StoryEditorOCM
KošarkaAnđelko Matov

Iskusni trener o aktualnom trenutku šibenske košarke: Šteta što nije došlo do fuzije - Baldekinu bi to donijelo kvalitetu više

13. kolovoza 2017. - 12:39

Šibenski košarkaški trener Anđelko Matov poslije četvrt stoljeća iskustva upisanih u radnu knjižici našao se na burzi rada! Ništa čudno za trenerski posao u kojem vam je kofer uvijek spakiran... I u slučaju Anđelka Matova sve se dogodilo preko noći, a potencirano je odlukom Josipa Stojanovića da iduće sezone ne nastupa u ligaškim natjecanjima niti u jednoj kategoriji.

Podsjetimo, Matov je do jučer bio šef omladinskog pogona u Jollyu:
- Stojanović mi je ponudio da vodim Akademiju Josip Slamić Primo. U prvi mah sam to prihvatio, međutim, nakon što sam prespavao uvidio sam da kao trener profesionalac tu ne mogu egzistirati- pojasnio nam je Matov.

Tako se trener koji je u karijeri, među ostalim, vodio Šibenku- i uveo je u Regionalnu ligu, koja se tada zvala Goodyear liga- Jolly, Široki, Vinkovce, juniore Splita, kadetsku i juniorsku reprezentaciju Hrvatske... našao na tržištu. A tamo situacija za trenere nije nimalo bajna:

- Da budem iskren, teško je naći posao u osmom mjesecu, kada su i u Hrvatskoj i inozemstvu sve trenerske pozicije manje- više popunjeno. Da sam u svibnju znao kako ću se naći u ovoj situaciji, bilo bi mi puno lakše. No, obavio sam dosta kontakata i razgovora, pa se nadam kako će se negdje nešto otvoriti. Volje za poslom i poslije 25 godina mi ne nedostaje- otkriva Matov.

Kada razgovarate s čovjekom koji je trenirao i Šibenku i Jolly neizbježna tema je aktualna situacija u šibenskoj košarci:
- Prije svega, moram reći da je prošla sezona bila sjajna za šibensku košarku. I GKK Šibenik i Jolly ostvarili su odlične rezultate. Ali, čudi me da ljudi koji vode te klubove nisu znali da plasman u domaćem prvenstvu neće odrediti njihov ulazak u ABA ligu. Jer, dobro se zna da ta liga nije vezana uz nacionalne saveze. A što se tiče eventualne fuzije dvaju šibenskih klubova žao mi je što do toga nije došlo. Premda sam sve o fuziji saznavao iz medija, formiranje jednog šibenskog kluba predstavljao bi kvalitetu više. Sva logika išla je u tom smjeru. E sad, zašto je fuzija propala? Zaista, ne mogu detektirati gdje su nastali problemi, budući da nisam bio uključen u razgovore- govori šibenski trener.



Lani je šibenska košarka doživjela procvat, a iduće sezone sve ljubitelje loptanja pod obručima čini se kako čeka puno manje radosti. Jolly je odustao od natjecanja, dok je GKK Šibenik silno skresao ambicije:
- Činjenica je kako je GKK Šibenik rastao iz sezone u sezone. Uz dobre rezultate, imali su i sjajnu podršku publike. Uz potporu tribina dio igrača davao je i više nego što objektivno vrijede. Bojim se da su se navijači navikli na dobre rezultate i stoga nova orjentacija "narančastih" na razvoj mladih igrača i borbu za opstanak nije dobro došla. Jer, znate kakvi su navijači i to ne samo šibenski. Ako vam ide loše, onda nema ni interesa navijača. Tako je u svakom sportu, bez obzira radi li se o nogometu, vaterpolu ili košarci. Stoga, držim da "građani" moraju stvoriti okosnicu iskusnijih igrača, uz koje će se i talentirani mladci lakeš razvijati- misli Matov.

Još jedna "vruća" košarkaška tema je i Eurobasket koji se bliži. Hrvatska javnost je vrlo optimistična glede reprezentacije, naročito nakon uspjeha u prvim pripremnim utakmicama:
- Pazite, jako je teško prognozirati rezultat. Mi se uvijek nadamo da možemo do medalje, ali treba biti realan i znati da svaka reprezentacija ima svoje adute i u rosterima i po nekoliko NBA igrača. Nema dvojbe da je izbornik Petrović u uvodnom dijelu odradio dobar posao i zadržao pravu kemiju koju smo imali u Riju i Torinu. Aco je odlično ukomponirao Darija Šarića i Bojana Bogdanovića kroz slobodniju igru. Očito je pogodio što ih nije puno shematizirao. Za uspjeh će nam sigurno biti potreban i viši nivo igre u obrani.

Problem nam mogu biti otkazi mladih igrača, naročtio Žižića, za kojeg sam očekivao da će eksplodirati. Šteta je što nema Zubca, Hezonje, Bilana i Babića. Ipak, očekujem da u početnoj fazi dobijemo Mađare i Rumunje, što bi nas trebalo "dignuti" uoči nastavka natjecanja. U grupi sa Španjolcima, Crnogorcima i Česima ćemo morati pokazati koliko vrijedimo. A ako se uđe u nokaut fazu tada je sve moguće. Tada sve može odlučiti dnevna forma, trenutak inspiracije ili individualna kvaliteta, koje ne manjka u našoj reprezentaciji- zaključio je Anđelko Matov.

16. travanj 2024 08:49