Komentar Ive Mikuličina Unatoč spektakularnom puštanju 53 balona u zrak: Bez košarkaških veterana Draženov rođendan gubi sjaj

Komentar Ive Mikuličina

Bolje spriječiti nego liječiti (čitaj: kasnije grintati i kritizirati)! Tako u susret nedoživljenom 53. rođendanu Dražena Petrovića glasno razmišljaju oni, koji su stvarali slavnu "Šibenku". Košarkaški veterani su gotovo oduševljeni najavljenim programom (turnir najmlađih košarkaša Splita, Rijeke, Zadra i Šibenika, tri atletske utrke, puštanje u zrak 53 balona...), no boje se ponavljanja neprihvatljivih scena iz minulih godina. Točnije, činjenice da se, s časnim iznimkama, na improviziranim binama u trenucima sjećanja na velikana hrvatske i svjetske košarke našlo mjesta za svih, osim onih, koji su s Draženom pisali zlatne stranice povijesti Baldekina.

U minulim su godinama na tužnim obljetnicama šibenskih obilježavanja Draženovih rođendana jeftine političke poene, među inim, skupljali i Bandićev intimus Ivica Lovrić, i bivši ministar policije Ranko Ostojić... O Draženovim šibenskim danima "autoritativne govore" držali su i oni, koji su ga poznavali praktički "iz viđenja". Nikome, ama baš nikome nije padalo na pamet da protokolarno uputi poziv Tomislavu Zoriću, Ivanu Mediću i Vladi Čoviću, trojici više nego uspješnih predsjednika iz Draženova šibenske ere ili treneru Nenadu Amanoviću, s kojim je mladi Petrović osvajao svoja prva zlata i srebra. Da ne govorimo o košarkaškim veteranima s kojima je Dražen dijelio dobro i zlo u stvaranju legende o Baldekinu. Predragu Šariću, Nenadu Slavici, Željku Marelji, Fabjanu Žuriću, Brunu Petaniju... A svi su spomenuti, hvala Bogu, živi i zdravi, te još uvijek na šibenskoj adresi. I svima je njima, uz predstavnike gradske vlasti, mjesto u najavljenom protokolu obilježavanja dana Draženova rođenja.

Kakav bi, uostalom, bio splitski rođendan nezaboravnog Tomislava Ivića bez Šurjaka, Jerkovića i Buljana, ili zadarsko štovanje pokojnog Kreše Ćosića bez Pina Gjergje i Zdravka Jeraka!? Zato, zovi samo zovi! Tu jednostavnu i simpatičnu poruku šaljemo djelatnicima protokolarne službe Grada Šibenika, uvjereni da nas neće shvatiti nimalo pogrešno. S već spomenutim Tomom, Medom, Vladom, Nenom, Šišijem i ostalima tužna će Draženova obljetnica dobiti dodatni šibenski i emotivni sjaj.


Službeni program

U organizaciji Grada Šibenika i ove godine će biti obilježen rođendan Dražena Petrovića. Dvodnevni program obilježavanja počet će u subotu u 9.30 sati startom dječje cestovne utrke s Trga Pavla Šubića I. Istog dana bit će održane još dvije cestovne atletske utrke u čast Dražena Petrovića. Riječ je o utrkama "Šibenskih deset" i "Draženova četvorka".
Središnja manifestacija bit će upriličena u nedjelju 22. listopada na Draženov rođendan. Prigodni program počinje u 9.30 sati kod Draženova spomenika na Baldekinu. Tom prigodom u zrak će biti puštena 53 balona, jer bi Dražen da je živ u nedjelju napunio 53 godine. Osim toga, bit će položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod Draženova koša u Preradovićevoj ulici, a u dogovoru s Draženovom majkom Biserkom Petrović, tijekom subote bit će otvorena za javnost spomen-soba Dražena Petrovića.
 

Naslovnica Košarka

Najčitanije

IZ PARIZA S KRITIKAMA Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!

Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!
Nakon odrađenoga treninga, iz Pariza nam se javio Roko Leni Ukić. U „grad ljubavi“ ove sezone se preselio s cije...
Bivši kapetan o igranju u Francuskoj i sunovratu reprezentacije: I Dino, i ja imamo dug jezik, ali njemu fali samokritičnosti! Nitko ovu situaciju ne smije prihvaćati kao normalnu, normalno je da se svađamo!