StoryEditorOCM
KošarkaEKSKLUZIVNO ZA 'SLOBODNU'

Dario Šarić oduševljen slavljem u Philadelphiji: Ovo je moj drugi dom, navijači su ovdje vatreni poput nas Hrvata

7. veljače 2018. - 09:49

- Ponosan sam na povijesni uspjeh mojih sugrađana - javio nam se iz Philadelphije naš proslavljeni košarkaš Dario Šarić.
Ne, nisam nazočio proslavi pobjede Philadelpije u Super Bowlu ili naslova prvaka u američkom nogomet. Nisam, međutim, nimalo kurtoazan kad kažem da sam ponosan. Već drugu godinu živim u Philadelphiji, pa taj američki grad polako prihvaćam kao svoj drugi dom. Ne zaboravljam niti jednog trena moj rodni Šibenik, ali zašto se ne bih radovao, za američke prilike, veličanstvenom uspjehu sportaša iz mog drugog grada – javio se s druge strane “bare” hrvatski košarkaški reprezentativac Dario Šarić,  kojega u danima slavlja u Philadelphiji nije bilo na njegovoj američkoj adresi.

Tih su dana, naime, Šarićevi Sixersi imali dva neugodna gostovanja protiv Indiane i Millwaukeeja. Orlovi (Eaglesi) iz Philadelphije samo su podsjetili na davni naslov NBA prvaka filadelfijskih košarkaša, ostvaren 1983. Oživjeli su i sjećanje na još jednog slavnog sportaša iz tog grada na atlantskoj obali, boksača Rockyja Balbou, kojega je na filmskom platnu ovjekovječio Sylvester Stalone. Podsjetili su i na jedan formalno nepriznat naslov Eaglesa ili njihovu stalnu i uspješnu borbu za prava obespravljenih, manjina i posebice Afroamerikanaca. 

Visokom letu “orlova” jamačno se nije posebno radovao aktualni i kontroverzni američki predsjednik Donald Trump, kojemu su Eaglesi ne tako davno neke stvari skresali otvoreno u brk.

– Šteta je što je neviđeno slavlje u jednom trenutku malo izmaklo kontroli, kad su navijači prevrtali automobile, rušili izloge na filadelfijskim ulicama. Tako je, kažu, bilo i prije 35 godina kad su moji Sixersi slavili košarkaški naslov. Očito, hrvatski prijatelji sporta nisu, kako bi neki dušebrižnici htjeli sugerirati, iznimka u povremenim navijačkim izgredima. Uvjeravaju me moji suigrači da su filadelfijski navijači silno žestoki i vatreni. Po temperamentu blizu nama, Mediterancima i dakako, Južnoamerikancima – kazivao je Šarić.

Hrvatski se reprezentativac za tren prizemljio, kad smo mu spomenuli aktualni ligaški hod njegovih Sixersa. Momčad Philadelphije izgubila je čak četiri od zadnjih pet susreta. Nije joj pomogla ni Darijeva statistika koja otkriva da je stasiti Šibenčanin u pravilu dvoznamenkasti.

–  Prije dva tjedna se činilo kako ćemo lakše do doigravanja. Sad je situacija puno ozbiljnija. Detroit nam se sasvim primakao. Indiana i Milwaukee malo pobjegli. Čak nam prijete i New York i Charlotte. No, kakav bih ja bio profesionalac, kad ne bih vjerovao u uspjeh? Dapače, uvjeren sam da ćemo pronaći put do play-offa – završio je Dario. 

18. travanj 2024 03:35