StoryEditorOCM
KošarkaStipe Bralić

Tvorac malog sportskog čuda s Baldekina i novi stari izbornik reprezentacije: Počašćen sam, ali ženska košarka je potpuno zapostavljena

15. travnja 2019. - 15:08

Rijetki su porazi nakon kojih možete navući smješak, biti zadovoljni. Pogotovo, kada o pobjedniku odlučuje jedna lopta. Takav je bio poraz košarkašica Šibenika od Medveščaka u finalu Kupa Ružice Meglaj - Rimac. One i Stipe Bralić, njihov trener, uhvatile su se za glavu nakon što je iz obruča "iscurila" trica Portorikanke Tayre Melendez. Šut, koji im je nosio produžetak. No, već su nekoliko trenutaka kasnije s ponosom primale srebrne medalje oko vrata. Bralićev je "dječji vrtić" sijao od sreće - baš poput djece.

Dan kasnije, nakon što su se vratili iz Pule, dojam o velikom dosegu bio je još intenzivniji.
- Pomalo je čudno primati čestitke kad izgubiš. Sportski je žaliti za porazom. No, vjerujte, draže mi je da smo izgubili na jedan posjed, nego da su nas isprašile 20 razlike. Ovako znam da smo došli do plafona. Da bolje od ovoga nije moglo - govori Stipe Bralić, tvorac malog ženskog košarkaškog čuda.

Iznenađenje u Puli

Šibenke su na završnicu Kupa u Pulu stigle kao potpune autsajderice. U polufinalu ih je čekao domaći sastav, od kojega su tijekom sezone gubili dvaput. U finalu Medveščak, dugogodišnje vladarice ženske košarke.

O tome kako nitko nije vjerovao u njih dovoljno, govori podatak da su im Puležani, kao organizatori turnira, unaprijed najavili da moraju napraviti "check out" poslije njihove međusobne utakmice. Šibenkama se, ipak, ostajalo dan više u Istri.

- Mi smo posljednji put u Puli izgubili u knap spletom nesretnih okolnosti, pa i sudačkih odluka. I to bez Tayre. Ovoga puta smo stigli s njom, no oni su i dalje bili sigurni da će igrati finale - kaže nam Stipe.

I šibenske košarkašice, i oni koji su putem TV-ekrana gledali finalni dvoboj iz Pule, vjerojatno su poslije utakmice vrtili milijun pitanja u stilu što bi bilo kad bi bilo. No, Stipe Bralić je bio realan:

- One već godinama dominiraju u našoj ligi. U četvrtfinalu Kupa su izbacile Trešnjevku, po kvaliteti kadra drugu hrvatsku ekipu, s 32 razlike. Ragusu su u polufinalu pregazile 28 razlike. U nekim presudnim trenucima utakmice vidjelo se da su uigranije od nas. Da, za razliku od nas, stalno treniraju zajedno. Medveščak ima veću rotaciju. Pa, nama je prvi play Ina Marin došla u Pulu bez ijednog treninga, nakon što je nekoliko dana prije, kao profesorica, vodila djecu u Vukovar. I onda nam se dogodi da ostanemo bez Brune Obratov, koja inače participira dvadesetak minuta na parketu. Velika je stvar u takvoj situaciji odigrati dvije utakmice u dva dana i držati se u egalu sa sastavom koji nas je na Baldekinu dobio tridesetak razlike. Ugodno je saznanje da smo im se toliko približili u kratkom razdoblju - podcrtao je Bralić.

Pripreme za EP 2021.

Šibenski stručnjak proživljava zbilja lijepe dane, s obzirom na to da ga je jutro prije polufinalne utakmice s Pulom HKS promovirao u novog-starog izbornika A - reprezentacije.

- Nakon šest godina sam vratio klub u finale Kupa, a toliko je prošlo i otkad sam otišao s reprezentativne klupe. Zaista, simbolično. Počašćen sam, ali osjećam veliku odgovornost, jer nismo u dobroj poziciji. Dvaput zaredom nismo izborili Eurobasket, a doživjeli smo smjenu generacije. Dodatan je problem što nam klubovi više nisu moćni kao prije. Ženska je košarka potpuno zapostavljena. Čeka me težak zadatak - upozorava novi hrvatski izbornik, koji je na tom mjestu zamijenio Anđu Jelavić, svoju bivšu igračicu.

Bralić je jedan od rijetkih hrvatskih trenera, koji je s uspjehom vodio (žensku) košarkašku reprezentaciju i odveo je na Olimpijadu (London 2012. -, op.a.). U međuvremenu je iz prvoga "šešira" Hrvatska pala u treći. Zato ih ovoga ljeta vjerojatno očekuje neugodan ždrijeb kvalifikacija za EP 2021. godine.

- Danas u Europi ima 20-25 reprezentacija, koje mogu pobijediti jedna drugu. Dobra je stvar što ćemo imati dovoljno vremena za testiranje igračica i pripremu. I prije, i za vrijeme kvalifikacija, jer su takozvani "prozori" za utakmice vremenski prilično razmaknuti. Već ovog ljeta ćemo odraditi mjesec dana priprema protiv reprezentacija koje će igrati ovogodišnje Europsko prvenstvo - najavljuje Stipe.

Sandrić, Režan, Ciglar...

Šibenski će izbornik u narednom razdoblju provjeriti domete mladih snaga. No, ne misli otpisati "senatorice".
- Imamo potentnih mladih igračica - Dojkić igra u Mađarskoj, Slonjšak u Turskoj, Begić u Poljskoj, Tikvić u grčkom Olympiacosu, Premasunac u Italiji, Erjavec na sveučilištu u SAD-u… Ruku će im, vjerujem, dati naša Antonija Sandrić, Režan, Ciglar, koje sam već vodio u reprezentaciji. One igraju u najjačim europskim ligama i nema razloga da ih ne zovem. A za razliku od muške košarke, u ženskoj nema sukoba, ni privatnih liga. Sva natjecanja vodi FIBA, pa sve ovisi o tome žele li igrati za reprezentaciju. Moramo misliti na budućnost, ali rezultat ne možeš ostvariti ako nemaš iskustva u rosteru - naglašava Bralić.

Osim Antonije Sandrić, poznatije kao Mišura, Bralić na "radaru" od Šibenki ima samo još Klaudiju Periša, košarkašicu poljskog Widzewa.

- Nažalost, dugi niz godina nismo stvarali košarkašice za najjače europske lige. Klaudija je prva nakon Antonije koja je otišla u Europu – napominje Bralić.

Stipe će, dakako, osim o reprezentaciji, morati razmišljati i o novoj klupskoj sezoni. Postavlja se pitanje može li dobar rezultat u Kupu biti okidač za povratak Baldekina u vrh ženske košarke?

- Nerealno je razmišljati o prvom mjestu i lovu na trofeje, s obzirom na skučena financijska sredstva. Već je sada jasno da će nas Tayra Melendez napustiti. Želja nam je da postanemo klub, koji će mladim igračicama - i ne samo šibenskim - biti međustepenica za iskorak u karijeri. Trenutačno, nažalost, ovisimo o tome koji će fakultet odabrati cure što završavaju srednju školu. Nije mala vjerojatnost da ćemo ostati bez Sare Borić i Lorene Mihić. Mi ih odgajamo nekoliko godina, trpimo dječje bolesti, a onda, kada sazriju, odu u drugi klub i igraju protiv nas. Ipak, vjerujem da ćemo uspjeti popuniti kadar novim licima i nastaviti posao započet ove sezone - za kraj će Stipe Bralić.

16. travanj 2024 06:17