StoryEditorOCM
KošarkaKošarkaški dalmatinski derbi

"Narančasti" će gristi na Gripama: U Splitu ćemo ostaviti srce na parketu

2. ožujka 2018. - 09:35

Košarkaši GKK Šibenik od početka sezone vozili su "u crvenom", kako je to volio naglašavati njihov trener Vladimir Anzulović. Zbog tog ritma, "narančaste" su u zadnje vrijeme počele hvatati i ozljede. Stoga je prvenstvena pauza dobro došla "građanima" da se rekuperaju. Naime, Šibenik je zadnju službenu utakmicu odigrao još 14. veljače kontra Zaboka u Kupu Krešimira Ćosića.

Dakle, do idućeg prvenstvenog dvoboja, koji igraju u petak sa Splitom na Gripama (17 sati), imali su punih 16 dana za pripremu.
– Svi smo u istoj koži, svi imamo duge pauze. Mogu samo kazati da sam vrlo zadovoljan načinom kako je ekipa trenirala u proteklom razdoblju, u kojem nismo imali službenih utakmica. Vjerujem da ćemo dobar rad s treninga uspjeti prenijeti i na parket Gripa. Nadalje, manje-više uspjeli smo sanirati ozljede. To se prije svega odnosi na plejmejkera Krešimira Radovčića, koji je nekoliko utakmica bio izvan stroja. Slična je situacija i s Tomislavom Gabrićem, koji je odigrao samo nekoliko minuta protiv Zaboka, čisto da osjeti atmosferu. Dakle, mogu se samo nadati da ćemo svi zdravi dočekati utakmicu sa Splitom – govori Vladimir Anzulović, trener Šibenika.


Uštopati trojicu


Njegova momčad snagu je hrvatskoj košarkaškoj javnosti pokazala baš uvjerljivom pobjedom nad Splitom na Baldekinu, u prvom dijelu prvenstva. Premda su tu utakmicu dočekali sa skorom 3:0. No, Zabok, Škrljevo i Jazine, koje su "građani" nanizali do Splita, ipak nemaju rejting trostrukog prvaka Europe.

– Tu utakmicu smo dobro odigrali. Međutim, treba znati da je Split dobro posložena ekipa, koja kvalitetno igra i drugu ABA ligu. Zato neće biti lako ponoviti na Gripama ishod s Baldekina. No, mi imamo jasnu nit vodilju. Želimo i u Splitu raditi ono što smo uspijevali u gotovo svim utakmicama ove sezone. Tu svakako ne spada utakmica s Cedevitom, gdje smo malo zablokirali – veli kormilar "narančastih".

Dakle, Šibenčani idu u Split bez imperativa pobjede.
– Ma, mi uvijek imamo neke imperative u svim utakmicama. Naš imperativ je uvijek da ostavimo srce na parketu – odgovara Anzulović.

Statistički gledano, Amerikanac Mike Scott je prva violina "žutih". On je najbolji strijelac i asistent Skelinove momčadi.
– Scotta znamo dobro još iz prošle sezone, kada je igrao za Jolly JBS. Svoju klasu potvrđuje i u Splitu. No, nije on jedini kojeg treba uštopati. Iskusnog Matea Kedžu ne treba posebno ni isticati. Ne smijemo zaboraviti ni "našega" Henrika Širka. Kažem, našega jer je Šibenčanin, ali i zato što sam ga vodio u Rijeci, u njegove prve dvije prave seniorske sezone – kaže Anzulović.


Nema popusta


Prijateljima košarke još je u sjećanju lanjska utakmica Splita i Šibenika na Gripama. Bila je to vjerojatno i ljepotica cijelog prvenstva. U toj utakmici Širko je "ludim" tricama slomio Šibenik. Pamti se i "vrući" doček koji su Splićani na tribinama pripremili Šibenčanima.

– Istina, lani je bilo "vatreno", a kako će biti sutra, zaista ne znam. Samo znam da je na našim uvijek dobra i korektna atmosfera, za što su dobrim dijelom zaslužni i naši navijači koji nas vjerno prate – završio je strateg "narančastih".



Funcuti će zasigurno biti na tribinama Gripa, no jedan "funcut" bit će i na parketu – i to u dresu Splita. Naime, krilo "žutih" Henrik Širko rođeni je Šibenčanin i ne krije da njegovim venama teče narančasta boja.

– Ha-ha, sve je to točno, ali je točno i da sam ja profesionalac tako da neće biti popusta za Šibenik – javio nam je Širko.
Njegovi Splićani nisu imali puno vremena za skauting Šibenika.

– U srijedu smo igrali utakmicu ABA lige s Krkom iz Novog Mesta, tako da smo na njih bili puno više fokusirani. Evo, praktički samo jedan dan ćemo se spremati za "narančaste". Iako, dosta znamo o njima. Ja im mogu samo čestitati na svemu što su pružili u dosadašnjem dijelu prvenstva. Igraju zaista lijepo, samo su sada u nešto težoj situaciji nego na početku prvenstva. Sada je i na njima veći pritisak – veli nam Šibenčanin u dresu Splićana.


Zahvalan Zuli


Za igru i rezultat Šibenika nemale zasluge ima i trener Anzulović s kojim ste dobro surađivali u Rijeci.
– Zula me je naučio puno stvari na tome sam mu zahvalan. Mogu reći da 90 posto njegovih savjeta primjenjujem i danas. Ali, isto tako, vjerujem da sam i ja svojom igrom u Kvarneru vratio barem dio onoga što je on uložio u mene – iskren je Širko.

Tu lijepu igru Šibenika koju spominjete, "narančasti" su naročito prezentirali baš u prvoj vašoj međusobnoj utakmici na Baldekinu.
– Da, svladali su nas uvjerljivo i doista nismo imali nikakvih šansi u toj utakmici. Sutra moramo pokušati popraviti stvari i pokazati energiju koju nismo imali u Šibeniku. Iako je činjenica da mi ni u jednoj utakmici ne možemo reći da smo favoriti. Ne bih rekao da smo nešto loše napravili u ovoj sezoni, ali danak je uzeo težak ritam igranja. Za većinu nas ovo je prva sezona u kojoj igramo dvije utakmice tjedno. Zbog toga su nas stigle i ozljede. No, moramo s optimizmom gledati naprijed – ističe Širko.

Kada odvrtite film u prošlost, sigurno ćete se sjetiti fantastične partije iz prošle sezone kada ste Šibeniku i Anzuloviću "zapaprili" tricama.
– Ah, to je bila nezaboravna partija. Nema dvojbe da ću tu utakmicu pamtiti dok sam živ. No, to je već daleka prošlost. U sportu postoji samo sadašnjost i maksimalno sam koncentriran na sutrašnju utakmicu – ne da se navući Širko.

Kada govori o željama, samo ističe kako se nada da će to biti istinski dalmatinski košarkaški derbi.
– Uvjeren sam u to! U Split će doći i Funcuti, a uvijek je lijepo kada u dvorani imate i prave gostujuće navijače – zaključio je Henrik Širko.

19. travanj 2024 17:55