da o toj opciji ne razmišljam. U suprotnom bi me prozvali bolesnikom! Naravno, da je u Europi drugačiji, lagodniji način života. Ljepši su gradovi. No, bilo bi neozbiljno otići radi jedne lošije sezone – rezonira Dario.

Mnogi su spremni kazati da je Šarićev glavni problem što u Timberwolvesima nije iskorišten na pravi način.
- Moglo bi se tako reći. No, iskreno, bilo je utakmica gdje sam i ja zakazao. Niz faktora je utjecao na moju neuvjerljivu igru. Thibodeau je u Minnesoti igrao drugačiju košarku nego Brown u Philadelphiji – objašnjava Šarić.

Zbog svega spomenutog mnogi se pitaju ima li budućnosti u Minnesoti za šibenskog univerzalca?
- Timberwolvesi će mi u rujnu ponuditi novi ugovor. Ako ga odbijem, moram čekati iduće ljeto. Tada bi mogao otići iz Minnesote i bez trejda. Osim ako oni odluče „mečirati“ moj ugovor. Odnosno, ponuditi istu svotu novca kao drugi zainteresirani klub – otkrio je hrvatski internacionalac.
Dario Šarić će, poslije dugo godina, imati dovoljno vremena da se pripremi za novu sezonu. Ma gdje igrao od iduće jeseni.

- Zaista se ne sjećam kad sam zadnji put imao slobodno ljeto. To se dogodilo vjerojatno prvi put otkad igram košarku. Već sam dogovorio s ljudima iz Minnesote da dođu u Hrvatsku. Tu ćemo zajedno raditi i pripremati se za novu sezonu – kaže Šarić.

Dariju se ljeto „oslobodilo“ zbog neuspjeha reprezentacije. Nekad košarkaška velesila tone sve dublje i dublje. Mijenjaju se izbornici, igrači, a rezultati su sve lošiji. Istovremeno, očekivanja su uvijek (pre)visoka.

- Ne možemo reći da imamo loše igrače ili trenere, ali zato imamo nerealna očekivanja od svakog mladog igrača. Uvijek pričamo o novom Draženu, Rađi… Tako je sad i s Prkačinom. Vidi se da je momak vanserijski talent, ali pričekajmo da napravi iskorak. Jedan od glavnih problema je što nemamo, da tako kažem, među-bazen, s igračima iz Eurolige. Eto, na zadnjem Eurobasketu smo ispali od Rusije. Svi su to proglasili velikim neuspjehom, a mi smo u tom trenutku imali tri igrača iz NBA-a. Ostali su igrali za Cedevitu, Cibonu… A Rusi su imali Mozgova, Šveda i još deset euroligaških igrača. Po čemu smo mi to bolji od njih!? Lijepa je euforija, ali nekad je vrlo zaj…na – grubo je realan Dario.

Jedini svijetli trenutak hrvatske reprezentacije u posljednjih nekoliko godina bio je nastup na Olimpijadi u Riju. Nakon Brazila je ponovno krenulo nizbrdo.

- Tamo smo imali dobru atmosferu, pravu klapu, mlađe igrače u rosteru. Aco je izvukao iz nas neku posebnu energiju. Napravio je najbolji rezultat, uz onaj Jaskov (nadimak Jasmina Repeše, op.a.) na Eurobasketu 2013. Bili smo na pravom putu. Na tom se rezultatu trebalo graditi dalje. A nije. Zna se tko treba preuzeti odgovornost za to – poručuje hrvatski reprezentativac.

Kad je riječ o igračima, koji su trenutačno na euroligaškoj razini ili bi potencijalno mogli biti, Hrvatska najveći deficit ima s razigravačima. Zbog toga mnogi, kao privremeno rješenje, zagovaraju Amerikanca na toj poziciji.

- Naš je problem što bismo mi htjeli Chrisa Paula ili Johna Stocktona na toj poziciji! Što bi nam falilo da imamo playmakera kao što je Srbin Stefan Jović? Trebamo dati šansu našim mladim momcima. A ne da u Ciboni, koja ne može ni gore, ni dolje, prvi play bude Slovenac Šiško. Stranac? Ja uvijek imam opciju s T.J. McConnellom, mojim bivšim suigračem iz Philadelphije, koji želi igrati za Hrvatsku – (polu)ozbiljno će Šarić.

Došlo je do nove promjene na kormilu reprezentacije. Dražena Anzulovića je zamijenio Veljko Mršić.

- Nemam osobno iskustvo da bih izravno sudio o njegovu trenerskom profilu. Stigao sam u Cibonu baš kad je Mršić odlazio, a on me, zapravo, i doveo tamo. Stekao sam, međutim, dobar dojam o Mršiću, kad sam igrao protiv momčadi koje je vodio. Moram, međutim, kazati nešto drugo. Tko god bude novi izbornik, trebao bi više paziti na NBA igrače. Posjećivati ih, voditi računa o njima. Onda neće biti ni problema s odazivanjem – upozorio je Dario Šarić.

20. travanj 2024 13:29