StoryEditorOCM
KošarkaNOVA SLIKA S BALDEKINA

Miro Jurić, trener GKK Šibenik, o odlascima i dolascima igrača, novoj sezoni i svojim željama: Milija su mi naša dica od stranaca

11. kolovoza 2018. - 15:49

Kada je prije tri mjeseca izabran za nasljednika Vladimira Anzulovića na mjestu trenera košarkaša Šibenika, Miro Jurić je izjavio kako je spreman da prvi put u karijeri samostalno preuzme kormilo neke seniorske momčadi. Logično, jer Jurić je nakon zavidne igračke karijere dugo pekao zanat kao pomoćnik već spomenutog Anzulovića, ali i Jeronima Šarina. Tri mjeseca kasnije, Jurića pitamo je li promijenio mišljenje?

- Ma kakvi! Odmoran sam i spreman za novu ulogu i predstojeću sezonu. Premda, volio bih da su igrači spremni, a ne ja. Međutim, ne strahujem, bit će i oni u formi do početka listopada kada starta domaće prvenstvo - počeo je naš razgovor novi trener "narančastih".

Da je Jurić željan rada govori i podatak da je već zasukao rukave:
- Počeli smo s laganim treninzima. Praktički, riječ je o uvodnom tjednu u kojem ćemo imati samo po jedan trening dnevno. Za sada, radimo bez novopridošlih Martina Junakovića i Tonka Vuke te kapetana Domagoja Bašića. "Prave" pripreme počinju 20. kolovoza - govori Jurić.


Jeftinija rješenja


- Lani je vaš prethodnik Anzulović bio u situaciji da je na prvoj prozivci imao skoro jednak broj članova stručnog stožera i igrača. Vi ste ipak u nešto povoljnijoj poziciji.
- Prošlog kolovoza je čak bilo 4:3 za nas trenere... Šalu na stranu, ali ove godine je nešto više igrača pod ugovorom. Neću reći da je situacija ni bolja ni gora. Stanje nije loše, iako bih ja volio da je bolje - pomalo diplomatski odgovara kormilar "građana".

- Iskreno, volio bih da smo se ranije kompletirali, da imam čistu situaciju. Treba znati da nam je iz ekipe koja je okončala sezonu otišlo pet igrača (Pandurić, Vitali, Gabrić, Mileković, Radovčić), a da su došla samo dvojica (Junaković i Vuko). Kada bismo uspjeli dovesti još dvojicu igrača onda bi to bilo O.K. Međutim, treba ustvrditi kako je klub prijašnjih sezona trošio objektivno više nego što je mogao. Mi ove godine nećemo ulaziti u slične financijske "ludosti". Kupovat ćemo najpovoljnije moguće. Zato nam se i događaju situacije da nam je skupo ono što nam se sviđa. U konačnici, ne bismo htjeli strane igrače, željeli bismo pravu domaću ekipu. Ali, ako ne nađemo dobra rješenja u svom dvorištu, morat ćemo posegnuti za igračima iz inozemstva. Možda zvuči čudno, ali nerijetko su se igrači izvan Hrvatske pokazali jeftinijim rješenjima od domaćih košarkaša. Naročito neki mlađi igrači koji se tek probijaju na tržištu - otkriva Jurić klupsku strategiju.


Način igre


- Dvojica "novaka"- Junaković i Vuko - bili su vaše želje.
- Tako je! Što se Junakovića tiče, njega smo htjeli i ja i sportski direktor Vukičević. O Junakovićevim kvalitetama ne treba posebno govoriti. S njim smo zatvorili vanjsku liniju, premda ne bih imao ništa protiv da imamo još jednog iskusnijeg igrača na tim pozicijama. Znam da Junaković ima reputaciju igrača "ptice selice", no obavio sam s njim nekoliko razgovora u kojima mi je poručio da jedva čeka da nam se priključi nakon turnira u Kini na kojem je s hrvatskom reprezentacijom, i da počne sezona. Također, iznio mi je svoju želju kako ovaj put želi ostati u Šibeniku na malo duži period. Tonko Vuko je vjerojatno manje poznat našoj košarkaškoj publici, jer je lani u Alkaru igrao prvu sezonu u europskoj košarci. On je igrač po mom guštu. Kvalitetan, borac koji je prošao američku školu. Vuko nam je čak bio opcija i lani. Premda nema puno godina (op.a. 24) donijet će nam iskustvo na pozicijama "tri" i "četiri" na kojima smo praktički ostali bez svih igrača iz lanjske postave. Uz opasku da Tonija Nakića ne planiram koristiti na tim pozicijama. Inače, ne želim robovati klasičnim podjelama na igrače od "jedan" do "pet". Vidi se i kroz Euroligu da svatko svakog "preuzima". Nema više klasičnih centara od 220 centimetara. Sve su to pokretljivi igrači 205-206 centimetara... Naravno, mogu ja imati svoju viziju igre, ali morat ću je podrediti karakteristikama igrača koje ću imati - veli Jurić.

- Prioritet vam je dovođenje jednog centra. Kazali ste da ćete tražiti polivalentnu "peticu", ne klasičnog "teškaša"?
- To je moja želja. Ako ne uspijemo tu poziciju riješiti s domaćim igračem, tražit ćemo nešto vani. Imamo nekih želja, u konaktu smo s nekim igračima... Vjerujem da ćemo na početku priprema imati igrača i na toj poziciji - kaže trener GKK Šibenika.


Želio bih Milekovića


- U skupinu bivših stanara šibenske svlačionice svrstali ste i Ivana Milekovića.
- On je moja želja od prvog dana. Mileković je vrlo kvalitetan igrač i još bolji čovjek. Bilo bi mi izuzetno drago imati takvog košarkaša u momčadi. No, kako sada stvari stoje teško da ćemo ga imati na Baldekinu. Premda, nikad ne reci nikad - odgovara Jurić.

- Izgubili ste i Krešimira Radovčića. Njegova pregovaračka pozicija s klubom dugo je bila u patu. Nažalost, riješena je njegovim odlaskom s Baldekina...
- Naravno da bih volio da je Radovčić ostao s nama, tu rasprave nema. Međutim, svi smo mi u jednom periodu svoje karijere odlazili s Baldekina. Nema tu nikakve ljutnje. Jednostavno, momak nije našao zajednički jezik s upravom - komentira Jurić još jedan gorki odlazak s Baldekina.

- Šibenik zadnjih godina nema problema s talentima. Od Nakića, Šarića i Paića očekuje se da budu nositelji igre. Može li pod vašim vodstvom "eksplodirati" netko do mladaca (Gulin, Jelić, Klepo, Vlaić, Rajčić...) koji će biti priključeni prvoj momčadi?
- Svima njima ću dati priliku da se dokažu kroz treninge i pripremne utakmice. Jedno je sigurno, kod mene neće biti privilegiranih. Igrat će samo oni koji zaslužuju. Inače, veliki sam pobornik mladih igrača i ako trebam "poginuti" radije ću "poginuti" sa šibenskom dicom nego zbog "stranaca" - iskren je Jurić.


Agresivna obrana


- Najavljujete da će "narančasti" igrati atraktivno u novoj sezoni...
- Ja sam kao igrač bio najsretniji dok sam imao slobodu. Tako ću se odnositi i prema svojim igračima. Težit ću igri s dosta tranzicije i kontri. Agresivnoj obrani iz koje bi trebalo proizlaziti dosta lakih poena. Uostalom, tako i slažemo momčad. Imamo potencijal za takvu igru čak i s našim visokim igračima Paićem i Vukom. Naravno, nećemo uvijek ići glavom kroza zid. Kada to bude potrebno, imat ćemo u rukavu i pozicijske napade - otkriva trener Šibenika dio strategije za novu sezonu.

- Kakvu domaću ligu očekujete?
- Interesantnu! Svi se pojačavaju i svi žele igrati play off. Tu mislim na ekipe poput Šibenika, Alkara, Gorice, Bosca... Dosta ekipa je "li-la", tako da će nijanse odlučivati.


Potpora Funcuta


- Nameće se i pitanje koliko može Šibenik ove godine?
- Da mogu birati, izabrao bih plasman u play off. Uostalom, to je najelegantniji način da se izbori ostanak. Čujte, sve ekipe ulažu, dovode igrače... Zato mislim da bi ulazak u play off bio sasvim O.K. Ostvarenje, da sa što manje stresa odradimo sezonu. Inače, ja sam dvaput igrao za Šibenku kada smo ispadali iz prve lige. I nikakva tragedija se nije dogodila. Dapače, oba puta smo se ekspresno vratili u viši rang. Svjestan sam da je Šibenik teška i zahtjevna sredina. Sjećam se još dok sam igrao kako je publika već na zagrijavanju vikala: "Minjaj!".

- Vjerujem kako ne dvojite da ćete imati istinsku podršku šibenskih navijača i u sljedećoj sezoni?
- Svih ovih godina otkako sam u klubu imali smo sjajnu potporu Funcuta. Vjerujem kako će se to i nastaviti. Nema razloga da bude suprotno. Uostalom, nikad nismo imali šibenskiju ekipu. Počevši od nas trenera do igrača. Evo, trenutačno je jedino Vuko "stranac", a i on je rođen 100 kilometara od Šibenika. Zato sam siguran da će Baldekin biti velika podrška našim momcima i u novoj sezoni.

22. travanj 2024 01:16