StoryEditorOCM
KošarkaŽENSKA Košarka

Bliži se kraj uspješnoj sezoni: Šibenke osigurale elitu, a završnica Kupa je šlag na tortu

28. ožujka 2019. - 16:51

Košarkašice Šibenika još su prije tri-četiri kola riješile sve brige oko ostanka u Prvoj ligi, što je bio glavni cilj cura s Baldekina ove sezone.

I to sezone koja je bila vrlo teška, budući da iz lige izravno ispadaju čak tri ekipe, dok četvrta ide u potencijalno vrlo neugodne kvalifikacije. No, ekipa trenera Stipe Bralića više se ne zamara tim egzistencijalnim problemima, pa će utakmica posljednjeg ligaškog kola, u nedjelju u 18 sati na Baldekinu, s ekipom Broda na Savi, biti prigoda za oproštaj od domaće publike.


– Moramo biti zadovoljni sezonom jer je ostvaren ključni cilj. Valja podsjetiti da smo tek 1. kolovoza doznali kakav će biti format lige, odnosno koliko ekipa će ispasti na koncu sezone. U tom trenutku, bili smo u vrlo nezavidnoj poziciji što se igračkog rostera tiče. Na dispoziciji smo imali samo dvije-tri igračice, a Klaudia Periša, koja je klub iznad vode držala tri-četiri godine, otišla je u Poljsku. Podsjećam kako smo cijeli prvi dio sezone odigrali s juniorkama i dvije iskusnije igračice (Marin i Chiabov), koje su praktički dolazile samo na utakmice, gotovo bez treninga. Bila je to situacija u kojoj se nikada prije nisam našao u trenerskoj karijeri. A kada smo uvidjeli da nam se suparnici u borbi za opstanak dodatno pojačavaju, bili smo prisiljeni za drugi dio sezone angažirati Portorikanku Tayru Melendez. S njome smo dobili čvrstinu i iskustvo. Uspjeli smo dobiti sve utakmice koje smo trebali, a vrlo dobro smo parirali i ekipama iz samog vrha – kazao je Stipe Bralić, trener ŽKK Šibenik.

Mlade nositeljice igre

Pozitivna stvar je i što su mlade igračice imale zavidnu minutažu.
– To se prije svega odnosi na Vukšić, Borić, Mihić i Obratov. Šteta što se potonja nedavno teško ozlijedila i čeka je dugotrajan oporavak. Činjenica je da su Vukšić i Borić prije dvije godine, kada sam došao u klub, imale zanemarivu minutažu, a danas su nositeljice igre, premda su obje još srednjoškolke, kao i Vodičanka Mihić – veli Bralić.

Nedjeljna utakmica s Brođankama, Šibenkama neće biti i oproštaj od sezone. Kao šlag na tortu, ili svojevrsna nagrada za sve dobro što su napravile, jest sudjelovanje na završnom turniru Kupa "Ružice Meglaj Rimac", koji je na rasporedu u Puli idućeg vikenda.

– U polufinalu se sastajemo s domaćom Pulom. Riječ je o ekipi koja nas je dvaput pobjeđivala u prvenstvu. Iskusne su i dosta jake ispod koševa. Tu prednjače Šibenka Ramljak i Trehub, koja je jedan od najboljih centara u ligi. Neće nam biti lako, ali nemamo što izgubiti. Za razliku od domaćina, koji ima obvezu ući barem u finale, mi u Pulu idemo potpuno rasterećni, pokušati odigrati što bolje. Naravno da bismo i mi htjeli ući u završnicu. To više što finalnu utakmicu izravno prenosi HTV, pa je i to lijepa prigoda za promociju ženske košarke – govori trener šibenskih košarkašica.


Inače, ovog proljeća je ponovno poraslo zanimanje publike za žensku košarku u Šibeniku. Dugo tribine dvorane na Baldekinu nisu bile popunjene kao na nekim utakmicama drugog dijela tekuće sezone. Razmišlja li se na tom valu o mogućnosti da se u Šibenik opet zavrti lijepa ženska košarkaška priča. Jer ženska košarka najtrofejniji je sport u Šibeniku.


– Razmišljamo, ali puno je još vremena do nove sezone. Željeli bismo napraviti ozbiljniju priču. To ne znači da ćemo stvarati ekipu koja će a priori osvajati trofeje. Međutim, pokušat ćemo naći nekog sponzora i napraviti ozbiljan klub koji će imati svaki dan 10 igračica na treningu. Ambicija nam je dovoditi u Šibenik mlade i perspektivne igračice, odnosno da Šibenik bude prepoznat kao klub u kojem takve igračice mogu napredovati – zaključio je Bralić.

25. travanj 2024 04:20