StoryEditorOCM
KošarkaKrešimir Radovčić

Nakon dugo vremena Baldekin ponovno ima seniorskog reprezentativca! Šere: Želim biti među 12 izabranih (FOTO)

10. studenog 2017. - 13:11

Nakon dugo vremena Baldekin ponovno ima reprezentativca! Naravno, govorimo o seniorskoj reprezentaciji. Playmaker Šibenika Krešimir Radovčić uvršten je na popis koji je novi izbornik Ivica Skelin sastavio pred početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Radi se, istina, o širem popisu na kojemu su 24 košarkaša. Većina pozvanih dosad nije pretjerano participirala u najjačoj hrvatskoj vrsti. Sve te činjenice, međutim, ne mogu oteti sreću momku, koji je zadnji od svih u klubu doznao za izbornikov poziv!


Talentirani igrači


- Taj dan sam stigao na trening i ne znajući da je objavljen popis. Prije početka treninga trener Anzulović mi je kazao "čestitam reprezentativcu“! Mislio sam da se šali, da se obraća nekom drugom. Svi su me igrači dočekali s čestitkama, a ja nisam imao pojma zbog čega. Poslije sam u svlačionici upalio mobitel i shvatio da je moje ime zbilja na popisu izabranih - govorio nam je dječački iskreno 20-godišnji šibenski "play" Krešimir Radovčić.

Za one, koji malo bolje poznaju Ivicu Skelina i njegove trenerske afinitete, pozivanje Krešimira Radovčića i nije (pre)veliko iznenađenje. Izbornik Hrvatske i trener Splita hvalio je kvalitete mladog razigravača Šibenika još prije početka sezone.
- Za razliku od drugih ne smatram da će se Šibenik ove sezone boriti za opstanak. Momčad s Baldekina ima nekoliko vrlo talentiranih igrača, poput razigravača Krešimira Radovčića, kojega pratim već duže vremena - kazivao je tada Skelin.

A Krešo mu je svoje kvalitete još jednom demonstrirao pred njegovim očima, u međusobnom ogledu njihovih klubova na Baldekinu.
- Te izbornikove riječi bile su mi pozitivno iznenađenje. Motivirao me da radim još upornije. Poziv u seniorsku vrstu ogromna je čast. U kakvom god sastavu bila reprezentacija, dužnost je svih nas odazvati se. Naravno, neću se zadovoljiti samo s mjestom na popisu. Dat ću sve od sebe da iskoristim priliku i izborim mjesto među dvanaest igrača za kvalifikacije - veli Radovčić, među suigračima poznatiji po nadimku Šere.


Stepenica po stepenicu


Poziv u seniorsku reprezentaciju za Radovčića je samo prirodan nastavak njegova košarkaškog napretka. Krešimir je prošao gotovo sve reprezentativne uzraste. Od U-14 do U-20 selekcije. A ovo je, čini se, sezona njegova konačnog sazrijevanja, u kojoj je preuzeo palicu „jedinice“ Šibenika.
Radovčićev je igrački rast pratio i rast u centimetrima. Stigao je do, za playmakera, lijepe visine od 195 centimetara.
- Išao sam stepenicu po stepenicu. Bilo je nerealno očekivati da sa 17,18 godina igram više od deset, petnaest minuta.

Pogotovu, jer je uz mene bio Teo Petani. Bio sam i fizički nezreo za borbu s iskusnijim playmakerima. Sada smo na toj poziciji Dome Šarić i ja. Makar sam dvije godine stariji od njega, osjećam se kao da smo jedan drugom do uha. Malo je čudan osjećaj kad si s 20 godina jedan od iskusnijih u momčadi. Prošle sezone su tu bili prekaljeni igrači, poput Ivanova, koji bi me bodrili kad ne ide. Sada sam ja u toj ulozi u odnosu na mlađe suigrače. No, klub nije pogriješio kad nam je dao šansu. To se, uostalom, vidi i u prvim utakmicama sezone - realan je Radovčić.
A sezona je za Krešimira i suigrače počela na najbolji mogući način. Sa "skorom" 4-0 momci Vladimira Anzulovića drže prvo mjesto zajedno s višestruko bogatijom Cedevitom.


Prijelomna pobjeda


- Kad se sjetim prvog dana priprema i nas šest na treningu, današnja mi je situacija gotovo nerealna. Mislim da je ključ u tome što trener Anzulović ima nevjerojatnu vjeru u nas. On više vjeruje u naše mogućnosti, nego mi sami! Danas nas, poslije četiri pobjede, svi drukčije gledaju. Kao što mi nemamo pravo na opuštanje na bilo kojem gostovanju, tako će i sve momčadi, koje dođu na Baldekin, morati drhtati pred nama - samouvjereno će Šere.

Vladimir Anzulović je jedan od ljudi, koji su uvijek imali vjeru u Krešimira Radovčića. I kad igra dobro, i kad mu ne ide, uvijek je prvi koji će ustati u njegovu obranu.
- Ne možete ni zamisliti koliko to znači mladom igraču. Ja sam, kao i svi mojih godina, sklon oscilacijama. Vidjelo se to i u ove četiri utakmice. U Zaboku sam, recimo, bio stisnut, pomalo i u strahu. Protiv Splita je bila potpuno drukčija slika. Kad je riječ o samopouzdanju, po meni je prijelomna bila pobjeda nad Škrljevom. Prvi put se nakon dugo vremena sreća okrenula na našu stranu. Sjetite se samo lanjskih dvoboja sa Splitom, Cibonom, u kojima smo gubili na nemoguć način - detektirao je mladi šibenski razigravač razloge furioznog ulaska Šibenika u sezonu.

Njegov suigrač Luka Pandurić tvrdi da je ovom pomlađenom Šibeniku cilj pokazati kako nisu ništa slabiji od lanjske momčadi. S njim je na istoj valnoj duljini i Krešo.
- Što se nudi, trebaš uzeti - kratko i jasno poručio je za kraj vitki playmaker.

Kad smo već sklopili novinarski notes, Radovčić je bio uporan da objavimo dodatak razgovoru:
- Sretan sam što sam jedini iz kluba na reprezentativnom popisu, a još sretniji što na toj listi nisam usamljen kao Šibenčanin. Sa mnom su još trojica: Badžim, Slavica i Bilan. Nije važno koji dres trenutačno nose, važno je da su Šibenčani!


Karte i Kaprije
Novopečeni šibenski reprezentativac paralelno s košarkom pohađa studij na šibenskom Veleučilištu. Osim sa svojom djevojkom, Krešo u slobodno vrijeme najviše gušta u partijama karata, malom balunu i na svom otoku, Kapriju.
- Fakultet je trenutačno u mirovanju. Nemoguće mi je pratiti predavanja, s obzirom na to da sam po cijele dane u dvorani, na parketu. Rijetki su i noćni provodi. Posljednji sam imao još početkom kolovoza, na vodičkoj fešti! Zato mi karte dođu kao sjajan ispušni ventil. Fali mi moj partner Roko Badžim, ali tu je moja ekipa iz Crnice, s kojom bacim na trešetu i briškulu. A Kaprije je raj, odmor za glavu, idealno za bijeg od gradske gužve – kaže nam Krešo Radovčić.

17. travanj 2024 22:48