StoryEditorOCM
KošarkaMEDALJOM NA MEDALJU

U Šibeniku ovih dana srebra ima na izvoz: Nakon što ga je iz Rusije sa Svjetskog nogometnog prvenstva donio Biličanin Duje Ćaleta Car, medalje istog sjaja u rodni su grad ponijeli i mladi košarkaši Toni Nakić i Domagoj Šarić

26. srpnja 2018. - 15:21

U Šibeniku ovih dana srebra ima na izvoz. Nakon što ga je iz Rusije sa Svjetskog nogometnog prvenstva donio Biličanin Duje Ćaleta Car, medalje istog sjaja u rodni su grad ponijeli i mladi košarkaši Toni Nakić i Domagoj Šarić. Oni su se vratili kao drugoplasirani s Europskog prvenstva u Njemačkoj za košarkaše mlađe od 20 godina. Uspjeh je još veći ako se zna da je to bila prva hrvatska medalja za generaciju U-20. Da ga je ostvarila generacija koju su mnogi otpisali.

Šibenski su mladići i nekoliko dana poslije povratka iz Njemačke bili pod dojmom sjajnog uspjeha.
– Vjerujte mi, još nisam do kraja svjestan da smo viceprvaci Europe! Da nam je netko prije prvenstva rekao da ćemo biti drugi, svi bismo to potpisali. Ovaj je rezultat iznad naših očekivanja. A do srebra nismo došli slučajno. Sve do finala nismo izgubili ni jednu utakmicu. Čak ni na pripremama – govori sretni Toni Nakić, krilni igrač hrvatske reprezentacije.

Domagoj i Toni u nekoliko su mjeseci igrali i izgubili dva finala. Prvo u juniorskom prvenstvu Hrvatske sa Šibenikom, a sada i na prvenstvu Europe s reprezentacijom. No, poslije obje utakmice imali su dovoljno razloga da parket napuste ponosni, uzdignuta čela.

– Kao sportaš se uvijek nadaš prvome mjestu, zlatu. Ostaje mali žal kad izgubiš u finalu. No, kad se vratimo unatrag i analiziramo što smo sve napravili, zbilja možemo uživati u srebrnoj medalji – unisono će Šarić i Nakić.

Put do finala s Izraelom za mlade Hrvate nije bio ugodan. Već u prvoj utakmici grupne faze morali su na Francuze, koji su u tom uzrastu u posljednjih nekoliko godina dva puta bili zlatni. Slijedili su dvoboji s Ukrajinom i Španjolskom. U osmini finala čekala ih je najlakša utakmica, ona s Britancima, a onda – finale prije finala. Sudar s Talijanima.

– To je momčad koja je lani u svom godištu bila druga na svijetu. Kompletna je ta generacija igrala i na ovom prvenstvu. Zbog toga su Talijani bili favoriti, ali znali smo da možemo utakmicu prelomiti u našu korist uz pravu obranu, onakvu kakvu smo igrali tijekom cijelog turnira. Utakmica protiv Talijana bila je naša najbolja predstava na cijelom prvenstvu. Kontrolirali smo dvoboj od početka do kraja – kaže Toni.

U polufinalu su morali dobiti domaćina Njemačku. Pred punom dvoranom i sa sudačkim vjetrom u njemačka leđa. No, ništa ih nije uspjelo spriječiti u namjeri da izbore finale.

– Tijekom cijelog turnira imali smo prepoznatljiv stil igre, s naglaskom na obranu. Tu smo pravili razliku u odnosu na protivnike. I Izrael smo dobro skautirali. Međutim, u bitnoj fazi utakmice uveli su nas u njihovu brzu igru, u ritam koji nam ne odgovara. Tu smo pukli. Izrael je inače odlična momčad, s nekoliko vrsnih igrača. Jedan od njih već igra za Maccabi u Euroligi – realan je Šarić.

Plejmejker Šibenika se na europskoj smotri i nije baš naigrao, a postoje i razlozi za to.
– Zbog obveza na fakultetu iz prve sam odbio izbornika Rajkovića. No, on je bio uporan u želji da budem dio rostera reprezentacije, pa sam na kraju prihvatio poziv. Zadnji sam se priključio pripremama, a s obzirom na to da su na mojoj poziciji bili Kalajžić i Uljarević, nisam se uspio nametnuti. Svejedno, drago mi je što sam sudjelovao u osvajanju srebra – pošten je Domagoj.

Njegov klupski suigrač Nakić imao je puno važniju ulogu u Rajkovićevoj rotaciji.
– Gledajući individualni učinak, dvije najbolje partije odigrao sam protiv Ukrajinaca i Talijana. Ukrajini sam zabio najviše, 18 poena, ali sam u četvrtfinalnom srazu odradio najkompletniju utakmicu – smatra Toni.

Nakiću i Šariću to je bio drugi reprezentativni uspjeh zaredom, nakon što su prošloga ljeta vratili U-18 selekciju u A-diviziju.
– Ovo nam je svakako bio iskorak. Razlika između igranja u diviziji B i A je ogromna. Nije isto igrati protiv Španjolske ili Bugarske. U A-diviziji gotovo da nema autsajdera. Igraju mahom košarkaške velesile. Velika Britanija bila je jedna od rijetkih slabih, drugorazrednih selekcija na Europskom prvenstvu – potenciraju talentirani šibenski mladići.

Dome i Toni će na zaslužen odmor do 13. kolovoza, kad počinju pripreme za novu klupsku sezonu.
– Meni i ne treba odmor, s obzirom na to koliko sam igrao! Šalu na stranu, mali predah uvijek dobro dođe. Nadam se da ćemo u idućim danima kompletirati roster. Očekivanja? Nova sezona je nova prilika za dodatan individualni iskorak. Lani sam imao dvadesetak minuta u prosjeku. Kada bih uz takvu ili veću minutažu imao i nešto veće ovlasti, bilo bi super – kaže Domagoj.

Slično razmišlja i Toni.
– Treba vidjeti kakvu ćemo momčad sastaviti da bi se govorilo o očekivanjima. Kada govorimo o mojem individualnom učinku, trebao bih preuzeti odgovornost i nametnuti se kao nositelj igre Šibenika – rezolutno će Toni Nakić.

24. travanj 2024 05:20