StoryEditorOCM
KošarkaU SUBOTU POČINJE

Baldekin pun nepoznanica: Nakon što je ovoga ljeta izmijenjen izgled momčadi, GKK Šibenik u prvom kolu HT Premijer lige dočekuje Goricu

4. listopada 2018. - 16:14

Gotovo pola godine koševi su mirovali na Baldekinu. Malo je reći da su se šibenski navijači zaželjeli košarke. Svoju glad za loptanjem pod obručima moći će utažiti u subotu (17.30, HTV 2), kada u šibenskoj dvorani gostuje Gorica, u prvom kolu HT Premijer lige. Svaka čast Gorici, ali sve šibenske prijatelje košarke puno više zanima kako će izgledati redizajnirani GKK Šibenik. Ukratko, puno je nepoznanica oko toga kako će izgledati "građani" ove sezone. Nije to ni čudno ako se zna da je tijekom ljeta uvelike izmijenjen izgled momčadi, ali i stručnog stožera.

Naime, umjesto Vladimira Anzulovića, ove će godine "građane" s klupe voditi Miro Jurić. Što se svlačionice tiče, napustilo ju je šest igrača iz lanjske ekipe – Radovčić, Gabrić, Bundović, Vitali, Mileković i Pandurić. Novi stanari su Junaković, Vuko, i Poščić. Novi trener, nova momčad – puno upitnika. Čak i za onoga tko je slagao ovosezonsku momčad.

'Povijesne' utakmice

Kada smo sportskog direktora Filipa Vukičevića pitali koliko može GKK Šibenik ove godine, dobili smo posve logičan odgovor.
– To nitko ne zna! Ekipa je dosta mlada i može odraditi vrhunski kao lani, a možda može ući i u probleme. Tada ćemo morati reagirati u kadrovskom dijelu tijekom sezone. Liga je ove sezone vrlo jaka, međutim većina naših igrača je godinu dana starija. Tu prije svih mislim na Šarića, Nakića i Paića, od kojih se očekuje da budu nositelji naše igre. Vjerujem da će oni dobro reagirati. I to već u prvoj utakmici u subotu, protiv Gorice na Baldekinu. Vrlo važno je ostvariti pobjedu u toj prvoj utakmici. Ona uvelike može odrediti daljnji tijek sezone. Sjetite se samo prošle sezone, kada smo "eksplodirali" nakon uvodne pobjede u Zaboku – kazao je Vukičević.

Eto, došlo je doba da se gostovanje Gorice najavljuje kao da na Baldekin stižu velikani poput Cibone, Splita ili Zadra. Novi trener Miro Jurić svim silama se trudi skinuti imperativ sa svojih igrača.

– Uf, koliko sam ja takvih "povijesnih" utakmica odigrao u karijeri. Na Baldekinu su takve utakmice u prvom, 17. ili 26. kolu... Jasno da je utakmica s Goricom bitna, ali nikako nije ključna. Bez obzira pobijedili ili izgubili, nećemo biti zbog toga niti prvaci, niti ćemo ispasti iz lige. Želimo se samo što bolje predstaviti svojim navijačima, međutim nikakav rezultat nećemo obećavati – poručio je Jurić, koji će u subotu također debitirati kao kormilar seniorske momčadi.

Neće im biti lako

Jurić iz igračkih dana dobro zna kako je pritisak koban za mlade igrače. Stoga, ne želi stavljati veliki teret na tercet mladaca Šarić, Nakić, Paić, koje javnost gura u ulogu ključnih igrača GKK Šibenik.

– Dosta je teško uzeti loptu i kazati sad ću zabiti 20 koševa svaku večer; ne ide to tako lako. Momcima koje ste spomenuli neće biti lako. Oni su lani imali kakvu-takvu minutažu, no nisu bili nositelji igre. Zato pred njih neću stavljati nikakav imperativ. Od njih, kao i od ostatka momčadi, samo hoću da vidim želju – ističe trener GKK Šibenik.

Već na svojoj inauguraciji, Jurić je najavio kako će pod njegovim vodstvom Šibenik igrati atraktivnu košarku.
– Istina, to sam obećao, samo što smo tada i u tom kontekstu govorili o angažmanu još nekih igrača... No, nećemo to više potencirati. I dalje stojim pri tezi da ćemo igrati gledljivu košarku. Jasno, moramo voditi računa i o tome da nas prati rezultat. Ne želimo se dovesti u poziciju da do zadnjeg trenutka strepimo hoćemo li ostati u ligi – govori Jurić.

On i navijači Šibenika su do zadnjeg časa strepili kako će ostati bez dugo najavljivanog pojačanja na centarskim pozicijama. Konačno, zadnji tjedan prije Gorice na Baldekin je stigao 32-godišnji Matija Poščić (207 centimetara), koji iza sebe ima pozamašno iskustvo igranja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Među ostalim i kod šibenskog trenera Jeronima Šarina u Libanonu.

– Naravno da je s Poščićem lakše i da smo proširili roster. Problem je što će s nama odraditi tek šest-sedam treninga prije prve utakmice. Ali bolje da je došao u zadnji tren nego nikako. Ja to gledam s pozitivne strane – zaključio je novi strateg "građana".

Poščić, Junaković...

A kako gleda na "novi" Šibenik, pitali smo U-20 reprezentativca i darovitog organizatora igre Domagoja Šarića...

– "Novi" Šibenik će igrati brzu košarku. Tražit ćemo dosta rješenja iz tranzicije, budući da nemamo iskustva u igri "pet na pet". Svoju šansu ćemo tražiti u brzoj, ali ne i brzopletoj košarci te agresivnoj obrani. Svjesni smo da je naša realnost borba za opstanak. Dat ćemo sve od sebe da što prije uplovimo u mirnu luku – kazao je Šarić.

Svjetla reflektora u novoj će sezoni biti usmjerena na nadareni šibenski tercet Šarić – Nakić – Paić.
– Lani smo igrali po 15-20 minuta. Ove godine ćemo dobiti veće ovlasti. To je prava prigoda da se iskalimo kao igrači. Morat ćemo preuzimati i više odgovornosti. Šansu ćemo imati, na nama je da je uzmemo – govori branič "građana".
Šarića smo zamolili da analizira i nove suigrače.

– Centar Poščić je stigao zadnji i odmah smo imali kvalitetniji trening. Do sada smo imali samo Paića na "petici", praktički nismo mogli pošteno odraditi "pet na pet". Što se Junakovića tiče, nedvojbeno se radi o vrhunskom igraču, odličnih fizičkih predispozicija. I ja osobno imam velike koristi od njegova dolaska i napredujem budući da imam sjajnog sparing-partnera na svakom treningu. Na koncu tu je i Vuko, koji je pravi radni igrač i kuži igru. Možda malo više "popa", jer ima dobar šut. U svakom slučaju, mogu reći da su pojačanja sasvim solidna – misli Šarić.

Za kraj, najava prve prvenstvene utakmice s Goricom u subotu na Baldekinu.
– Nikakav pritisak nije na nama. Moramo biti svjesni da smo na papiru slabiji od Gorice. Oni su dugo na okupu, imaju 9-10 iskusnih igrača, vodi ih trener Josip Sesar. Ukratko, dosta dobra ekipa. Naravno, mi ćemo, uz podršku naših navijača, dati sve od sebe da upišemo prvu pobjedu – zaključio je Domagoj Šarić.

19. travanj 2024 20:49