StoryEditorOCM
KošarkaKomentar Ive Mikuličina

Unatoč spektakularnom puštanju 53 balona u zrak: Bez košarkaških veterana Draženov rođendan gubi sjaj

Piše Ivo Mikuličin
19. listopada 2017. - 11:16

Bolje spriječiti nego liječiti (čitaj: kasnije grintati i kritizirati)! Tako u susret nedoživljenom 53. rođendanu Dražena Petrovića glasno razmišljaju oni, koji su stvarali slavnu "Šibenku". Košarkaški veterani su gotovo oduševljeni najavljenim programom (turnir najmlađih košarkaša Splita, Rijeke, Zadra i Šibenika, tri atletske utrke, puštanje u zrak 53 balona...), no boje se ponavljanja neprihvatljivih scena iz minulih godina. Točnije, činjenice da se, s časnim iznimkama, na improviziranim binama u trenucima sjećanja na velikana hrvatske i svjetske košarke našlo mjesta za svih, osim onih, koji su s Draženom pisali zlatne stranice povijesti Baldekina.

U minulim su godinama na tužnim obljetnicama šibenskih obilježavanja Draženovih rođendana jeftine političke poene, među inim, skupljali i Bandićev intimus Ivica Lovrić, i bivši ministar policije Ranko Ostojić... O Draženovim šibenskim danima "autoritativne govore" držali su i oni, koji su ga poznavali praktički "iz viđenja". Nikome, ama baš nikome nije padalo na pamet da protokolarno uputi poziv Tomislavu Zoriću, Ivanu Mediću i Vladi Čoviću, trojici više nego uspješnih predsjednika iz Draženova šibenske ere ili treneru Nenadu Amanoviću, s kojim je mladi Petrović osvajao svoja prva zlata i srebra. Da ne govorimo o košarkaškim veteranima s kojima je Dražen dijelio dobro i zlo u stvaranju legende o Baldekinu. Predragu Šariću, Nenadu Slavici, Željku Marelji, Fabjanu Žuriću, Brunu Petaniju... A svi su spomenuti, hvala Bogu, živi i zdravi, te još uvijek na šibenskoj adresi. I svima je njima, uz predstavnike gradske vlasti, mjesto u najavljenom protokolu obilježavanja dana Draženova rođenja.

Kakav bi, uostalom, bio splitski rođendan nezaboravnog Tomislava Ivića bez Šurjaka, Jerkovića i Buljana, ili zadarsko štovanje pokojnog Kreše Ćosića bez Pina Gjergje i Zdravka Jeraka!? Zato, zovi samo zovi! Tu jednostavnu i simpatičnu poruku šaljemo djelatnicima protokolarne službe Grada Šibenika, uvjereni da nas neće shvatiti nimalo pogrešno. S već spomenutim Tomom, Medom, Vladom, Nenom, Šišijem i ostalima tužna će Draženova obljetnica dobiti dodatni šibenski i emotivni sjaj.


Službeni program

U organizaciji Grada Šibenika i ove godine će biti obilježen rođendan Dražena Petrovića. Dvodnevni program obilježavanja počet će u subotu u 9.30 sati startom dječje cestovne utrke s Trga Pavla Šubića I. Istog dana bit će održane još dvije cestovne atletske utrke u čast Dražena Petrovića. Riječ je o utrkama "Šibenskih deset" i "Draženova četvorka".
Središnja manifestacija bit će upriličena u nedjelju 22. listopada na Draženov rođendan. Prigodni program počinje u 9.30 sati kod Draženova spomenika na Baldekinu. Tom prigodom u zrak će biti puštena 53 balona, jer bi Dražen da je živ u nedjelju napunio 53 godine. Osim toga, bit će položeno cvijeće i zapaljene svijeće kod Draženova koša u Preradovićevoj ulici, a u dogovoru s Draženovom majkom Biserkom Petrović, tijekom subote bit će otvorena za javnost spomen-soba Dražena Petrovića.
 

23. travanj 2024 14:34