StoryEditorOCM
KošarkaNOVOSTI S BALDEKINA

Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenik, o odlascima i dolascima igrača, treneru Miru Juriću i njegovu konceptu igre, financijskoj situaciji: Igrat ćemo brzo i atraktivno

8. rujna 2018. - 14:28

Dva su tjedna priprema iza košarkaša Šibenika. Brojka od 16 košarkaša s prve prozivke počela se polako filtrirati, bolje rečeno stanjivati. Potencijalno veliko pojačanje na visokim pozicijama, Nik Slavica ponovno je otišao za Zagreb, u Cibonu. Izgledi za ostanak Zorana Vrkića na Baldekinu, također, nisu pretjerano veliki. S druge strane, prva je pripremna utakmica protiv luksemburškog Etzella pokazala da momci, koji su stigli na probu, realno, nisu ono što Šibeniku treba. Pogotovo, u situaciji, kad Miru Juriću manjkaju centri, a ne bekovi.

A u ćakulama o slaganju novog rostera nema boljeg sugovornika od Filipa Vukičevića. Sportski je direktor GKK Šibenik većinu igračke križaljke riješio i prije nego je novi trener Miro Jurić okupio "narančaste". Na Baldekin su stigli Martin Junaković iz Širokog Brijega i Tonko Vuko iz sinjskog Alkara.

Oni nam (ne) trebaju

- Martin je, po meni, najbolji playmaker hrvatske lige. Potvrdio je to i poziv u A reprezentaciju. Smatram da u konkurenciji Stipčevića i Kalajžića on zaslužuje mjesto među dvanaestoricom, koju će odabrati izbornik Anzulović. Vuku smo, pak, pratili cijelu lanjsku sezonu. On je zanimljiv materijal. "Četvorka", koja može u obrani pokrivati i krilo i centra. Njih dvojica su igrači, kakvi nam trebaju za košarku koju želimo igrati - počeo je Vukičević.

Izlazna su vrata kluba ovoga ljeta otvorili Radovčić, Pandurić, Vitali i Gabrić.
- Vitali je otišao u Cedevitu B, Pandurić u mostarski Zrinjski. Iskreno, nismo se pretrgali kako bismo njih dvojicu zadržali. Gabrić je dobio ponudu Splita koju nismo mogli pratiti. O Radovčiću je gotovo sve rečeno. Međutim, ne mogu se oteti dojmu da je napravio grešku. Njemu je trebalo još dvije godine da se do kraja isprofilira kao igrač. U toj bi situaciji lakše ostvario transfer u neki veći klub. Nažalost, nikoga se ne može prisiliti da ostane. Žao mi je zbog takvog raspleta. "Šeri" sam zaželio sreću u Zaboku, a vrata kluba su mu uvijek otvorena - zaključio je Fika.

Mlade snage

- "Slučaj Radovčić" je podsjetio na prošlo ljeto, kada se slična situaciju dogodila s Rokom Badžimom. U oba su navrata igrači tražili bolje financijske uvjete. Primanja na razini onih koja imaju igrači sa strane.
- Naši su, domaći igrači za hrvatske uvjete odlično plaćeni. Druga je stvar što je Radovčić potpisao ugovor prije četiri godine, kad nije imao istu ulogu u momčadi i kad je klub bio u drugačijoj financijskoj situaciji. Mi smo mu sada ponudili dobre uvjete, no on ih nije prihvatio - završio je Vukičević o "slučaju Radovčić".
 

- Među igračima, koji su lani nosili šibenski dres, ima i jedan čija sudbina još nije riješena...
- S Milekovićem još pregovaramo. On je dobar momak, dobar igrač i još ga se nismo odrekli. Međutim, nećemo ni gomilati igrače. Ne smijemo ugroziti Paićev, Nakićev i Šarićev razvoj. Dapače, oni se ove sezone moraju do kraja isprofilirati kao nositelji igre. Tu je i Gulin, koji, također, zavrijeđuje minutažu u seniorskoj momčadi - najavljuje sportski direktor Šibenika.

Još od početka priprema na Baldekinu se priča o pojačanju na centarskoj poziciji. Neophodnom, žele li Šibenčani igrati ozbiljnu košarku. Vukičević se u potrazi za "tornjem" pod košem vodi prema onoj da ćeš dva lava pronaći tako da četiri uhvatiš, a dva pustiš.

- Tražimo dva centra, a ne jednoga! Bit će to hrvatski igrači. Nema potrebe dovoditi strance. Međutim, glavni je kriterij da budu brzi, okretni. Jednog moramo dovesti prije početka sezone, a drugi može stići i naknadno. Razgovaramo s četiri-pet imena - "zakopčan" je Vukičević.

Ne možemo bez Dogusa

S obzirom na profil igrača koje su "građani" doveli ili ih planiraju angažirati, jasno je kao dan da će se ove sezone na Baldekinu igrati drugačija košarka. Da Miro Jurić ima različitu viziju igre od njegova prethodnika Vladimira Anzulovića.

- Kod Zule se više igralo po šablonama. Znam da je to nekim igračima bilo naporno. Miro želi bržu, atraktivniju košarku. Njegova je namjera dati igračima slobodu na parketu. Želi da budu opušteniji, samostalniji u donošenju odluka. Miru je košarka u malom prstu. No, ovo je prvi put da vodi prvu momčad i jasno je da će biti grešaka. Morat ćemo ih istrpjeti, ali vjerujemo u njega - otvoreno će Filip Vukičević.
 

- Navijači će morati istrpjeti i šibensku mladost. Prvoj su ekipi priključeni Marko Vlaić i Robin Rajčić, a svi se nadaju da će koju minutu u narednoj sezoni dobiti i "zlatni" kadet, 15-godišnji Tomislav Ivišić. Pa, i njegov brat Zvonimir.
- Njih dvojica će igrati na tri fronte. S kadetima, juniorima, te u A-2 ligi. Tamo će imati dovoljno prostora za napredak. Radimo sve da s tom kadetskom generacijom, u kojoj je šest, sedam talentiranih košarkaša, za koju godinu napunimo seniorsku momčad. U tom je smislu pozitivna vijest potpis ugovora sa Školom košarke Dražen Petrović. Želja nam je da dođemo do razine na kojoj je bio Zagreb prije nego je počeo ludovati s ambicijama i trošiti novac na Euroligu. Hoćemo li ove sezone biti četvrti, peti ili šesti, manje je bitno - poručuje Vukičević.
 

- I tako smo, htjeli ne htjeli, došli do teme financija i budžeta kluba.
- Financijska je situacija trenutačno odlična. Svi dugovi su sanirani, a igrači isplaćeni. Treba, međutim, vremena da klub postane potpuno zdrav. Svi mi moramo snositi odgovornost za vlastiti rad. Raditi transparentno i ne stvarati nove dugove. Dogus grupa je i dalje uz nas. Mi smo jedini sportski kolektiv, koji oni trenutačno financiraju. Izašli su i iz Fenerbahčea i iz Darušafake. Nadam se da će Bashar i drugi ostati uz nas, jer bez njih ne možemo - za kraj će Vukičević.


Vratio se Klepo
Osim mladaca, koji su ove sezone priključeni seniorima, lijepo je bilo na prvoj pripremnoj utakmici Šibenika vidjeti Martina Klepu. Nadarenog razigravača, koji je koncem prošle sezone doživio tešku ozljedu oka. Srećom, prve se, "crne" prognoze o mogućem prekidu karijere nisu obistinile. Martin se vratio i kreće u borbu za minutažu na mjestu "jedinice". Sretno mu bilo!

24. travanj 2024 03:50