StoryEditorOCM
KošarkaDOBAR POČETAK

Nakon što je GKK Šibenik u ovosezonskoj premijeri na svome parketu pobijedio Goricu, slijedi okršaj s Cibonom: Junakoviću, budi junak i u Zagrebu!

12. listopada 2018. - 13:21

Najvažnija je pobjeda. Kao trener kojemu je to bio debi, a pogotovo poslije svih teškoća i pitanja kojima smo bili okupirani minulog ljeta, bio bih zadovoljan da smo pobijedili i s jednim košem razlike! Sada mirni, opušteni krećemo u Zagreb, na dvoboj s Cibonom. Na utakmicu koju možemo smatrati još jednom ozbiljnom prilikom za spajanje naše pomlađene momčadi s pridošlim iskusnim centrom Matijom Poščićem – kazao je Miro Jurić, trener košarkaša Šibenika, dva dana poslije prvenstvenog starta s Goricom (86:79), kad su se slegli dojmovi i emocije.

Juriću je u debiju na trenerskoj klupi bilo lakše doći do pobjede uz svoju produženu ruku na parketu, Martina Junakovića. Playmakera i efikasnog motorina šibenske momčadi. Nema što Junaković nije radio. Šutevima, prodorima, asistencijama, brzim (polu)kontrama nosio je Šibenik do slavlja.

Bit će i bolje

– Kako ne bih bio sretan kad smo na uvjerljiv način preokrenuli rezultatski minus u nastavku!? Mi ne bismo imali problema ni u prvih dvadeset minuta igre da nismo promašivali otvorene šutove. Zadovoljan sam svojom igrom, pa i izdanjem cijele momčadi. Bit će to, vjerujem, još i bolje – kazao nam je poslije utakmice Martin Junaković, u čijoj je finalnoj statistici stajao 31 poen, šest asistencija i tri ukradene lopte.

Potencijalni šibenski reprezentativac imao je tek kratki "blackout" u posljednjoj četvrtini, kad je, umjesto za razigravanjem cijele momčadi, posegnuo za simultankom. Imponirala je, zato, pravodobna reakcija Mira Jurića koji je posegnuo za time outom. Uz samo jednu poruku: "Ne ide to tako!"

Bez nepotrebne nervoze i povika Jurić je pokazao da drži čvrsto uzde momčadi i igre u svojim rukama. Kratkom je predikom za tren ohladio Junakovića, koji je u zadnjim minutama utakmice ponovno zablistao sjajnim asistencijama. Posebice prema kapetanu Domagoju Bašiću, koji je tricom pri rezultatu 80:67, praktički, odagnao sve sumnje u konačni uspjeh narančaste momčadi.

Danak neiskustvu

Trenera Mira Jurića, međutim, nimalo nisu brinuli promašeni otvoreni šutevi. To je objasnio na plastičan, "pravi" košarkaški način.

– Važnije je što smo mi stigli u prilike da šutiramo neometani nego što veći dio tih šuteva nije prošao kroz obruč. Pa, u prvom poluvremenu su promašivali Domagoj Bašić i Toni Nakić, igrači kojima to nije svojstveno. Da se sve ponovi, opet bih razigravačima dao uputu da odigraju pas na njih dvojicu. U njihove šuterske sposobnosti ne sumnjam nimalo – jasan i glasan je novi trener šibenskih košarkaša.

Stručni stožer GKK Šibenik ne krije da je više očekivao od juniorskog reprezentativca Ivana Gulina. Momka koji ima sjajne tjelesne osobine, dobar šut, a koji je u pripremnim utakmicama pružao puno više nego u ligaškoj premijeri. Makar u Gulinovu slučaju i te kako vrijedi stara fraza o "plaćanja danka neiskustvu".

Tko zna bi li Gulin uopće dobio toliku minutažu da problemi s leđima nisu uhvatili tek nešto starijeg, ali u seniorskoj konkurenciji iskusnijeg Domagoja Šarića. Bila je dovoljna i kratka Šarićeva minutaža pa da shvatimo kako ove sezone ni slučajno neće biti taktički grijeh igra s dva "playa" – Junakovićem i Šarićem. Ili, kako se nekad govorilo, s dva "paralelna beka".

Poščić i Vuko

Navijači su bili posebno nestrpljivi da na djelu vide dvojicu novih dvometraša – Matiju Poščića i Tonka Vuku.
– Mislim da je suvišno objašnjavati kako Poščiću fali treninga. No, obojica su imala više nego solidan učinak. Imponira čak 10 Vukinih skokova. Bit će to, vjerujte, još bolje, kad se oni do kraja "nalijepe" na domaće momke – još jednom će Miro Jurić.

Nema sumnje da će sve ići lakše ako s dobrim igrama nastavi Martin Junaković. A playmakeru Šibenika u drugoj utakmici nove sezone vjerojatno neće trebati dodatan motiv. Pod Ciboninim tornjem Martin je proveo sezonu, u kojoj su "vukovi" stigli do naslova regionalnih prvaka. No, ostao je bez značajnije minutaže.

– Cibona je svakome motiv. Ne samo meni. Idemo gore rasterećeni, s ciljem da se "pofajtamo" i odigramo što kvalitetniju košarku – najavio je Martin utakmicu Cibona – Šibenik, koja se igra u ponedjeljak u 20 sati.


Funcuti odali počast svom Danijelu
Za razliku od šibenskih košarkaša, Funcuti nisu imali dva različita poluvremena. U jednako dobrom stilu odradili su cijelu utakmicu. Od trenutka kad su minutom šutnje i dirljivom porukom odali počast svom prerano preminulom prijatelju, goričkom Funcutu Danijelu Miljkoviću. Zato je vrijedilo prenijeti riječi Borisa Pelajića Pelea, bivšeg vođe i jednog od utemeljitelja šibenske navijačke udruge:
– Svaka čast Martinu Junakoviću, Miru Juriću i ostalim momcima za ono što su pokazali na startu. Nije fraza da su ostavili srce na parketu Baldekina. No, nama, koji desetljećima živimo uz košarku, nije se lako pomiriti s istinom da su klupske ambicije iz godinu u godinu sve manje. Da je sve veći problem doći do istinskih pojačanja.

18. travanj 2024 23:40