nba Velika gesta: Netsi se prisjetili ostavštine Dražena Petrovića

nba

U noći s ponedjeljka na utorak Brooklyn Netsi su napravili još jednu veliku gestu i prisjetili se ostavštine Dražena Petrovića posvetivši mu večer kad su u Barclays Centeru gostovali Chicago Bullsi koje su domaći košarkaši pobijedili sa 104-87 i tako prekinuli niz od osam uzastopnih poraza.

Posjetiteljima utakmice u Barclays Centeru podijeljeno je 10.000 figurica s likom Dražena Petrovića, na velikim ekranima u dvorani cijelu su večer prikazivani isječci s najboljim Draženovim akcijama u dresu New Jersey Netsa, u hodniku dvorane bili su izloženi njegov potpisani dres i tenisice, na društvenim mrežama Netsa umjesto klupskog grba stoji Draženov broj 3.  

Uoči početka utakmice Draženova majka Biserka, u čijoj je pratnji bio Draženov nećak Marko, primila je na dar prigodnu loptu iz ruku generalnog menadžera Netsa Seana Marksa. Na lopti su prikazani grbovi New Jersey Netsa i Brooklyn Netsa, ispisano Draženovo ime, godine u kojima je nosio dres Netsa s brojem 3 (1991 - 1993) i rečenica "Forever a Net" (Zauvijek Net).

"Dražen je i danas uzor europskim igračima. Mladi igrači moraju naporno trenirati kako bi postali jednako dobri. Tako da mogu zaigrati u NBA ligi. Trening je najvažniji. Zahvaljujući košarci Dražen je stanovnik svijeta. Ponosna sam na svog sina i na Netse", izjavila je uoči svog prvog dolaska u Barclays Center u Brooklynu Draženova majka Biserka Petrović.

Današnji trener Netsa Kenny Atkinson dio igračke karijere proveo je u Europi, gdje je prvi put čuo za Dražena Petrovića.
"Nikada ga nisam upoznao, nisam radio s njim, ali sam čuo priče o njegovoj predanosti, o treninzima u dva ujutro, o nebrojenim šutevima koje je ispalio. Bio je pozbat kao ovisnik o košarci i veliki natjecatelj. Veliki sam štovatelj, a također i eurofil. Mislim da je sjajno to što je dokazao kako dečki od tamo mogu, ne samo biti dobri igrači, nego ostaviti i dubok trag u ovoj ligi", izjavio je Atkinson.    

Dražen Petrović je za Netse igrao dvije i pol sezone i pomogao je tadašnjem klubu iz New Jerseyja, da se nakon petogodišnjeg posta domogne mjesta u doigravanju. U svojoj posljednjoj sezoni (1992/93.) predvodio je NBA ligu u postotku pogođenih šuteva za tricu (44,6 %), uvršten je u treću NBA petorku te sezone, s prosjekom od 22,3 koša bio je 13. strijelac NBA lige i jedini od te trinaestorice koji nije dobio poziv za All-Star utakmicu. Na listi NBA igrača s najboljim postotkom šuta za tricu svih vremena Dražen Petrović zauzima treće mjesto sa 43,74 %, iza Stevea Kerra (45,40 %) i Huberta Davisa (44,09 %).

Njegov dres s brojem 3 Netsi su umirovili u studenom 1993. godine, a 2002. godine Dražen Petrović uvršten je u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu.

Naslovnica Košarka

Najčitanije

IZ PARIZA S KRITIKAMA Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!

Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!
Nakon odrađenoga treninga, iz Pariza nam se javio Roko Leni Ukić. U „grad ljubavi“ ove sezone se preselio s cije...
Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!