StoryEditorOCM
KošarkaVILA KOŠARKAŠKA

Iva Jelčić: Bez Drnišana nema zlata

21. lipnja 2017. - 14:37

Stojko Vranković, Mihovil Nakić, Veljko Petranović... Vjerojatno ne treba nabrajati dalje da bi se shvatilo kakva je tradicija košarke u Drnišu.
Juraj Pleadin, Josip Pekas, Mate Goreta mladci su na dobrom putu da nastave lozu slavnih prethodnika. O drniškim košarkaškim divovima, barem u logističkom smislu, brine jedna žena. Fizički dosta krhka, visoka tek 165 centimetara, ali silne snage. Ona je Iva Jelčić, tajnica KK DOŠK, ali i drniškog Saveza sportova.

- Najbolja košarka u Dalmaciji igra se u Drnišu što se tiče mlađih uzrasta - kategorički tvrdi Jelčić. Ova godina će ostati duboko zapisana u povijesti kluba.
- Imali smo tri dočeka na našoj Poljani: kad su se mlađi kadeti plasirali na Final Four, kad su osvojili treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske i kad su sa školom osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj - kaže Iva ponosno.

U klub je došla 2009. godine, i od tada je puno toga učinila za popularizaciju košarke u Drnišu. Broj djece koja treniraju porastao je za stotinu.
- Treniraju ih visokoobrazovani treneri, koji mahom imaju završen Kineziološki fakultet, a treniramo u tri dvorane, obje drniške, te u Oklaju. I zaista se možemo pohvaliti mladim talentima. Tri DOŠK-ova igrača trenutno su na pripremama s U14 reprezentacijom Hrvatske - Pleadin, Pekas i Goreta - istaknula je Iva.

Ona ljubav prema košarci gaji od malih nogu. Roditelji su htjeli da pohađa glazbenu školu kao njezine sestre, no Ivin pogled oduvijek je bio usmjeren prema jednom, jedinom i nikada prežaljenom Draženu Petroviću, pa im je odgovorila:
- Dajte mi loptu i ja ću svirati!



Tako se upisala u školu košarke u Šibeniku pod vodstvom još jedne legende, pokojnog Josipa Slamića Prima.
- Najemotivniji trenutak bio mi je kad se na prvu obljetnicu Draženove smrti na Baldekinu igrala utakmica između Šibenke i reprezentacije Hrvatske. Ulaznice su planule. A na zamolbu mog oca u dvoranu me uveo Stojko Vranković. Nikada to neću zaboraviti - priča Iva.

Život je za nju imao drugačije planove, ali ljubav prema košarci je konstanta. Svaki svoj slobodan trenutak i ona i njezin dugogodišnji partner provode u klubu. On je Alen Šikić, a upoznali su se dok je bio DOŠK-ov igrač. Danas je trener seniora i djece.

Neostvarena želja joj je obnoviti igralište na Podvornici.
- Čuveno košarkaško igralište koje je odgojilo brojne velikane obnavljano je uvijek površno. Međutim, treba mu prvenstveno promijeniti podlogu betonsku i to je najskuplje - kazala je Jelčić.
Upravo je ona ispred KK DOŠK Vrankovića predložila Gradu Drnišu za Nagradu za životno djelo koju je primio prije dvije godine.
- Uvijek nam je pomagao i sigurna sam da će tako biti i ubuduće - kazala je za aktualnog predsjednika HKS-a i dodala da među onima koji svesrdno pružaju ruku pomoći treba izdvojiti Josipa Stojanovića Jollya.

Nakon što je u Drnišu bio i svjetski poznati Maccabi iz Tel Aviva, kaže da će pokušati dovesti i juniore Barcelone.
Na koncu je izdvojila - još je potrebno urediti klupske prostorije.
- Unatoč silnim uspjesima, prostorije su nam izvan upotrebe. Ustupio nam ih je Grad Drniš, riječ je o nekih 50-ak kvadrata stana u prizemlju zgrade u Fenčevini, koji su potpuno neupotrebljivi, a mi nemamo novca za renoviranje. Pehare držimo u sportskoj dvorani osnovne škole.

I ovo ljeto u Drnišu će se ponovno igrati Streetball na Poljani, 12. srpnja, kao još u samo sedam drugih gradova u Hrvatskoj, u organizaciji HKS-a.
- Vjerujte, reprezentacija Hrvatske bilježit će uspjehe tek kad za nju bude igrao DOŠK-ov igrač. Zapamtite što sam vam rekla - poručila je za kraj Iva Jelčić.


POLJANA SLAVE Imali smo tri dočeka na Poljani. Kad su se mlađi kadeti plasirali na Final Four, kad su osvojili treće mjesto na Prvenstvu Hrvatske i kad su sa školom osvojili prvo mjesto u Hrvatskoj

24. travanj 2024 04:25