StoryEditorOCM
KošarkaŽenska košarka

Na Baldekinu hvataju zalet za Češku i Italiju: Anđa Jelavić dovela reprezentaciju u Šibenik

1. lipnja 2018. - 14:54

Premda je rođena u Tomislavgradu, Anđa Jelavić, aktualna izbornica ženske košarkaške reprezentacije Hrvatske, ne krije da se osjeća kao prava Šibenka.

Da to nije floskula, potvrđuje i njezina životna odluka, da se nakon pet sezona igranja u Šibeniku odluči s obitelji skrasiti u Krešimirovu gradu. Stoga ne čudi ni njezina odluka da za mjesto okupljanja izabrane vrste za ljetne mini pripreme odabere baš Šibenik. Odmah smo joj servirali tezu kako njezin kolega - trofejni vaterpolski izbornik Šibenčanin Ivica Tucak, kad god može, "barakude" dovede u svoj rodni grad. Očito, njegovim stopama će i Anđa Jelavić, iako nije rođena Šibenka:



- Izgleda kako je to dobitna kombinacija! Na meni je samo da je slijedim. Šalu na stranu, no Šibenik je stvarno lijep grad, u kojem su sportaši uvijek dobro došli. Također, uvjeti za rad na Baldekinu su zaista dobri. Smješteni smo u Solarisu i sve djevojke su oduševljene. Zaista, u Šibeniku možemo dobiti sve što nam treba i ne moramo to tražiti na nekim drugim mjestima - kaže izbornica hrvatske košarkaške reprezentacije.

Ovo joj je prvi put da je na Baldekinu s trenerskom zviždaljkom, a ne u ulozi igračice:
- Iskreno, bilo mi je jako neobično na prvom treningu. Do sada sam na Baldekin dolazila kao igračica ili gledateljica bodriti šibenske klubove... Nadam se da ovo neće biti ni posljednji put - veli Jelavić.
 

Dobro joj u novoj ulozi


Ona je praktički iz igračkog dresa "uletjela" u trenersko odijelo.
- Čujte, već sam se navikla na novu ulogu. Igrački dio mi više i ne fali, to više što sam stalno blizu košarke. Što se mog trenerskog poziva tiče, znate da sam cijelu karijeru igrala na poziciji 'playmakera' ili organizatora igre. Taj igrač je desna ruka treneru, odnosno vođa ekipe na terenu. Tako da mi nije bilo teško prešaltati se. Inače, na Baldekinu je jako često bilo bučno zbog atmosfere na tribinama, pa trenera nismo ni čule, tako da sam nerijetko morala voditi ekipu na terenu - otkriva hrvatska izbornica.

Inače, Jelavić je reprezentaciju okupila u Šibeniku kako bi odradile mini pripreme uoči dvije prijateljske utakmice koje ih čekaju u Češkoj 6. i 7. lipnja. No, pravi posao Hrvatsku čeka u studenom kada igraju kvalifikacijske utakmice s Makedonijom i Italijom za plasman na Europsko prvenstvo. Ključan će biti dvoboj s Italijom. Na žalost, nema mogućnosti da se on igra u Šibeniku, budući da FIBA zahtijeva da domaćin ima 2000 sjedaćih mjesta u dvorani.

- Prije tih utakmica u studenom imat ćemo samo dva dana za pripreme. To je jako kratak period, tako da će nam ove pripreme u Šibeniku jako dobro doći. Uključili smo neke mlađe igračice da vidimo koliko one mogu u seniorskoj konkurenciji. Radimo dosta individualno, na tehnici i taktici. Osim toga, u ovim pripremama ćemo se dodatno međusobno upoznati. Cure rade odlično i samo mogu pohvaliti njihovu ozbiljnost i profesionalizam



U Šibenik nije došla grupa iskusnijih igračica poput Vrsaljko - Dojkić, Buzov, Begić i Sandrić. Budući da se pozivu nije odazvala ni igračica ŽKK Šibenika Klaudia Periša, na Baldekinu nema Šibenki. Antonija Sandrić dobila je nekoliko dana odmora nakon naporne sezone u Poljskoj, dok je Periša umjesto na pripreme s reprezentacijom, odlučila s ekipom Dubrovnika otputovati na turnir u Kinu.

- Periša je bila na popisu, no odlučila je ići u Kinu. Nemam tu što posebno komentirati, osim da svatko bira svoj sportski put - rekla je izbornica Jelavić


Uživaju na Baldekinu


Dakle, u njezinoj izabranoj vrsti, dok se ne vrati Sandrić, nema igračica iz Šibenika. No, u budućnosti bi ih moglo biti, jer se dobro radi u mlađim kategorijama u Šibeniku i Vodicama.

- Pratim rad tih klubova koji nižu uspjehe u mlađim uzrasnim kategorijama, ima tu zanimljivih igračica... O Šibeniku kao gradu košarke ne treba trošiti riječi. Žao mi je što ženski klub trenutačno nije na visokom nivou kao u vrijeme dok sam ja igrala. Međutim, sve to diktiraju sponzori i novac. Nadam se da će doći svjetlija budućnost za šibensku žensku klupsku košarku- zaključila je Anđa Jelavić.



A što o pripremama u Šibeniku kažu košarkašice. Zadranka Ivana Blažević dobro poznaje atmosferu u Šibeniku:
- Je, Dalmatinka sam, ali isto mi je toplo i sparno. Unatoč tome, u Šibeniku je jako lijepo. Odsjeli smo u vrhunskim hotelima u Solarisu. Budući da treniramo dvaput dnevno, nemamo vremena za šetnju Šibenikom. Zato se uspijemo okupati u Solarisu. Pripremamo se za kvalifikacije u studenom, a ove prijateljske utakmice sa Češkom bit će nam dobar pokazatelj što možemo - kazala je 25-godišnjakinja koja trenutačno igra u Italiji.

Upravo Talijanke bit će glavni takmac Hrvaticama za plasman na Europsko prvenstvo:
- Bit će jako teško. Talijanke su kvalitetne, no mi ćemo dati sve od sebe i pokušati proći. Vjerujemo da možemo ostvariti plasman na EP - govori Iva Slonjšak.

Kakve dojmove nosite iz Šibenika?
- Sve je super, hotel, okolina, grad, dvorana... Uigravao se za utakmice s Češkom u kojima se nadamo pobjedama, a usput se uspijemo i okupati. Teško je očekivati nešto bolje - iskrena je Zagrepčanka na privremenom radu u slovenskom Celju.


EKIPA
One su na popisu Anđe Jelavić

Izbornica Anđa Jelavić na pripremama u Šibeniku ima ove igračice:
Nina Premasunac, Ivana Tikvić, Anja Majstorović, Lea Miletić, Patricia Bura, Iva Slonjšak, Lorena Molnar, Ružica Džankić, Iva Todorić, Carmen Miloglav, Andrea Marić, Lana Pačkovski, Ivana Blažević i Matea Tadić.


NA BALDEKINU
U subotu 'dječji dan'

U subotu, od 10 do 12 sati dvorana na Baldekinu bit će otvorena za svu djecu koja će moći pogledati trening ženske reprezentacije Hrvatske. Bit će to lijepa prigoda za promociju ženske košarke. U trenigu će moći sudjelovati djeca iz svih košarkaških klubova iz Šibensko-kninske županije:
- Pozivamo i ostale roditelje da dovedu svoju djecu u dvoranu na Baldekin i s tribina pogledaju trening i upoznaju se s košarkom - poručila je Anđa Jelavić.

24. travanj 2024 05:32