StoryEditorOCM
KošarkaSvi u Zadar

Šibenčani i Zadrani se "bruse" za dalmatinski derbi! Bašić: Mi bi devetu pobjedu; Krajina: U Višnjiku nećete

16. prosinca 2017. - 12:51

Šibensko "košarkaško čudo", ili "narančasti san" koji od početka sezone žive košarkaši Šibenika još traje. Niti Vrijednosnice Osijek nisu uspjele šibensku kompoziciju izgurati s pobjedničkog kolosijeka. Poslije dvoboja sa Slavoncima "građani" imaju skor od osam pobjeda u osam utakmica. I sada s pravom guštaju u tom trenutku, ali se i "oštre" za "vječni" dalmatinski derbi sa Zadrom na Višnjiku, koji je na rasporedu u ponedjeljak u 20 sati. Prvotni termin je bio nedjelja u 17 sati. No, Zadar je tražio odgodu i dobio je. Umjesto na HTV-u, susjedski derbi prenosit će Arenasport.

No, vratimo film malo unatrag. Utakmicu protiv vrlo nezgodne ekipe Osijeka, momčad trenera Vladimira Anzulovića odigrala je u maniri rutinera, a ne kao najmlađa ekipa u ligi, nakon što je Zagreb potpisao iskusnog Antu Krapića. Semafor je svih 40 minuta naginjao na stranu "narančastih". Plavi iz Osijeka samo su jednom došli na minus jedan. Trener Anzulović bacio je na šalu kad smo konstatirali da je Šibenik slavio u teškoj utakmici.

– Očito, imate visoko mišljenje o našoj ekipi kada tvrdite da je bila teška pobjeda, a rezultat nikako nije padao ispod deset razlike – u svom stilu je komentirao Anzulović.

I cijenimo. Jer, ovih 8:0 nije palo s neba. A nije sve ni u radu, za taj skor treba nešto i talenta. No, Osijek je odavno arhiviran. Na Baldekinu su sve misli okrenute prema Zadru i nedjelji. Ne treba ni govoriti koliki je naboj kada se na košarkaškim parketima susreću susjedi. Sigurno nisu rijetki oni žestoki navijači koji bi dosadašnjih svih osam pobjeda mijenjali za onu u Zadru – protiv najljućeg protivnika.

– Ha, znam koliko utakmice sa Zadrom znače našim navijačima. Jasno da su pobjede nad susjedima uvijek slatke. Međutim, nama igračima ta utakmica mora biti gotovo ista kao i svaka druga. Svjesni smo činjenice da igramo protiv momčadi koja ima puno veći proračun od nas, ima i puno veću širinu rostera, više skupljih igrača... Uostalom, i fizički su jači od nas i igraju ABA ligu, koja je rang više od našeg domaćeg prvenstva. Uza sve to, Zadar je u jako dobroj formi. Bez obzira na sve što sam rekao ne idemo u Zadar s bijelom zastavom. Pokušat ćemo im poremetiti račun. Plan je nastojati što duže ostati "u utakmici", držati rezultatsku neizvjesnost. Nastojat ćemo dovesti utakmicu u egal završnicu u kojoj bi mogle odlučivati lopta ili dvije. Tada ćemo napraviti sve da te lopte odu na našu stranu. U svakom slučaju, idemo se muški boriti u Višnjik – izjavio nam je Domagoj Bašić, kapetan GKK Šibenika.

Nakon pobjede nad Splitom kazali ste kako vam se još ne da prekinuti pobjednički niz. Bilo je to u četvrtom kolu. U međuvremenu "stradali" su Hermes, Cibona, Kaštela i Osijek.
– Očito, ne volimo gubiti, pa čak niti protiv ABA ligaša. Mogu obećati u ime svih svojih suigrača da ćemo dati sve od sebe bez obzira s kime igramo – veli šuter "narančastih".

U Višnjiku će biti "vruća" atmosfera i na parketu, ali i na tribinama. S jedne strane domaći Tornado, a ni Funcuta neće manjkati. Organizator je zbog poznatog antagonizma utakmicu proglasio visokorizičnom.
– Volimo da su dvorane pune, zato se i bavimo košarkom. U punim dvoranama je uvijek ljepše igrati. Ovakve utakmice uvijek donose sportske tenzije, i to je poseban gušt. Mogu se samo nadati da će sve ostati u sportskim okvirima – završio je Bašić.



A u Zadru Šibenčane čekaju dvojica bivših suigrača. I to obojica koji ordiniraju ispod obruča. Jedan je lanjski član "građana", rođeni Zadranin, Ive Ivanov čiji je transfer u Šibenik izazvao puno bure u njegovu rodnom gradu. Drugi je Osječanin Kristijan Krajina, koji je prije dvije sezone branio boje "narančastih". Kada je tadašnji trener Jeronimo Šarin Krajinu doveo iz SAD-a bio je to klasični "mačak u vreći". No, Krajina se pokazao kao pravo pojačanje.

– U Šibeniku sam imao prvo pravo iskustvo u hrvatskoj, točnije europskoj košarci uopće. Stigao sam nakon koledža i s Baldekina vučem samo lijepa iskustva. U gradu sam bio sjajno prihvaćen, igrali smo vrlo dobro. Sjećam se da smo na početku sezone isto imali dobar skor, mislim 7:2. Na žalost, potom sam se ozlijedio na jednom treningu i ostatak sezone sam proveo na rehabilitaciji – priča sadašnji centar Zadra.

Sada je zdravstveno O.K. I baš s Ivanovom čini okosnicu unutarnje linije momčadi trenera Aramisa Naglića.
– Da, ja i Ive radimo dobre stvari u bloku pod obručima. Mladi play Lovre Bašić koji je lišen pomoći iskusnog Jakova Vladovića digao se u zadnjih nekoliko utakmica. Luka Božić je odličan cijelu sezonu. Zadar je pogodio i s Amerikancima. Knowles je "zvijer" u obrani, a Bostic ima golemo napadačko iskustvo. Igramo dobro, teško mi je reći odakle će prijetiti najveća opasnost Šibeniku – govori Krajina.

Zadar je dobio devet od zadnjih 10 utakmica. Zadarski košarkaški kroničari govore kako je ovo najbolji Zadar u posljednjih 6-7 godina.
– Ne znam jesmo li najkvalitetniji, ali kao ekipa, klapa i kolektiv stvarno se dobro slažemo. Igramo po onoj mušketirskoj svi za jednoga, jedan za sve. Svaku utakmicu iskoči netko drugi – veli zadarski Osječanin.

Iako su prošle već dvije godine otkako je napustio Baldekin, Krajina zna sve o idućem protivniku.
–  Činjenica je da Šibenik ima skor 8:0, ali bez podcjenjivanja Zadar je favorit. Očekujem dobru utakmicu, jer su oba tima u dobroj formi – izvijestio je Krajina o atmosferi u Zadru.

Mnogima je tih Šibenikovih 8:0 veliko iznenađenje.
– Iskreno, meni i nije! Šibenik igra jako dobro, pravu timsku obranu. Inače, Šibenik je jak kao kolektiv koji je trener Anzulović sjajno ukomponirao – misli centar Zadra.

Višnjik će "gorjeti" u ponedjeljak.
– Na našim domaćim utakmicama uvijek je puno navijača. Vjerujem da će i Funcuti doći u velikom broju. Očekujem pravu atmosferu... a pobjeda neka ostane Zadru – zaključio je Kristijan Krajina.

27. travanj 2024 00:35