StoryEditorOCM
KošarkaNAŠA DICA

Škola košarke 'Dražen Petrović' postala je jedan od najprepoznatljivijih omladinskih pogona u Hrvatskoj; Pročitajte zašto...

14. listopada 2018. - 21:55

Škola košarke "Dražen Petrović" je poput lakmus-papira. Ona je indikator stanja u šibenskoj košarci u posljednjih dvadeset godina. Njezin se rad u tom razdoblju često preslikavao i na seniore. Na prvu momčad s Baldekina – tako je zborio Gordan Baraka, bivši šibensko-kninski župan, ali, prije svega, košarkaški zaljubljenik, kad smo ga posjetili s namjerom da napravimo priču o Školi košarke, kojoj je on danas predsjednik.

Omladinski pogon, osnovan u čast vjerojatno najvećem hrvatskom igraču svih vremena, preživio je sve nevere i brodolome šibenske košarke. Zahvaljujući entuzijastičnom, ali i, valja priznati, dobro organiziranom vodstvu, Škola košarke "Dražen Petrović" postala je jedan od najprepoznatljivijih omladinskih pogona u Hrvatskoj. Momci koji danas nastupaju za GKK Šibenik mahom su ponikli u ŠK "Dražen Petrović".

Bilan, Šarić...

Među njima je nemali broj bivših i aktualnih juniorskih reprezentativaca. Kroz taj su se omladinski pogon kao igrači razvijali (povremeni) seniorski reprezentativci, centar Asvela Miro Bilan i bek Šibenika Martin Junaković. Dakako, najpoznatiji je njihov izdanak, krilni centar Philadelphije, NBA zvijezda Dario Šarić, koji, za razliku od prethodne dvojice, nažalost, nikad nije zaigrao u narančastom dresu.

No, vratimo se mi dva desetljeća unatrag, kad je cijela priča krenula.
– Omladinski klub ili školu košarke, kako vam je draže, osnovali smo 1997. Tada smo kreirali petogodišnji plan. I u potpunosti ga ostvarili. Kruna je bila generacija predvođena današnjim sportskim direktorom Šibenika Filipom Vukičevićem i Lukom Petkovićem, koja je postala juniorski prvak Hrvatske. Iza njih su došli i Luka Drezga, Miro Bilan... – govore nam Gordan Baraka i Josip Milaković Jota, jedan od osnivača te dugogodišnji prvi operativac šibenske košarkaške škole.

U početku je čelnim ljudima OKK "Dražen Petrović" jedini cilj bio stvoriti što širu igračku bazu i, potom, u njoj detektirati nadarenu djecu. Međutim, ubrzo su shvatili da će djecu teško privući bez utakmica, turnira.

– Možete vi skakati i trčati dan i noć, ali ako vas nitko ne vidi, što vam vrijedi!? Zato smo krenuli s organizacijom turnira. S obzirom da je Draženovo ime uvijek bilo magnet, nije trebalo dugo da počnemo nastupati na drugim turnirima u Hrvatskoj. Danas smo gotovo svaki tjedan na nekom turniru. Odigramo više od četiristo utakmica godišnje. Putujemo po Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji... Uskoro ćemo put Budimpešte. Tamo nas je pozvala hrvatska zajednica, da nastupimo u dvorani koja nosi Draženovo ime – otkriva nam Jota.

Talentirani kadeti

U Šibenik su, pak, zahvaljujući Baraki, Milakoviću i ostalima dolazili veliki klubovi, poput Maccabija iz Tel Aviva, Scavolinija, Rome... Dječaci iz Škole košarke "Dražen Petrović" su, među inim, bili viceprvaci na neslužbenom prvenstvu Europe. Četiri su puta osvajali prvo mjesto u Hrvatskoj, a u svojoj kolekciji imaju jednak broja srebrnih i brončanih medalja.

U pogonu "Dražena Petrovića" danas vježba više od tristo djece. Vode ih Branko Klisović, Zoran Huljev i Ante Nerber, a s malim košarkašima rade i profesori tjelesnog odgoja iz šibenskih osnovnih škola.

– Ja sam tu, praktički, od početka, već dvadeset godina. Gušt je raditi sa svom tom djecom. Gledati kako napreduju iz dana u dan u svakom smislu. Žao mi je što se neki talentirani igrači, poput Petkovića, Drezge, dvojice Vlaića, Sandrića, nisu isprofilirali. Očekujem da će to napraviti današnji prvotimci Šarić, Paić, a posebno Nakić. Kad govorimo o djeci koju sada vodim, moram potencirati strašno talentiranu kadetsku generaciju. U njoj igraju djeca iz svih većih mjesta i gradova naše županije. Bez toga nema napretka šibenske košarke. Predvode ih braća Ivišić, Klarin, Antić. Neki od njih rade i triput dnevno. Uz momčadske treninge odrađuju i one individualne. Na parketu i teretani. Veseli me što svi ti momci ne pomišljaju na odlazak iz Šibenika. Svi oni žele prve seniorske minute odigrati u svom klubu – kaže Branko Klisović, trener kadeta, ponosno ističući činjenicu da se mladi Šibenčani godinama uspješno nose s puno većim sredinama, kao što su Zadar i Zagreb.

Održavaju i dvorane

ŠK "Dražen Petrović" danas funkcionira uz godišnji proračun od milijun kuna, ne računajući donacije, koje dobivaju za uređenje školskih dvorana, u kojima imaju termine za treninge. Stanarinu u tim dvoranama Škola košarke "Dražen Petrović" plaća popravljanjem parketa, pituravanjem zidova, mijenjanjem žarulja...

– Uvjeren sam da bismo imali još više djece da imamo više dvorana na raspolaganju ili bolje termine. No, slične probleme ima većina klubova u gradu. Istina, mi se trudimo oko ulaganja u dvorane, pomažemo u održavanju. A pomažu nam, to moram istaknuti, i mnogi šibenski gospodarstvenici – opet će Milaković.

Tajnik Škole košarke "Dražena Petrović" htio je još nešto dodati za kraj.
– Mi od te djece, prije svega, pokušavamo napraviti prave momke. Na prvom je mjestu zdravlje, pa škola. Sport tek dolazi poslije toga. Rezultati su u drugom planu. Najveći je uspjeh kada izbaciš jednog reprezentativca, kao što je sada Tome Ivišić. Ako, pak, od tristo ostalih nijedan ne postane igrač, napravili smo puno ako od njih stvorimo dobre ljude – poručuje Milaković.


S 210 dižu se na prste
Zanimljivu je scenu uočila naša Nikolina prilikom fotografiranja šibenskih kadeta. Braća Ivišić, uvjerljivo najviši košarkaši u toj generaciji (oba imaju 210 cm, op.a.), dizali su se na prste! Poslije su nam oni i njihov trener Klisović objasnili o čemu se radi.
– Njih dvojica se stalno međusobno natječu. Nebitno radi li se o tome tko je bolji na parketu ili tko je viši. Imaju nevjerojatan sportski duh – kazuje nam Branko.
Tomislav nam, pak, kaže:
– Uvijek sam ja bio viši, ali sada me Zvone stiže. U klubu su se kladili da ću ja biti viši. No, vjerojatno će izgubiti okladu!
Najpričljiviji je među šibenskim poletarcima bio Ivan Živković. Nije ni čudno s obzirom da je njegov otac Milan glasnogovornik GKK Šibenik...
– Katkad imamo tri treninga dnevno i nije nam lako. No, to je jedini način da idemo naprijed. Najviše guštamo kad se igra četiri na četiri, pet na pet. Kad se radi na taktici, to je već malo dosadnije. Šta kaže ćaća!? On ne radi pritisak na mene. Ne voli dolaziti ni na utakmice, ni na treninge, no naravno da se u kući govori o košarci – smije se momak koji je već prošle sezone zabilježio debi u seniorima. I to u derbiju protiv Zadra.


Bivši treneri
U Školi košarke "Dražen Petrović" igrače su odgajali pokojni Nino Jelavić, kapetan šampionske Šibenke Željko Marelja, Miro Kotarac, Tonko Marušić, nekadašnji treneri prve momčadi Baldekina Jeronimo Šarin, Anđelko Matov, Neno Amanović, Zoran Kalpić, te današnji šef struke GKK Šibenik Miro Jurić.


Puno smo uložili u braću Ivišić
Braću Ivišić pratimo još od njihove 11. godine, s obzirom da smo često nastupali na turnirima zajedno s njihovim matičnim Vitezom. Mnogi ne znaju da nam je interesantan bio i njihov najstariji brat Nikola, no njegov dolazak nismo uspjeli realizirati.
U trenutku kad smo vodstvu GKK Šibenik signalizirali da ih uzmu, za Tomislava i Zvonimira su se interesirali Real Madrid i Cedevita. I danas ih prati četiri-pet klubova, među kojima su Virtus Bologna i istanbulski Efes. Škola košarke "Dražen Petrović" puno je uložila i borila se kako bi ih zadržala u Šibeniku. Da nije bilo nas, talentirani bi centri već odlepršali odavde. Zato se nadamo da će ljudi u GKK Šibenik to znati cijeniti – napominje Josip Milaković.


Stiže Besok
Svojedobno je Šibenik u borbi za plasman u Regionalnu ligu – više marketinški nego na parketu – koristio ime Huseyina Besoka, turskog reprezentativca. Prava je istina samo da je, liječeći bolesno koljeno, Besok usput vježbao na Baldekinu.
– Nikad neću zaboraviti šibensko gostoprimstvo. Zato jedva čekam trenutak kad ću s djecom iz moje škole košarke stići na Baldekin – poslao je Besok, nekadašnji član Efesa, Galatasaraya, Bešiktaša i Maccabija, poruku Gordanu Baraki, predsjedniku Škole košarke "Dražen Petrović".

19. travanj 2024 12:16