StoryEditorOCM
KošarkaDolazi vrime šibenske dice

Što donosi izbor Mira Jurića za trenera GKK Šibenik? Na Baldekinu najavljuju košarku u kojoj će gledatelji, a ponajviše Funcuti, guštati... Igrat ćemo atraktivno!

17. svibnja 2018. - 16:00

Odlaskom Vladimira Anzulovića s mjesta trenera u GKK Šibenik okreću novu stranicu u klupskoj povijesti. Bez obzira na to što su se (logičnim) izborom Mira Jurića za Anzulovićeva nasljednika odlučili za politiku kontinuiteta, svaki novi trener donosi sa sobom nešto novo. Iznimka neće biti ni Jurić. Taj 45-godišnjak kojega šibenskoj sportskoj javnosti, posebice košarkaškoj, ne treba posebno predstavljati, u prvom javnom nastupu dao je do znanja kako želi da izgleda momčad "građana" pod njegovom trenerskom palicom.

– Moj je cilj da Šibenik iduće sezone igra brzo, ali ne brzopleto, kao što sam ja kao igrač nerijetko radio. Šalu na stranu, ali moji igrači imat će maksimalnu slobodu u kreaciji, ničim neće biti sputani. No, moj osnovni postulat bit će jaka individualna obrana. To je temelj od kojega sve počinje. Vidjeli ste koliko smo se trošili u utakmicama na kraju minule sezone igrajući žestoku kolektivnu obranu. Svi igrači trebaju kolektivno obrambeno napredovati – otkrio je novi trener "narančastih".


Potpora Funcuta


Atraktivna i oku ugodna košarka, uz razvoj mladih igrača, cilj je koji je pred Jurića stavila i Uprava kluba. Bude li se i iduće jeseni igrala takva košarka, na Baldekinu publike neće manjkati.

– I dok sam bio igrač, navijači su mi bili velika podrška. Svih proteklih godina, bez obzira na to tko je bio trener Šibenika, navijači su nas dolazili gledati u velikom broju. Ne vidim razloga da tako ne bude i iduće sezone. Kad sam imenovan za trenera, dobio sam puno poruka potpore i od Funcuta, ali i od ljudi koji nemaju izravne veze sa Šibenikom. Rekao bih da su neki od njih čak i sretniji od mene. Dakle, uvjeren sam da ćemo opet imati punu dvoranu – nada se Jurić.

Funcutima i ostalim prijateljima šibenske košarke svidjet će se još jedna rečenica koju je u uvodnom obraćanju novinarima izrekao Miro Jurić.
– Moja je želja da naša ekipa ima još jači šibenski štih – istaknuo je Jurić.

To znači da će njegov stručni stožer, koji još uvijek nije definiran, i sportski direktor Filip Vukičević ozbiljno razmotriti mogućnost da se neki Šibenčani koji igraju u drugim klubovima vrate u matično jato na Baldekinu. U taboru "narančastih" uvjereni su kako je domaćim momcima kudikamo lakše igrati na Baldekinu nego "strancima". Tko bi se to od "odbjeglih sinova" mogao vratiti u Šibenik, još je prerano govoriti.

– Naravno da je prerano. Pa ja još s Upravom kluba nisam dogovorio ni tko će biti moji pomoćnici. Nisam razgovarao ni o svojim uvjetima. Polako, prvo moramo staviti na papir koji su to igrači. Ili, još ni s jednim igračem nismo konkretno razgovarali – veli Jurić.


Strpljenje istječe


Međutim, jasno je kako u redovima GKK Šibenika neće dopustiti prošlogodišnju situaciju, kad na početku priprema sredinom kolovoza nisu imali dovoljno igrača za normalan trening.

– Na toj lanjskoj prvoj prozivci bilo je više nas trenera nego igrača. Naravno da ne želimo da se i ovoga ljeta ponovi nešto slično. Želimo da do početka priprema imamo na okupu većinu igrača, premda će u kolovozu i rujnu biti još vremena da popunimo ono što nam nedostaje. Od konkretnih imena, znam da su sigurno unutra Šarić, Nakić i Paić od mlađih. Od starosjedilaca tu je kapetan Domagoj Bašić. U svakom slučaju, pokrit ćemo se onoliko koliko je lancun dug – opet će Jurić.

Od kvarteta mladih šibenskih reprezentativaca, Jurić nije spomenuo plejmejkera Krešimira Radovčića. Još je neizvjesno hoće li u Šibeniku ostati razigravač kojemu je istekao ugovor.

– Ponudili smo Radovčiću dobar ugovor i na njemu i njegovu menadžeru je odluka hoće li prihvatiti našu ponudu. Moram reći da nam strpljenje polako istječe. Naše je mišljenje kako je Radovčiću mudrije ostati još jednu godinu u Šibeniku, jer on još nije spreman za ABA ili neku drugu jaču ligu. Držim da će napraviti pogrešku ode li ovog ljeta s Baldekina. No, mi nikoga ne možemo zadržati na silu – kazao je Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenik.


Povratak domaćih


Ugovori su istekli i Vitaliju, Panduriću i Milekoviću...
– Trenutačno imam mandat sklapati ugovore samo s "domaćim" igračima. Što se "stranaca" tiče, moram sjesti s trenerom i ciljano tražiti pojačanja na pozicijama na kojima smo deficitarni. I spomenuta trojica su među opcijama za ostanak u Šibeniku – opet će Vukičević.

Prema njegovim riječima, ekipa Šibenika dogodine će biti vrlo slična ovosezonskoj.
– Tako je, osim što ćemo pokušati vratiti što više šibenskih igrača. Nastojat ćemo igrati atraktivno, oku ugodnu košarku. Dat ćemo sve od sebe da treneru Juriću priuštimo ekipu koja će moći igrati takvu košarku – govori sportski direktor "građana".

Kako trenutačno stvari stoje, i klupski ciljevi bit će vrlo slični lanjskima. Potvrdio je to i vršitelj dužnosti predsjednika kluba Bashar Egemen.

– Opet želimo igrati play off... I lijepo bi bilo zaigrati polufinale, koje nam je izmaknulo ove sezone. Unatoč tome, imali smo vrlo dobru sezonu. Zbog toga želim zahvaliti našem donedavnom treneru Vladimiru Anzuloviću. Veseli i što su naši mladi igrači napredovali i imali veliki broj minuta. Naš je plan da mladi igrači Šibenika i idućih sezona dobivaju što više prilika – naglasio je Egemen.

Čini se da je to jedan od glavnih razloga što je za Anzulovićeva nasljednika izabran baš Jurić, koji "u dušu" poznaje šibenske mladiće.

– Jurić je šest godina pomoćnik u našem klubu, što Šarinu, što Anzuloviću. Konačno, držim da je Jurić spreman da postane "head coach". Mi imamo dugoročne planove i zato smo Juriću ponudili dvogodišnji ugovor s mogućnošću produljenja budu li rezultati dobri. Vjerujemo da će Jurić dobro voditi naše igrače – objasnio je v.d. predsjednika GKK Šibenik.


Budžet bez rupa


O ciljevima GKK Šibenik i izgledu momčadi u idućoj sezoni puno će toga reći i onaj lancun koji je friški trener Jurić spominjao na početku teksta. Naravno, riječ je o financijskom lancunu, odnosno budžetu kluba. Čini se kako se ni ta stavka neće bitno mijenjati u odnosu na netom završenu sezonu.

– Na početku prošle sezone govorili smo kako su nam ciljevi financijska konsolidacija kluba i razvoj mladih igrača. Iznimno smo zadovoljni postignutim u prethodnoj sezoni, kako financijskom stabilizacijom, tako i rezultatom. Ne samo seniorske momčadi, nego i juniora koji su se plasirali na final four. Stoga možemo zaključiti kako je minula sezona prilično uspješna. Što se sezone pred nama tiče, želimo nastaviti u istom smjeru. Prije svega, hoćemo da Šibenik bude stabilan klub koji će razvijati mlade igrače i igrati atraktivnu košarku. U tom smislu, cilj nam je što prije posložiti stvari u klubu – izjavio je Vladimir Kravar, član Uprave GKK Šibenik, koji je uglavnom zadužen za klupske financije.

U tom kontekstu, nije nevažna ni skorašnja skupština kluba koja bi, među ostalim, trebala iznjedriti i novog predsjednika kluba. Hoće li to biti neko novo ime, ili će se ispred imena Bashara Egemena skinuti ono v.d., znat će se koncem svibnja ili najkasnije početkom lipnja.

27. travanj 2024 02:36