StoryEditorOCM
KošarkaFinancije "građana"

Dok igrači pobjeđuju, uprava traži novac. Gdje naći 2,5 milijuna kuna? Najlakše u trokutu Grad Šibenik - "Dogus grupa" - NP Krka

15. rujna 2017. - 14:51

Košarkaši "Šibenika" nastavljaju s dobrim igrama u pripremnom razdoblju. Naime, upisali su novu, četvrtu pripremnu pobjedu.

Nakon dvostrukog trijumfa protiv "Alkara" te "skidanja skalpa" slovenskom "Koperu" na turniru u Italiji, na kojem su upisali i jedini poraz do sada (protiv tamošnjeg prvaka Venecije), igrači trenera Vladimira Anzulovića na Baldekinu su svladali Jazine s 85:57 (13:14, 27:17, 21:11, 24:15). U uvjerljivom trijumfu nad novim prvoligašem iz Zadra, najviše je zabio Paić (16), kojeg su pratili ovoljetna pojačanja Vitali (15) i Bundović (13), a dvoznamenkast je bio i Nakić (11). U listu strijelaca još su se upisali Šarić (8), Bašić (6), Pandurić (6), Gulin (4), Mileković (5) i Radovčić (1).

– Zanimljiva je bila ta utakmica. Jazine su povele 10 razlike, ali mi smo ih "slomili" silnom energijom. Igramo pravi presing gotovo svih 40 minuta. Uostalom, ni ne možemo drukčije kad imamo mladu momčad. Ove početne pobjede ulijevaju dozu optimizma. No, moramo biti svjesni i mi u klubu, i navijači i mediji, da će ove godine biti puno oscilacija. Ovi momci će odigrati dvije utakmice vrhunski, a onda dvije mogu katastrofalno kiksati, i to je normalno u njihovim godinama – govori Filip Vukičević, sportski direktor GKK "Šibenik".

Po prvim prijateljskim utakmicama dade se naslutiti da je Vukičević u suradnji s trenerom Vladimirom Anzulovićem u prijelaznom roku napravio solidan posao s obzirom na financijske mogućnosti. I da hoće još pojačati momčad, trenutačno to ne može jer su mu ruke vezane iz jednog prozaičnog razloga. Klupski račun je blokiran zbog duga od 30-ak tisuća kuna prema bivšem igraču Roku Badžimu. I u tom slučaju ima dosta šibenskog jala. S jedne strane zainatila se obitelj Badžim, koja smatra da je Roko lani imao neadekvatan financijski tretman, a nisu zadovoljni ni činjenicom što je klub riješio dugove prema drugim bivšim igračima koji su višestruko veći od onih prema Roku. S druge strane, šibensku "paru", ili tvrdoglavost, brzo su popili i turski sponzori, koji su se razočarali Badžimovim postupkom, ali i njegovim prihvaćanjem ponude ljubljanske "Olimpije". Naime, uprava GKK "Šibenik" Badžima je programirala kao nositelja igre ove i nekoliko idućih sezona... Uzalud, jer Badžim je ovog ljeta postao "zmajček". No, o tome je proliveno dosta tinte i na Baldekinu se moraju okrenuti u budućnost:

– Moj cilj je da 1. lipnja 2018. godine klupski račun bude na nuli te da domaće igrače razvijamo tijekom cijele sezone. Moramo konačno početi raditi dugoročno, a ne stihijski kao što se radilo otkako sam ja još bio igrač – veli Vukičević.
A da bi klub na koncu iduće sezone bio na nuli, treba zatvoriti financijsku konstrukciju od 2,5 milijuna kuna. Na prvu, najlakšom varijantom čini se dogovor u trokutu "Dogus grupa" – Grad Šibenik – NP Krka. Kako sada stvari stoje, sve tri strane pokazuju dobru volju.
– Zaista, ugodno sam iznenađen suradnjom s gradskim čelnicima. Stvarno bih želio pohvaliti i gradonačelnika Burića i njegove zamjenike Miletu i Rakića – istaknuo je Vukičević.

 

Grad Šibenik bi ubuduće trebao postati ravnopravan partner u financiranju košarkaškog kluba turskoj "Dogus grupi", koja je godinama bila "usamljeni jahač" u podršci klubu s Baldekina. Njihov predstavnik i v.d. predsjednika GKK "Šibenika" Bašar Egemen iznio je jasan stav da će "Dogus grupa" dati onoliko novca koliko iz proračuna izdvoji Grad Šibenik. Sadašnji plan kaže da će Grad dati milijun kuna. Samo, hoće li to biti do kraja sezone ili konca kalendarske godine, tehničko je pitanje.

– Pazite, mi moramo raditi sukladno proračunu. Istina, naš okvirni plan je izdvojiti milijun kuna za GKK "Šibenik", i to bez ikakvog upletanja u stručni dio. Uostalom, već smo preusmjerili neka sredstva GKK "Šibenik" koja su do kraja ove godine trebala pripasti "Jollyju". Nema nikakve dvojbe da će Grad i "Dogus grupa" pratiti jedni druge. Na koncu, izvjesno je da će Grad u proračunu za iduću godinu povećati stavku za sport, pa tako i za košarku i za nogomet – rekao je Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika.
Za kraj, ostaje pitanje hoće li se Nacionalni park Krka vratiti na sponzorsku listu GKK "Šibenik". Neslužbene informacije govore da hoće.


Filip Vukičević:
Igramo pravi presing gotovo svih 40 minuta. Uostalom, ni ne možemo drukčije kad imamo mladu momčad


V.d. predsjednika GKK 'Šibenika' Bašar Egemen iznio je jasan stav da će 'Dogus grupa' dati onoliko novca koliko iz proračuna izdvoji Grad Šibenik. Po sadašnjem planu, Grad će dati milijun kuna


Paško Rakić:
Nema nikakve dvojbe da će Grad i 'Dogus grupa' pratiti jedni druge. Na koncu, izvjesno je da će Grad u proračunu za iduću godinu povećati stavku za sport, pa tako i za košarku i za nogomet

20. travanj 2024 05:12