StoryEditorOCM
KošarkaFuncutima pobjeda pod bor

Šibenik se vratio na pobjednički kolosijek, Alkar pao u samoj završnici

22. prosinca 2017. - 21:30

Ostvarila su se očekivanja Tonija Vitalija, košarkaša Šibenika, da stave pobjedu pod bor svojim navijačima kao dar za predstojeće blagdane. Vitali se pokazao i kao dobar prognozer kada je kazao da su Sinjani fajteri koji neće doći u Šibenik "spuštenih gaća".

Dapače, igrači Alkara zaslužuju naklon do poda zbog svoje borbenosti kojom su doprinijeli da sraz dvaju dalmatinskih klubova opravda epitet derbija. A utakmica Šibenika i Alkara bila je derbi kako zbog neizvjesnosti do samog kraja, ali još više zbog sjajne atmosfere na tribinama. Funcuti s jedne, Maligani s druge strane stvorili su na Baldekinu pravi južnjački ugođaj i dekor kakav se samo poželjeti može na sportskim borilištima.

Na koncu, slavili su Funcuti jer su se njihovi ljubimci brzo vratili na pobjednički kolosijek nakon poraza u Zadru. S druge strane, Sinjani će pobjede za ostanak u ligi morati potražiti negdje drugdje. No, budu li igrali kao u Šibeniku, ne bi trebali strahovati za svoj status.

Utakmica je odlučena u samoj završnici. Tricom Jure Brajkovića, inače vrlo zanimljivog pojačanja Alkara, gosti su došli na samo minus jedan (73:74) 56 sekundi prije kraja utakmice. Vjerojatno ključni koš za domaće postigao je Ivan Mileković. Njegov ubačaj za tri poena 41 sekundu prije posljednjeg zvuka sirene za 77:73 bio je presudan.

Inače, odličan je bio ulazak u utakmicu domaćina. Poslije dvije minute poveli su 9:4, što je natjeralo trenera Alkara Nevena Plantaka da pozove minutu odmora. Kako su u dvoranu na Baldekinu počeli ulaziti Maligani tako se i dizala igra Sinjana. Malo pomalo gosti su okrenuli vodu na svoj mlin. Da su "alkari" u dobrom ritmu posvjedočio je i ubačaj s 8 metara Ivana Svaline na isteku prve četvrtine za vodstvo Sinjana (23:19).

Žestok je bio trener Šibenika Vladimir Anzulović na "malom odmoru". Njegova jezikova juha urodila je plodom. "Narančasti" su Sinjane ostavili četiri minute bez ubačaja. U napadu su povukli iskusni Vitali i Mileković, pa na semaforu svijetli 26:23 za domaće. Međutim, gosti se ne misle predati. Amerikanci Graf i Booth uz pomoć novopridošlog Brajkovića vraćaju prednost na stranu Alkara (31:26). Šibenčani posežu za taktikom spuštanja lopti pod obruč na raspoloženog Bundovića koji je do poluvremena nanizao 13 poena. Nešto slično kao Svalina na kraju prve četvrtine napravio je Luka Pandurić na koncu prvog poluvremena i "nemogućom" tricom omogućio svojima da u svlačionicu odu s minimalnom prednošću.

U trećoj četvrtini činilo se da bi domaćini mogli slomiti Sinjane kada su otišli na 49:42. No, po tko zna koji put "alkari" su pokazali da su čvrsti momci. Iskočio je Marko Šarac koji je s četiri trice vratio utakmicu u neizvjesnost. Tada je bilo sasvim jasno da će se pitanje pobjednika rješavati u već opisanoj dramatičnoj završnici.

- Ovakva utakmica za nas nije neočekivana. Dapače, očekivali smo da će biti tvrdo. Znao sam da će Sinjani doći po pobjedu u Šibenik, bez obzira na stanje na tablici. Morali smo dati sve od sebe. Iskreno, možda ovo nije bila naša najbolja partija do sada. Ali, velike momčadi pobjeđuju i kad ne igraju najbolje- kazivao je već spomenuti Vitali nakon utakmice.

Pretjerano tužan nije bio ni Neven Plantak, trener Alkara:
- Mislim da smo čak odigrali iznad svojih objektvinih mogućnosti. Dečkima nemam što zamjeriti, jer smo ostali u igri za pobjedu praktički do zadnjih sekundi. Na kraju, pobijedila je fizički spremnija i uigranija momčad. Uzdam se u naš dobar rad i nadam se da ćemo u nastavku sezone biti sve bolji i osigurati opstanak u ligi klubu i gradu koji je to svakako zaslužio- kazao je Plantak.

I kormilar Šibenika Vladimir Anzulović pohvalio je suparnike:
- Da je Alkar dobio ne bi bilo nezasluženo. Premda su moji momci radili neke greške nemam im ništa zamjeriti. Oni su nam dali toliko radosti u ovoj polusezoni. Moram pohvaliti i navijače. Oni su nas nosili uvijek kada je bilo teško. U ovoj utakmici se apsolutno osjetio domaći teren- zaključio je Anzulović.

Šibenik- Alkar 79:73 (19:23, 20:14, 15:19, 25:17)
ŠIBENIK- Dvorana na Baldekinu. Gledatelja 900. Suci: Alfred Jovović (Zagreb), Hrvoje Jurković (Zagreb), Josip Mikulić (Osijek).
GKK Šibenik: Radovčić (10), Šarić, Vitali (13), Gulin, D. Bašić (14), Bundović (18), Pandurić (9), Jelić, Mileković (14), Nakić, Klepo, Paić (1).
Alkar: Jurela, Brajković (17), H. Bašić, Modrić, Bilandžić (3), Booth (4), Graf (21), Vuko (10), Proleta, Svalina (5), Šarac (13).
 

20. travanj 2024 01:58