StoryEditorOCM
Košarka'COMEBACK' ŽENSKE KOŠARKE

S malo materijala napravili dobar kolač: Bralić, Tayra i 'dječji vrtić' ponovno pune Baldekin

1. ožujka 2019. - 12:43

Rad Stipe Bralića na ženskom dijelu Baldekina pravi je primjer kako se s (relativno) malo materijala može napraviti dobar kolač. Mlađahne košarkašice Šibenika ove sezone mirno "plove" prvoligaškom utrkom, a nedavno su (drugu godinu zaredom) izborile Final four Kupa Ružice Meglaj-Rimac. Stipe je, kao čovjek, kojemu u životopisu stoji šest titula prvakinja Hrvatske (po tri s Gospićem i Jolly JBS-om, op.a.), isto toliko kupova i tri regionalne lige, generator pozitivnih stvari u ŽKK "Šibenik". Bralić je jedan od rijetkih hrvatskih trenera, koji su s uspjehom vodili (žensku) reprezentaciju i odveli je na Olimpijadu. On je, zapravo, pravi (ne)primjer situacije, kada sredina ne prepozna ili nedovoljno cijeni kvalitetan domaći kadar. Košarkaški fanatik kojemu nije bio problem, nakon osvajanja silnih trofeja, vratiti se na početak. Krenuti od nule, s "dječjim vrtićem" na svom Baldekinu.


– Sigurno, da nakon nastupa na Olimpijskim igrama u Londonu nije lako ponovno doći u financijski nejaki klub. Učiti cure osnovnim košarkaškim elementima, šutu i tehnici, kako bi eventualno jedna ili dvije od njih uspjele. No, ne susrećem se prvi put s tim. Slična je situacija u klubu bila i prije dvadeset godina. Razlika je samo u tome što su sve te talentirane cure, poput Štampalije i Čakić, ostale na fakultetu u Šibeniku. Danas srednjoškolke, koje čine većinu ekipe, odlaze u druge gradove. Srećom, tada se ukazao Josip Stojanović Jolly. Danas se za klub bori samo Neven Periša. Godinama sam nalazi sredstva kako bismo opstali – počeo je našu ćakulu Stipe Bralić, trener ŽKK "Šibenik".

Moramo preživjeti

Periša i Bralić su i ove sezone zajedničkim snagama izborili da klub ostvari osnovni cilj – ostanak u ligi.

– Do kraja sezone ostalo je još pet utakmica, a fali nam jedna pobjeda da i matematički osiguramo ostanak. Poslije nas čeka završnica Kupa. I tamo će tražiti iznenađenje. Ovisno, tko nam bude protivnik i gdje se bude igralo – optimistično najavljuje Bralić.

On i predsjednik kluba uspjeli su pronaći adekvatne zamjene za odbjegle Perišu (Poljska), Strize, Mrdalj (Medveščak), Ivančević (Split) i Rončević (Zagreb). Pun je pogodak bilo angažiranje Portorikanke Melendez.

– Ove sezone smo se našli u nezavidnoj situaciji jer ispadaju tri kluba, a četvrti ide u kvalifikacije. Najteži je udarac bio odlazak Klaudije Periše, koja je svake sezone u prosjeku postizala 20 poena, uz 10 skokova. Prvi je korak u obnavljanju sastava bio dogovor s Vodicama. Oni su nam ustupili Obratov i Mihić. Pridružile su nam se iskusne Chiabov i Marin. No, one su s nama samo na utakmicama, jer žive u Splitu, odnosno Zadru. Na treninzima smo stalno bez prvog "playa" i startnog centra! Prvi dio sezone smo odradili sa samo dvjema seniorkama. Dok se nije priključila Melendez. Ona nam je pokrila najtanju poziciju, "četvorku". Donijela je, prije svega, čvrstinu u reketu i kvalitetu u obrani – govori Stipe.

Zapostavljeni sport

Dojam je da je poslije dolaska Portorikanke Bralićev sastav postao barem 30 posto jači. Sada se svi pitaju što bi bilo da je Tayra stigla na startu sezone!?

– Vjerujem da bismo se u tom slučaju borili za četvrtu poziciju! Uz uvjet da imamo deset igračica na treninzima. A ne, kao sad, sedam ili osam – ponovno potencira Bralić problem "tankoga" rostera.

Dovođenje reprezentativke Portorika otvorilo je i nedoumice u stilu "kako mogu platiti strankinju, a žale se da nemaju za papar!?".

– Vjerujte mi, Tayra nas uopće nije puno koštala. Do nje smo došli preko jednog grčkog menadžera, moga prijatelja. Nije bilo lako pronaći košarkašicu koja je u formi, nije preskupa, a zagrijana je za dolazak u Hrvatsku. Uostalom, osim nje sve djevojke igraju, praktički, besplatno – otkrio nam je Bralić, koji u sastavu ima devet srednjoškolki.

Stipe o ženskoj košarci često govori kao o sportu koji je u nas zapostavljen. No, upravo je on postigao da se gradom ponovno priča o najtrofejnijem šibenskom sportu. Njegove su cure privukle i ljude u dvoranu.

– Na kup-utakmici protiv Zadra bilo je 350-400 gledatelja. Nekidan je na naš ligaški dvoboj u Zadru stigao i Tornado. Malo je potrebno da zainteresirate ljude. Zato mi je žao da ženska košarka na razini države nema isti tretman kao rukomet ili odbojka. Eto, u Šibeniku je to jedini ekipni sport, kroz koji se cure mogu probiti, a poslije, možda, od njega i živjeti – ističe trener šibenskih košarkašica.


Nikad me nisu zvali iz GKK 'Šibenik'
Stipe je od muških klubova vodio samo Kaštela. S njima je izborio plasman u Prvu ligu, tada su za Kaštelane igrali današnji NBA igrači Dragan Bender i Toni Žižić.
– Mi smo i ušli u Prvu ligu Benderovim zakucavanjem protiv Gorice – prisjetio se Bralić.
Poziv da preuzme momčad s Baldekina, međutim, nikad nije dobio!
– Nikad me nisu niti kontaktirali na tu temu – priznao nam je Stipe.


Improvizacija
– Zbog fakulteta su u Medveščak otišle Strize i Mrdalj, Dujić je u Zadru, Ramljak u Puli, a Vodičanka Silov u Splitu. Da imam njih na raspolaganju ili, ako hoćete, da imamo malo veći proračun, borio bih se za titulu! Ovako, nažalost, sve se svodi na improvizaciju – tvrdi Bralić.


Bili smo 56. na rang-listi
Stipe Bralić je žensku košarkašku reprezentaciju vodio do brončane medalje na Mediteranskim igrama u Pescari 2009. Potom je na Europskom prvenstvu 2011. godine osvojio peto mjesto i izborio "vizu" za OI u Londonu godinu dana poslije.
– Kad sam preuzeo reprezentaciju, službeno smo bili na 56. mjestu svjetske rang-liste. Nakon tri godine, stigli smo do 9. pozicije na Olimpijskim igrama. Ponosan sam što smo u tako kratkom razdoblju pomakli žensku košarku s margina – kaže bivši izbornik.

20. travanj 2024 11:19